Τα επαγγέλματα και οι «φυλές» του Πειραιά στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο από το COSMOTE HISTORY. Σε επανάληψη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του Λιμανιού του Πειραιά, όταν η πόλη έγινε Δήμος το 1835.
Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται η «Επιτροπή Μωλικού Ταμείου» που ήταν στην ουσία και η πρώτη άτυπη λιμενική αρχή του Πειραιά.
Το «Μωλικό Ταμείο» με τους φόρους που επέβαλλε στους ταξιδιώτες και στα εισαγόμενα εμπορεύματα, πραγματοποίησε και τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στο βαλτωμένο, μέχρι εκείνη την εποχή, λιμάνι του Πειραιά.
Τα λεγόμενα «λιμανιάτικα», οδήγησαν στη δημιουργία μίας σειράς επαγγελμάτων που σχετίζονταν με τους φόρους του λιμανιού. Από τα πρώτα «χαράτσια» που υπήρχαν στον Πειραιά ήταν τα αχθοφορικά δικαιώματα.
Οι αχθοφόροι εργάζονταν ακούραστα, μεταφέροντας τις βαλίτσες και τα προϊόντα των επιβατών από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πειραιά στο λιμάνι. Συχνά όμως για να εισπράξουν τους υποχρεωτικούς φόρους, πίεζαν τους ταξιδιώτες και έπαιρναν τις βαλίτσες τους δια της βίας.
Ένα τέτοιο περιστατικό, οδήγησε και στον «εμφύλιο» του λιμανιού το 1906 ανάμεσα σε Μανιάτες αχθοφόρους και Κρητικούς ταξιδιώτες.
Αφορμή στάθηκε ένα καλάθι με πορτοκάλια, που βίαια ο αχθοφόρος άρπαξε από τον Κρητικό επιβάτη. Η παρεξήγηση κατέληξε σε γενικευμένη συμπλοκή με τρεις νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές για την πόλη του Πειραιά.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μεταφέρει τους τηλεθεατές στον 19ο αιώνα, την εποχή που όλα τα νοικοκυριά, η ναυτιλία και οι βιομηχανία τροφοδοτούνταν από κάρβουνο. Το εμπόριο κάρβουνου γινόταν στα αποκαλούμενα Καρβουνιάρικα στην ακτή Ξαβερίου, η οποία καθημερινά καλυπτόταν από σκόνη. Οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ άσχημες και οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί συχνά εμφάνιζαν αναπνευστικά προβλήματα.
Στα Λεμονάδικα υπήρχε μια άτυπη λαϊκή αγορά με τα κηπευτικά προϊόντα που έφερναν τα καΐκια από τα κοντινά νησιά.
Η πολυκοσμία που επικρατούσε στα Λεμονάδικα, αποτέλεσε το κατάλληλο πεδίο δράσης για τους πορτοφολάδες, που έμειναν γνωστοί ως «λαχανάδες».
Η εκπομπή ερευνά και παρουσιάζει τους λόγους που πολλοί επέλεξαν το δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα του ναυτικού τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Οι Έλληνες ναυτικοί στήριξαν την ελληνική οικονομία και τις οικογένειές, πληρώνοντας ωστόσο το βαρύ τίμημα της απουσίας από τα σπίτια τους.
Ναυτικοί που ναυάγησαν στον Ατλαντικό Ωκεανό περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τις δραματικές στιγμές που βίωσαν μέχρι τη διάσωσή τους.
Η έρευνα φωτίζει ακόμη και τις «αόρατες» γυναίκες των ναυτικών, οι οποίες σήκωσαν το βάρος της ελληνικής οικογένειας, την ίδια στιγμή οι άνδρες τους ταξίδευαν με κίνδυνο της ζωής στα πέρατα του κόσμου.
Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής:
Στην εκπομπή μιλούν: Μπάμπης Χριστακόπουλος – Δημοσιογράφος, Νότης Ανανιάδης- Δημοσιογράφος – Ερευνητής, Θεόδωρος Κατσικάρος – Αντιπρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΑΠ, Στέφανος Μίλεσης- Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά –Συγγραφέας, Ισίδωρος Μαμίδης- Πλοίαρχος, Ευάγγελος Κούζιλος- Πλοίαρχος, Κώστας Τζώρτζης -Πλοίαρχος, Γιάννης Χαλάς – Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ – Πλοίαρχος, Μιχάλης Σακέλλης – Προέδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Σταύρος Καραπιπέρης – πλοιοκτήτης ρυμουλκών, Κώστας Κουβαράς – πρώην Οικονομικός Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, Αγγελική Παρδάλη – Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ευαγγελία Γαλάτη – σύζυγος ναυτικού.
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr