Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας και οινολόγος, Γιάννης Μπουτάρης.
Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
O Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.
Συνεχιστής της μακράς οικογενειακής παράδοσης, ο Μπουτάρης εμπνεύστηκε τους «δρόμους του κρασιού» συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο ολόκληρου του κλάδου της ελληνικής οινοπαραγωγής.
Σε όλη του τη ζωή, ο επιχειρηματίας Μπουτάρης υπήρξε ταυτόχρονα ενεργός πολίτης. Αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, βασικός χρηματοδότης της μπασκετικής αυτοκρατορίας του Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Αρκτούρος για την προστασία της αρκούδας. «Όταν σώζεις την κορυφή της τροφικής αλυσίδας προστατεύεις ολόκληρο το οικοσύστημα» συνήθιζε να λέει.
Ανθρώπινος και τολμηρός, μιλούσε ανοιχτά για τον προσωπικό του αγώνα απεξάρτησης από το αλκοόλ, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας και την κατανόηση της κοινωνίας προς τους τοξικοεξαρτημένους.
Το 2002 ο Μπουτάρης εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αγάπιου Σαχίνη. Το 2006 ηγήθηκε της ανεξάρτητης από κομματικές ταμπέλες, παράταξης “Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη” με την οποία εκλέχτηκε τελικά δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 με διαφορά 329 ψήφων.
Ο Μπουτάρης εργάστηκε με πάθος για την εξωστρέφεια της πόλης προκειμένου να στηρίξει την τουριστική της ανάπτυξη. Παράλληλα, δεν δίσταζε να τοποθετείται ξεκάθαρα σε ζητήματα που ξεπερνούσαν το πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015 ή η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018.
Η θητεία του σημαδεύτηκε από την άγρια επίθεση που δέχθηκε έξω από το Λευκό Πύργο σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων
Εργάστηκε με σθένος για τη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων Θεσσαλονικέων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ενώ επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε το πρώτο gay pride στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο επικεφαλής της πομπής.
Ο Γιάννης Μπουτάρης έφυγε από τη ζωή για εκεί, όπου θα συναντήσει τη μεγάλη του αγάπη, την σύζυγό του Αθηνά, μητέρα των τριών παιδιών του.
Η ιστορία του
Η καταγωγή του ήταν βλάχικη, από το Κρούσοβο, το Νυμφαίο Φλώρινας και την Μοσχόπολη (σήμερα βρίσκεται στην Αλβανία). Ο προ-προπάππους του, έμπορος από το Νυμφαίο, Ιωάννης Μπουτάρης, ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής επανάστασης (1866 – 1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ, στο γυμνάσιο του Κολλεγίου Ανατόλια και σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Τον δημιουργό του, Γιάννη Μπουτάρη, αποχαιρέτησε ο «Αρκτούρος» με μία συγκινητική ανάρτηση συνοδευόμενη από ένα σκίτσο.
«Υπήρξε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, όταν το 1992 βρέθηκε μπροστά σε μία αρκούδα χορεύτρια μαζί με τον γιο του Μιχάλη. Το θλιβερό θέαμα που αντίκρυσε τον οδήγησε στην ίδρυση μίας οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το 2003 του απονεμήθηκε η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις.
Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.
Σε μια δημόσια εξομολόγησή του είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1980 έπασχε από αλκοολισμό. Από το αλκοόλ απεξαρτήθηκε το 1991 και είχε να πιεί από τότε, όπως έλεγε.
Με πληροφορίες από ertnews
Από το αλέτρι στην εκβιομηχάνιση. Οι επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα. Νέο επεισόδιο
Ειδήσεις σήμερα:
- Καταδικάστηκε 53χρονη που έκανε «stalking» σε δημοσιογράφο επί 15 χρόνια: «Ήρθε στη δουλειά μου, ήρθε στο σπίτι μου, φοβάμαι πολύ”
- Πέθανε η 41χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στην Πάτρα. Η οικογένεια της δώρισε τα οργανά της
- ΣτΕ. Επικύρωσε πρόστιμο 200.000 ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας σεκιούριτι για οπλοστάσιο που είχε σπίτι του
- Πώς οι αρχές έπεισαν τον γυναικοκτόνο του Αγρινίου να παραδοθεί. Τι υποστήριξε η αδερφή του 30χρονου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ