Πότε η Ομόνοια είχε φοίνικες και ονομαζόταν πλατεία Τζιρίτι. Εκεί αρχικά θεμελιώθηκαν τα ανάκτορα, αλλά ο Όθωνας άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή

Πότε η Ομόνοια είχε φοίνικες και ονομαζόταν πλατεία Τζιρίτι. Εκεί αρχικά θεμελιώθηκαν τα ανάκτορα, αλλά ο Όθωνας άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή
Είναι μια από τις δύο γνωστότερες πλατείες της Αθήνας, που σχεδόν κάθε δεκαετία αλλάζει όψη. Στους παλιούς Αθηναίους ήταν γνωστή ως Τζιρίτι.

Αρχικά, στο μέσο της πλατείας είχε επιλεχθεί να ανεγερθούν τα βασιλικά ανάκτορα, τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Όλα τα κτίρια, σύμφωνα με τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, θα έβλεπαν απευθείας τον Παρθενώνα.

Στις 9 Μαρτίου του 1834 έγινε η πρώτη θεμελίωση των βασιλικών ανακτόρων με κάθε επισημότητα και σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού.

Η επιγραφή που είχε χαραχθεί στο θεμέλιο λίθο έγραφε «Γη μητήρ του δέχου μ’ ευμένως λίθον θεμέλιον Όθωνος Βασιλέως εν δομοίς, 1834».

Τελικά όμως η ανέγερση των ανακτόρων δεν έγινε καθώς επιλέχθηκε η θέση Περιβολάκια,το σημερινό Σύνταγμα. Δηλαδή θεμελιώθηκαν στην Ομόνοια, αλλά το έργο δεν έγινε, γιατί άλλαξε γνώμη.

Η εικόνα της Αθήνας και των κτιρίων της το 1858

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Σπύρος Μερκούρης. Κατά τη θητεία του φυτεύτηκαν μεγάλοι φοίνικες και παρτέρια με διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Μπροστά από το μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», μερικά μόνιππα περίμεναν υπομονετικά Αθηναίους ή περιηγητές που ήθελαν να μετακινηθούν στην πόλη.

Στο κέντρο της φωτογραφίας η οδός Αγίου Κωνσταντίνου προβάλλει εντυπωσιακά λόγω των διώροφων και τριώροφων κτιρίων που την περιβάλλουν, ενώ στο γωνιακό κτίριο με το αέτωμα διακρίνονται δύο επιγραφές. Στο πρώτο όροφο «Νικόλαος Ιγγλέσης», γνωστός εκδότης και τυπογράφος  επί χρόνια ενημέρωνε το κοινό με τους πολυσέλιδους ετήσιους οδηγούς του.

Η Ομόνοια με φοίνικες

Στο δεύτερο όροφο διακρίνεται μια πρωτότυπη για την εποχή «φωτογραφική εταιρεία», ενώ απέναντι ακριβώς επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 2, ήταν το καφενείο Γορτυνία. Γύρω από την πλατεία ήταν επίσης μεταξύ άλλων οι οικίες και τα μέγαρα Ανδριτσάκη, Καυτατζόγλου, Κορωναίου, Μουρούζη, Πάγκα, Σαρόγλου, Ευθυμίου, Πούλου, Σκουζέ, Πολέμη – Βογιατζίδη και Ανδρικίδη.

Είναι η πλατεία Ομονοίας που όπως φαίνεται στη φωτογραφία δεν πρόκειται να ζήσει παρόμοιες στιγμές.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ποια είναι η κεντρική πλατεία που μοιάζει με την πλατεία Ομονοίας. Η περιοχή είχε αμπέλια, ασφαλτοστρώθηκε το 1926 και πήρε το όνομά της από το άγαλμα που αποκάλυψε ο Ελ. Βελιζέλος… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.