Ποια είναι η περιοχή που είχε υπέροχη θέα στη θάλασσα και έβλεπε την Ακρόπολη; Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν βοσκότοπος και οι Αθηναίοι αρνούνταν να την υδροδοτήσουν

Ποια είναι η περιοχή που είχε υπέροχη θέα στη θάλασσα και έβλεπε την Ακρόπολη; Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν βοσκότοπος και οι Αθηναίοι αρνούνταν να την υδροδοτήσουν
Κάπου στα δύο πρώτα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αι., η περιοχή της φωτογραφίας είχε μόνο τέσσερις οικογένειες που διέμεναν μόνιμα. Τότε ο Γεώργιος Φιλάρετος, διδάκτωρ της Νομικής, δημοσιογράφος και ο πρώτος οικιστής της, ζήτησε με αίτησή του στον Δήμο Αθηναίων ύδρευση από το Αδριάνειο Υδραγωγείο Αθηνών.

Ο αρμόδιος υπάλληλος που παρέλαβε το αίτημα απόρησε που βρίσκεται αυτό σημείο και επειδή δεν γνώριζε, απέρριψε την αίτηση με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Φιλάρετος απογοητεύτηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω και παρά τις τεχνικές υποδείξεις του αρχιτέκτονα Τσίλερ να ανοίξει πηγάδι, ακολούθησε άλλη μέθοδο και τελικά με μολυβδοσωλήνες έφερε νερό από την Δεξαμενή Αθηνών! Τους οικιστές της περιοχής με την υπέροχη θέα, οι Αθηναίοι χαρακτήριζαν “δραπέτας φρενοκομείου”.

Όλοι τους είχαν επιλέξει να μένουν εκτός του αστικού κέντρου, παρά το γεγονός ότι ήταν καταξιωμένα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, δηλαδή μεγαλοαστοί της εποχής με δεσμούς συγγένειας μεταξύ τους. Η φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι η Καλλιθέα του 1905 ήταν τόπος κυρίως για βοσκούς και ότι απόσταση από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό δεν ήταν αμελητέα για τους πεζοπόρους της εποχής.

Η περιοχή της Καλλιθέας με βοσκούς και πρόβατα. Δεξιά βλέπουμε την λεωφόρο Συγγρού, στο βάθος την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Πηγή φωτο: Η Αθήνα από τον 19ο αιώνα

Η περιοχή στο πέρασμα του χρόνου κατοικήθηκε μαζικά και από οικισμός έγινε κοινότητα, στη συνέχεια Δήμος με τη μαζική εγκατάσταση των προσφύγων. Το 1922 από τη Μικρασία και το 1964 από την Κωνσταντινούπολη.

Η φωτογραφία ελήφθη λίγο μετά τη μικρασιατική καταστροφή και απεικονίζει τμήμα της Θησέως (Ελευθερίου Βενιζέλου) πριν να ασφαλτοστρωθεί. Ένα και μόνο αυτοκίνητο εμφανίζεται στο βάθος και είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την λεωφόρο.

Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα της να δόθηκε από το επιφώνημα μιας αρχοντοπούλας, οποία καθισμένη στην Ακρόπολη έβλεπε την περιοχή και αναφώνησε “ω! τι καλλίστη θέα”!

Φυσικά, πρόκειται για την Καλλιθέα η οποια βρίσκεται μεταξύ της Αθήνας και του όρμου του Φαλήρου. Απλώνεται σε μια πεδινή, σχεδόν έκταση 4.500 στρεμμάτων. Έχει όρια τον Ιλισό και την γραμμή του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου. Το κέντρο της απέχει 3,5 χλμ. από την πλατεία Συντάγματος. Ο Δήμος Καλλιθέας περιλαμβάνει την Κεντρική Καλλιθέα, του Χαροκόπου, τα Παλαιά Σφαγεία, την Αγία Ελεούσα και τις Τζιτζιφιές.

Η στάση Χαροκόπου το 1937. Σταθμευμένο το εξ Αθηνών ερχόμενο τραμ, εν κινήσει το έτερο, αντιθέτου κατευθύνσεως, επί της κεντρικής νησίδος της λεωφόρου Θησέως, μετονομασθείσας σε Ελευθερίου Βενιζέλου, στη διασταύρωση με την οδό Πάριδος, άλλοτε ποτέ δρόμο περιπάτου, η σημερινή οδός Χαροκόπου. Διασώζεται η «Χαροκόπειος Σχολή», αν και αναβαθμισμένη με αποψιλωμένο το αλσύλλιο, καθώς και το γωνιακό δίπατο, το υπόλοιπο τοπίο έχει άρδην μεταμορφωθεί (Αρχείο οικογένειας Κελέφα). Πηγή: Η Αθήνα κάποτε και τώρα.

Η στάση Χαροκόπου το 1937 με το  εξ Αθηνών τραμ σταθμευμένο και το άλλο σε κίνηση . Είναι η  λεωφόρος Θησέως, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ελευθερίου Βενιζέλου, στη διασταύρωση με την οδό Πάριδος, τη σημερινή οδό Χαροκόπου. Διασώζεται η «Χαροκόπειος Σχολή», καθώς και το γωνιακό δίπατο. Το υπόλοιπο τοπίο έχει άρδην μεταμορφωθεί (Αρχείο οικογένειας Κελέφα). Πηγή: Η Αθήνα κάποτε και τώρα. 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρο του Κωστή Λιόντη στο ένθετο της Καθημερινής 7 Ημέρες. (13/04/2003)

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Όταν τα κορίτσια του Παλαιού Φαλήρου πήραν το πρωτάθλημα βόλεϊ του 1931 κερδίζοντας Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και Νήαρ Ηστ. Τα πρώτα βήματα της γυναικείας χειραφέτησης 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.