Μισογκρεμισμένοι τοίχοι και χαλάσματα είναι ό,τι έχει απομείνει από τη Μονή Αγίου Αντωνίου του Σιμέτι ή Φραρώ στη Νεάπολη Λασιθίου στην Κρήτη.
Το καθολικό μοναστήρι βρίσκεται δυτικά της Νεάπολης, στην κοιλάδα του Μεραμπέλλου. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη “frari” (Fratres minores-ελάσσονες αδελφοί, ονομάζονταν από ταπεινοφροσύνη οι Φραγκισκανοί Μοναχοί).
Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι από αυτό το απομεινάρι του Ενετικού περάσματος στην Κρήτη ξεκίνησε την πορεία του ένας Κρητικός που έφτασε στο ανώτατο επίπεδο στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και έγινε Πάπας της Ρώμης.
Ο Πέτρος Φιλάργης ήταν ένα φτωχό αγόρι από την Κρήτη. Είχε ορφανέψει από τον πατέρα και κυκλοφορούσε στην Κρήτη ρακένδυτος, ζητιανεύοντας. Γύρω στο 1350 ένας φραγκισκανός μοναχός μάζεψε το μικρό αγόρι στο μοναστήρι προκειμένου να κάνει όλα τα θελήματα. Θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο έσωζε την επιβίωση του.
Ο νεαρός αποφάσισε να γίνει και εκείνος μοναχός και έτσι ο ηγούμενος της μονής τον έστειλε στον Χάνδακα και στη συνέχεια στη Βενετία για να σπουδάσει. Εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του καριέρα όταν στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας εκδηλώθηκε το Μεγάλο Σχίσμα, κατά το οποίο ο Πάπας της Ρώμης αντιμαχόταν με τον Πάπα της Αβινιόν.
Η λύση δόθηκε μέσα από τη Σύνοδο της Πίζας το 1409. Ο Φιλάργης ως δραστήριος καρδινάλιος είχε συμβάλει στην επιτυχία της συνόδου, περιοδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και προωθώντας συμβιβασμούς ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα ρασοφόρων και βασιλιάδων.
Πενήντα εννιά χρόνια από τότε που το ρακένδυτο αγόρι ζητιάνευε στη Νεάπολη, αναρριχήθηκε στο ανώτατο επίπεδο της Καθολικής Εκκλησίας και εκλέχθηκε Πάπας της Ρώμης.
Έλαβε το όνομα Αλέξανδρος Ε’ και όφειλε να φροντίσει για την ειρήνη του καθολικού κόσμου στην πιο κρίσιμη περίοδο της Καθολικής Εκκλησίας. Μόλις η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, ο μεγαλύτερος θεολόγος της εποχής, καγκελάριος του πανεπιστημίου Παρισίων, Γερσώνιος αναφώνησε προς τα μέλη της συνόδου:
“Επιτέλους, αποκτήσαμε έναν και μόνο πάπα. Τον εξαίρετο θεολόγο και Έλληνα το γένος, Πέτρο Φιλάργη”.
Ο Αλέξανδρος Ε’ δεν έζησε παρά ένα χρόνο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.
Όσο ήταν Πάπας πάντως, πρόλαβε να στείλει σημαντικά δώρα σε καθολικούς ναούς της Κρήτης, ενώ δικά του άμφια και σκεύη φυλάσσονταν στον καθολικό ναό του Ηρακλείου μέχρι την κατάληψη της πόλης και τη σύληση των ναών από τους Τούρκους.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας στην Κρήτη Νίκου Σαράντου:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο θρύλος του χαμένου θησαυρού στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Νάξου. Το έχτισαν Ιησουίτες και το κατοίκισαν διαφορετικά τάγματα μοναχών (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ