Πέθανε ο Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ο γνωστός μελετητής του Κυκλαδικού πολιτισμού

Πέθανε ο Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ο γνωστός μελετητής του Κυκλαδικού πολιτισμού

Ο καθηγητής Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας Βρετανός αρχαιολόγος των προϊστορικών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου του Κυκλαδικού, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Ρένφριου βοήθησε να γίνει πρωτοπόρος μια γνωστική προσέγγιση στο πεδίο, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της αρχαιολογίας. Έγινε γνωστός λόγω της χρονολόγησης ευρημάτων με ραδιενεργό άνθρακα, για τη μελέτη προϊστορικών γλωσσών, την αρχαιογενετική, τη νευροαρχαιολογία και την πρόληψη των λεηλασιών σε αρχαιολογικούς χώρους.

Πληροφορούμενη την απώλεια του Colin Renfrew, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Colin Renfrew, ενός σπουδαίου αρχαιολόγου, που καταλείπει μεγάλη κληρονομιά και καινοτόμες προσεγγίσεις.

Στη μακρόχρονη επιστημονική του σταδιοδρομία, ο Colin Renfrew συνδύασε αρμονικά τη διδασκαλία με τη συγγραφή, την έρευνα και την ανασκαφική δραστηριότητα, αφήνοντας διακριτή την σφραγίδα του σε κάθε τομέα. Σημαντικότατη, και πολλαπλώς επιδραστική, υπήρξε η ακαδημαϊκή συμβολή του στην προϊστορία των γλωσσών, τη ραδιοχρονολόγηση, την αρχαιογενετική και τη νευροαρχαιολογία. Κάτι που όχι μόνον αποδεικνύει την ευρύτητα των γνώσεών του και το βάθος της επιστημονικής οπτικής του, αλλά διαμόρφωνε και ένα πρότυπο επιστημονικής προσέγγισης, που εδραζόταν σε συνολική εποπτεία των επιμέρους αντικειμένων, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο ογκώδες συγγραφικό του έργο.

Η παρουσία του στην έρευνα του πεδίου ήταν πάντοτε ακάματη: Από τον προϊστορικό οικισμό των Σιταγρών Δράμας για να αφιερωθεί στις Κυκλάδες, στη Φυλακωπή της Μήλου, τη Μαρκιανή της Αμοργού και, επί χρόνια και έως το τέλος, στην Κέρο. Ισως, να ήταν η αγάπη του για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και τα νησιά, που τον δημιούργησαν, η αιτία που από πολύ νωρίς αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, στα οποία αφιέρωσε τεράστια ενέργεια.

Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Colin Renfrew. Είχα τη χαρά να θαυμάσω έναν άψογο συνδυασμό θεωρίας και πράξης, και την αφοσίωση με την οποία υπηρετούσε την επιστήμη του. Σε κάθε συζήτηση μαζί του, ο συνομιλητής του μπορούσε εύκολα και να διαπιστώσει τη μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Στην οικογένειά τους, τους φίλους και τους μαθητές του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του Κόλιν Ρένφριου στη “Μηχανή του Χρόνου” και τον Χρίστο Βασιλόπουλο για την Κέρο και το κυκλαδονήσι – αίνιγμα με το αρχαιότερο ναυτικό ιερό.

Δημ. Αθανασούλης: «Ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης δεν είναι πια μαζί μας»

Ο Διευθυντής της Εφορίας Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, γνωστοποιώντας την απώλεια.

Ποιος ήταν ο Λόρδος Κόλιν Ρένφριου

Γεννημένος στις 25 Ιουλίου 1937 στο Stockton-on-Tees της Αγγλίας, διάβασε Φυσικές Επιστήμες και στη συνέχεια Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αποφοίτησε το 1962. Το 1965 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή «Νεολιθικοί και Χαλκοί πολιτισμοί των Κυκλάδων και οι εξωτερικές τους σχέσεις .»

Διηύθυνε ανασκαφές στο Quanterness στο Orkney και τη Φυλακωπή στο νησί της Μήλου, Ελλάδα. Το 1973 ο Renfrew δημοσίευσε το Before Civilisation: The Radiocarbon Revolution and Prehistoric Europe στο οποίο αμφισβήτησε την υπόθεση ότι η προϊστορική πολιτιστική καινοτομία ξεκίνησε από την Εγγύς Ανατολή και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Επίσης, έκανε ανασκαφές μαζί με την αρχαιολόγο Marija Gimbutas στους Σιταγρούς, στη βόρεια Ελλάδα.

Το 1981 εξελέγη στο Disney Professorship of Archaeology στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 1990 ο Renfrew διορίστηκε ως ιδρυτικός διευθυντής του McDonald Institute for Archaeological Research.

Από το 2006 έως το 2008 διηύθυνε νέες ανασκαφές στο Κυκλαδίτικο νησί της Κέρου και ήταν συνδιευθυντής του Keros Island Survey.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr