Τη δεκαετία του 1810 ο Άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλλεϋ, από τους κύριους εκπροσώπους του ρομαντισμού, ήταν γνωστός όχι τόσο για τα έργα του όσο για τη σκανδαλώδη προσωπική του ζωή.
Ο έρωτας του Σέλλεϋ για την εξαδέλφη του και ο γάμος του με τη Χάριετ Γουέστμπροουκ
Το 1811 ο Πέρσι Σέλλεϋ ήταν μόλις 19 ετών όταν έκλεψε τη 16χρονη Χάριετ Γουέστμπροουκ. Ο πατέρας της δεν τον ήθελε για σύζυγο της κόρης του και του είχε απαγορεύσει να την πλησιάζει.
Η Χάριετ ήταν απελπισμένη. Έγραφε συνεχώς παθιασμένα ερωτικά γράμματα στον Σέλλεϋ. Του περιέγραφε τη δυστυχία που αισθανόταν και απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει, αν δεν κατάφερναν να είναι μαζί. Εκείνος στην πραγματικότητα δεν ήταν ερωτευμένος με τη Χάριετ Γουέστμπροουκ, αλλά με τη συνονόματη εξαδέλφη του, Χάριετ Γκρουβ.
Όταν κατάλαβε πως οι γονείς του δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να την παντρευτεί, επειδή ήταν συγγενής του, στράφηκε στη Γουέστμπροουκ.
Με τη βοήθεια της αδερφής της Ελίζα, την πήρε από το πατρικό της, την παντρεύτηκε και απέκτησαν δύο παιδιά.
Τα προβλήματα με τη σύζυγό του, οι εξωσυζυγικές σχέσεις και ο χωρισμός
Πολύ σύντομα όμως, ο ποιητής αντιλήφθηκε πως δεν αγαπούσε τη Χάριετ. Ήταν δυστυχισμένος και μετάνιωσε για την επιλογή του. Συχνά την κατηγορούσε ότι είχε παραμελήσει την εξωτερική της εμφάνιση και ότι τον παντρεύτηκε μόνο για τα λεφτά του. Δεν επέστρεφε τα βράδια στο σπίτι και άρχισε να ψάχνει για νέες ερωτικές συντρόφους.
Ο γάμος τους πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Οι καυγάδες και οι προσβολές στο πρόσωπο της ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Όταν ο Σέλλεϋ την παράτησε, εκείνη επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της μαζί με τα παιδιά της.
Η γνωριμία με τη Μαίρη Γκόντγουιν και ο παράφορος έρωτας
Το Μάιο του 1814, ο ποιητής γνωρίστηκε με την κόρη του πνευματικού του μέντορα Ουίλιαμ Γκόντγουιν, Μαίρη. Από την πρώτη στιγμή, ο Σέλλεϋ την ερωτεύτηκε παράφορα, παρά το γεγονός ότι η κοπέλα ήταν μόλις 15 ετών.
Αν και τυπικά ήταν ακόμη παντρεμένος με τη Χάριετ, είχε γίνει η σκιά της νεαρής και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τη σαγηνεύσει και να την κάνει δική του. Η Μαίρη αρχικά δεν έδειξε ενδιαφέρον. Η επιμονή του ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη, που την κολάκευσε. Οι δυο τους σύναψαν ερωτική σχέση, την οποίαν κράτησαν κρυφή από όλους.
Πρότεινε στην γυναίκα του Χάριετ να υπάρξει ερωτικό τρίγωνο με την ερωμένη του
Ο Σέλλεϋ όμως δεν άντεχε να ζει μακριά από την αγαπημένη του. Ήθελε να χαρούν τον ερωτά τους ανενόχλητοι. Της ζήτησε να το σκάσουν και να καταφύγουν στην Ελβετία. Έτσι κι έγινε. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το παράνομο ζευγάρι έμεινε μαζί το 1815, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισε στη Γενεύη.
Την ίδια περίοδο όμως, ο Σέλλεϋ έγραφε επιστολές στη νόμιμη σύζυγό του Χάριετ και την προσκαλούσε απροκάλυπτα να αποτελέσει μαζί με τον ίδιο και τη Μαίρη «μια συντροφιά αγάπης». Η Χάριετ θεώρησε τα γράμματα άκρως ανήθικα και προσβλητικά.
Η αυτοκτονία της Χάριετ και ο γάμος με τη Μαίρη Γκόντγουιν
Το 1816 η Χάριετ αυτοκτόνησε επειδή, όπως έγραφε σε σημείωμα που βρέθηκε πάνω της, νόμιζε ότι είχε εγκαταλειφθεί από το νέο σύντροφό της. Το άψυχο σώμα της εντοπίστηκε στον ποταμό Σερπετίνο. Ήταν έγκυος 4 μηνών. Ο Σέλλεϋ δήλωσε συγκλονισμένος από το γεγονός.
Σε 15 μέρες ωστόσο, όντας πλέον χήρος, παντρεύτηκε τη Μαίρη. Με την επίσημη πλέον σύζυγό του απέκτησε τρία παιδιά, εκ των οποίων επέζησε μόνο ένα, ο μικρότερος γιος του, Πέρσι Φλόρενς.
Το καλοκαίρι του 1816 το πέρασαν στην Ελβετία με μια συντροφιά στην οποία βρισκόταν και ο λόρδος Βύρων.
Τότε η Μαίρη Σέλλεϋ συνέλαβε την ιδέα του περίφημου μυθιστορήματός της «Φρανκενστάιν».
Στις 8 Ιουλίου 1822, ο Πέρσι Σέλλεϋ πνίγηκε, όταν ένα μπουρίνι ανέτρεψε το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε για να μεταβεί στο Λιβόρνο, προκειμένου να συναντήσει τον φίλο του Λη Χαντ. Η σορός του αποτεφρώθηκε.
Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της Πέρσι, η Μαίρη ασχολήθηκε με την έκδοση και την κυκλοφορία των έργων του συζύγου της.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» έχασε τρία παιδιά, είχε σχέσεις με τον Μαυροκορδάτο και έγραψε το περίφημο έργο, μετά από μια ιδέα του Μπάιρον
Ειδήσεις σήμερα:
- “Δεν έχω Οξυγόνο”. Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη. Πού διοργανώνονται διαμαρτυρίες την Κυριακή
- Η Βρετανία στο έλεος της κακοκαιρίας. Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ, χωρίς ρεύμα 560.000 κτήρια
- Το Μουσείο του Λούβρου εκπέμπει SOS: «Κινδυνεύουν έργα τέχνης» λόγω κακών συνθηκών στις εγκαταστάσεις
- Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων για τις δολοφονίες Κένεντι, Κινγκ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ