Μερικά από το σημαντικότερα βήματά του ήταν η θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, αλλά και η αποστολή του στη Θεσσαλονίκη, για την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη
Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα “Το Βήμα”, στην οποία και ανέλαβε, διαδοχικά, συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τελικά διευθυντής, μέχρι το 1981.
Ο Γιώργος Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που βοήθησαν στο ξεσκέπασμα του παρακράτους και του Γιοσμά που δρούσε στη συμπρωτεύουσα.
Επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, το 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά την περίοδο 1976 – 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Η ενασχόληση με την πολιτική
Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ρωμαίος διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 1989). Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την περίοδο 1987 – 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία διορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 – 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 – 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως τον Ιανουάριο του 1996 και την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών και ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης, έως τον Οκτώβριο του 1998. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης αρχικά είχε επιτυχίες, αλλά η θητεία του έληξε με άσχημο τρόπο λόγω της υπόθεσης Σορίν Ματέι.
Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στην Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Διατέλεσε διευθυντής του “Βήματος”, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της επισημαίνει:
Το 1963 ο Γιώργος Ρωμαίος, μαζί με τους αείμνηστους Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργο Μπέρτσο και παρά τον ασφυκτικό και απειλητικό κλοιό της Χωροφυλακής, αποκάλυψε τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Κατά τη διάρκεια της Χούντας συνελήφθη και φυλακίστηκε ενώ διοχέτευε στο εξωτερικό τις ειδήσεις που δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν, λόγω της λογοκρισίας. Μετά τη Μεταπολίτευση διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.
Ο Γιώργος Ρωμαίος διέγραψε μία ζηλευτή σταδιοδρομία στη δημοσιογραφία και την πολιτική ζωή του τόπου. Υπήρξε ακέραιος, έντιμος, ευγενής, και μειλίχιος. Παρά τις μεγάλες του επιτυχίες παρέμεινε σεμνός και ταπεινός και πάντοτε δίπλα στην Ένωση και τους συναδέλφους μέχρι το τέλος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και κλίνει το γόνυ μπροστά στον ευπατρίδη της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην έντιμη και ερευνητική δημοσιογραφία και δίδαξε ήθος.
Η κηδεία του Γιώργου Ρωμαίου θα τελεστεί την Τετάρτη, 1η Μαρτίου στις 14.30 στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ