Συστήθηκε στο διαδίκτυο ως Plasticobilism, έγινε viral, διεκδίκησε το μήνυμα και έγραφε στο ιστολόγιο του: «Ευτυχής πατέρας, δυστυχής Έλληνας. Δεν βλέπω καμιά θυσία μου να πιάνει τόπο, εκτός ίσως απ’ αυτές που έκανα για να αγοράσω Playmobil στον γιο μου. Με σήκωσαν απ’ τον καναπέ και δεν εννοώ μόνο για να παίξω μαζί του…».
Ο Νίκος Παπαδόπουλος που έκανε τον εικαστικό ακτιβισμό του ως Plasticobolism, αντίσταση στην Ελλάδα της κρίσης καλώντας σε αφύπνιση, ο διδάκτωρ Αστροφυσικής του ΑΠΘ και σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη έφυγε από τη ζωή στα 46 του χρόνια.
Ανήσυχος, ευφυής, κοινωνικά ενεργός πολίτης, ταλαντούχος και πολυσχιδής ο Παπαδόπουλος ήταν σεναριογράφος σε τηλεοπτικές σειρές (κεντρικός σεναριογράφος των σειρών Big Bang, LAPD και Η Φαμίλια, ενώ έχει γράψει επεισόδια για πάνω από 10 σειρές που προβλήθηκαν στο Mega και τον ΑΝΤ1) και το 2019 υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας.
Ως άλλος Banksy, μαχητικός και εχθρός αντιλαϊκών πολιτικών ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε για τη μάχη-χρέος ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, το ρατσισμό, τις αντιμεταναστευτικές τσιρίδες και τον αναδυόμενο συστημικό φασισμό χρησιμοποιώντας παιχνίδια.
«Χρησιμοποιώ ένα σύμβολο της αθωότητάς μας για να μιλήσω για όλα τα απάνθρωπα και σκληρά που συμβαίνουν γύρω μας» έλεγε ο Νίκος Παπαδόπουλος για το έργο του ως Plasticobilism.
Ο Παπαδόπουλος «δανειζόταν» τα παιχνίδια του ανήλικου γιου του δημιουργώντας συνθέσεις με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα επενδύοντας στην «ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας».
Για τον Νίκο Παπαδόπουλο τα πλαστικά ανθρωπάκια ήταν εργαλείο για κάλεσμα σε αφυπνίση ενάντια στα πολλαπλά αυγά του φιδιού.
Άνθρωποι σκλαβωμένοι στα ΑΤΜ, Χρυσή Αυγή έτοιμη να εκμεταλευτεί τη δυσαρέσκεια, τουρίστες κάτω από τον ήλιο με πρόσφυγες τριγύρω, ο Νίκος Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τα παιχνίδια για να ξαναδιηγηθεί την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση και η εταιρεία των μικρών, πλαστικών ανθρώπων ήθελε να αναχαιτίσει το πολιτικά φορτισμένο project του.
Μιλώντας στον The Guardian τον Οκτώβριο του 2015, ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε για το πώς ξεκίνησαν όλα.
Ήταν όταν έπαιζε με τον μεγάλο του γιο Γιάννη-Μάριο. «Προσποιούμασταν ότι πηγαίναμε για ύπνο χρησιμοποιώντας το Playmobil – και μου έδωσε την ιδέα να αναδημιουργήσω σκηνές όχι μόνο για τη ζωή στο σπίτι, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία», λέει.
Έκτοτε, αφοσιώθηκε στο εγχείρημα του. Ξόδεψε περίπου 900 ευρώ στα παιχνίδια για να δημιουργήσει δεκάδες συνθέσεις στο στούντιο του σαλονιού του και μετά τα αναρτούσε στο ιστολόγιο του.
Το πρώτο του έργο ήταν για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Δείχνει μια γυναίκα με μαύρα μάτια. «Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία, ένιωσα ανατριχίλα», είχε πει.
Στη συνέχεια ο Νίκος Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση.
Σε ένα έργο, μια στριμωγμένη βάρκα πλέει στον ωκεανό, ενώ μια μητέρα κοιτάζει ένα νεαρό αγόρι – κάτι που θυμίζει τον τρίχρονο Σύριο πρόσφυγα Aylan Kurdi, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε στην ακτογραμμή της Τουρκίας.
«Με αυτή τη φωτογραφία», λέει, «ήθελα να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες – μόνο μετανάστες».
Ο Παπαδόπουλος μίλησε για την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, με ένα μηχάνημα ΑΤΜ να σέρνει έναν πελάτη τράπεζας μαζί με μια αλυσίδα -ήταν τότε που τα τραπεζικά μηχανήματα μας επέτρεπαν ανάληψη μόνο 60 ευρώ τη φορά.
«Ήταν σαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ήταν σκλάβοι των μηχανών – γι’ αυτό ονόμασα αυτή τη φωτογραφία Σκύλα του ATM. Η ουσία είναι: να φοβάστε τους άδειους ανθρώπους αντί για τα άδεια ΑΤΜ»
Η διαμάχη με την Playmobil
Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια ως σύμβολα έφερε αντιδράσεις από την εταιρεία της Playmobil.
Η γερμανική εταιρεία έκλεισε το πρώτο του fansite «με την αιτιολογία της παραβίασης εμπορικού σήματος και της ‘πολιτικής’ χρήσης των προϊόντων της», εξήγησε ο Παπαδόπουλος. Όταν ξεκίνησε ένα νέο ιστότοπο, τον προειδοποίησαν ότι το ίδιο θα συνέβαινε αν δεν αφαιρούσε το πολιτικό περιεχόμενο.
Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Νίκος Παπαδόπουλος κατάφερε να κρατήσει το ιστολόγιο του ενεργό φιλοξενώντας μια δήλωση αποποίησης ευθύνης με τη διευκρίνηση ότι οι φωτογραφίες του «δεν ανήκουν, δεν λειτουργούν, δεν χρηματοδοτούνται ή δεν εξουσιοδοτούνται από την Playmobil».
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Plasticobilism/facebook
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέμπη. Οδηγοί ταξί θα πηγαίνουν δωρεάν διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Αθήνας
- Τέμπη. Απορρίφθηκε το αίτημα συγγενών θυμάτων για αναβάθμιση κατηγορητηρίου στελεχών της Hellenic Τrain
- Άλιμος. Παιδί 3 ετών εντοπίστηκε να περπατά μόνο και ξυπόλητο στη μέση του δρόμου
- Δυνάμεις των ΤΕΕΜ αποσυναρμολόγησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από ταβέρνα στο Μενίδι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ