Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, η βρετανική εφημερίδα The Guardian, δημοσίευσε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνάς της, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών ενηλίκων δεν γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι.
Για την έρευνα συλλέχθηκαν δεδομένα από χίλιες συνεντεύξεις σε εθνικό επίπεδο και 200 συνεντεύξεις σε κάθε πολιτεία με νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 39 ετών επιλεγμένες τυχαία.
Η αποκαλυπτική έρευνα και η “επικίνδυνη άγνοια” των νέων Αμερικανών
Τα αποτελέσματα της έρευνας “είναι τόσο σοκαριστικά όσο και θλιβερά” ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνεδρίου για τις Εβραϊκές Υλικές Απαιτήσεις κατά της Γερμανίας, που ανέλαβε σημαντικό τμήμα της έρευνας.
Σύμφωνα με τη μελέτη των ενηλίκων μεταξύ 18 και 39 ετών, σχεδόν οι μισοί (48%) δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο που δημιουργήθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ περισσότεροι από ένας στους 10 πιστεύουν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθο ή προϊόν υπερβολικών αφηγήσεων, την ίδια στιγμή που ένας στους οκτώ (12%) δήλωσε ότι σίγουρα δεν είχε ακούσει κ;aτι ή δεν πίστευε ό,τι είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα.
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι είδαν ναζιστικά σύμβολα στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σχεδόν οι μισοί (49%) είδαν δημοσιεύσεις άρνησης ή παραμόρφωσης του Ολοκαυτώματος στα μέσα ή γενικά στο διαδίκτυο.
Η “άγνοια” για το Ολοκαύτωμα στις επιμέρους πολιτείες
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που θέτει αυτά τα ερωτήματα σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ, βαθμολογώντας ακολούθως τις πολιτείες στη βάση τριών κριτηρίων. Αν οι νέοι έχουν έστω ακούσει για ένα ιστορικό συμβάν που ονομάζεται Ολοκαύτωμα, αν μπορούν να ονοματίσουν έστω ένα ναζιστικό κολαστήριο, είτε πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εξόντωσης, είτε για γκέτο, και αν γνωρίζουν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν το Ουισκόνσιν (42%), η Μινεσότα (37%) και η Μασαχουσέτη (35%), ενώ στον πάτο η Φλόριντα (20%), το Μισισίπι (18%) και το Αρκάνσας (17%), ενώ άξιο αναφοράς είναι και το ότι στο Τέξας έξι στους δέκα δεν μπόρεσαν να αναφέρουν το όνομα κανενός ναζιστικού στρατοπέδου.
Σε εθνικό επίπεδο, το 63% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι φονεύθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις (36%) νόμιζαν ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια.
Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των Αμερικανών σε αυτές τις ηλικίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι η εκπαίδευση και η σχολική ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα πρέπει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία, ενώ 7 στους 10 ανέφεραν ότι δεν είναι αποδεκτό ένα άτομο να έχει νεοναζιστικές απόψεις.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από την εφημερίδα The Guardian
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ρομάν Πολάνσκι, ο σκηνοθέτης επέζησε από το Ολοκαύτωμα προσποιούμενος τον Γερμανό! Πώς γνώρισε την 13χρονη που τον κατηγόρησε ότι τη βίασε. Δραπέτευσε στο Παρίσι και γλύτωσε τα ισόβια
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ