Παύλος Μπακογιάννης. “Το στόμα αυτό πρέπει να παραμείνει κλειστό”. Η εν ψυχρώ εκτέλεση από τη 17 Νοέμβρη και οι τελευταίες στιγμές στην οδό Ομήρου

Παύλος Μπακογιάννης. “Το στόμα αυτό πρέπει να παραμείνει κλειστό”. Η εν ψυχρώ εκτέλεση από τη 17 Νοέμβρη και οι τελευταίες στιγμές στην οδό Ομήρου

Υπογράφουν οι: Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος Αθηνών / Π.Μ.Σ. Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Α.Π.Θ. / Δημοσιογράφος και ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς. Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1989, ελάχιστα λεπτά λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, ο Παύλος Μπακογιάννης περπατάει κρατώντας αρκετούς χοντρούς φακέλους προς το πολιτικό του γραφείο στην οδό Ομήρου.

Μόνος…

Το προηγούμενο βράδυ –όπως αναφέρουν μαρτυρίες- είχε ξενυχτήσει αναλύοντας και κουβεντιάζοντας με στελέχη του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς. Επέμενε να ξεκουραστεί ο άνδρας της συνοδείας του που είχε ταλαιπωρηθεί πλάι του. Φτάνοντας στο γραφείο του, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εισόδου, τον περικυκλώνουν. Του έριξαν 4 σφαίρες. Με την τελευταία να είναι η μοιραία.

Λίγες ώρες αργότερα, σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, ξεψύχησε ο πολιτικός και δημοσιογράφος. Η 17 Νοέμβρη εμφανίζεται ως θύτης και αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για το «έγκλημα» με μία δωδεκασέλιδη προκήρυξη. Άλλο ένα θύμα και στόχος της οργάνωσης είχε εξαλειφθεί… τόσο ήσυχα, τόσο εύκολα. Την ίδια στιγμή στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εύχεται «να είναι το τελευταίο αίμα –αυτό του Παύλου- που χύνεται σε αυτόν τον τόπο».

Ο πατέρας δυο -τότε- ανήλικων παιδιών, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, γαμπρός του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη, συνομιλητής όλων των τότε πολιτικών αρχηγών.

Γεννήθηκε το 1935 στο μικρή Βελωτά Ευρυτανίας. Ήταν ο γιος του παπα-Κώστα Μπακογιάννη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία –χωρίς να ξέρει αρχικά ούτε μια λέξη στα Γερμανικά- παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας. Για ένα διάστημα δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε σθεναρά στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε πολύωρες εκπομπές με αιχμηρά και καυστικά σχόλια κατά της Χούντας που μεταδίδονταν από γερμανικά, μα και ευρωπαϊκά κανάλια. Πολύ γρήγορα οι εκπομπές του γίνονται σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η Χούντα  του αφαιρεί την ελληνική υπηκοότητα! Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και λίγο μετά τον Κωστή.

Παύλος και Ντόρα Μπακογιάννη

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα ”Το Βήμα” και το 1982 ανέλαβε διευθυντής του περιοδικού ”Ένα”. Από το 1985 μέχρι το 1989 διετέλεσε προσωπικός σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του τότε Προέδρου της ΝΔ Κ. Κ. Μητσοτάκη. Το 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας.

Ακολούθησε η Κυβέρνηση Συνεργασίας του κου. Τζ. Τζανετάκη, στο σχηματισμό της οποίας είχε ενεργό ρόλο, ως γεφυροποιός μεταξύ του της ΝΔ και του Συνασπισμού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της πατρίδας του. Το πρώτο του συγγραφικό έργο είχε τίτλο: «Η Ευρυτανία και οι Οικονομικές της Δυνατότητες». Κατήρτισε ένα άρτια δομημένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υπέβαλε στην ΕΕ.

Ο Παύλος Κ. Μπακογιάννης διακρινόταν για την ψυχραιμία του στη διαχείριση πολύ σημαντικών ζητημάτων. Ως πολιτικός θεωρούνταν, από εχθρούς, αντιπάλους και φίλους, ήπιος και συναινετικός. Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση. Ήταν εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το 1989.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την οικογένεια του και τον ελληνικό λαό. Την ημέρα που έφυγε ήταν και η μέρα που εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Ευρυτανία.

“…Το στόμα αυτό πρέπει να μείνει κλειστό…” είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων οι τρομοκράτες. Πολλά χρόνια μετά, ο Κουφοντίνας με κατάθεσή του “πήρε πάνω του” τη δολοφονία, δήλωσε μάλιστα ότι δεν μετανιώνει τίποτα από όσα έκανε.

“Μόνον άνθρωποι ελεύθεροι μπορούν να οικοδομήσουν μια ελεύθερη ανοιχτή κοινωνία που να τους ταιριάζει και μέσα σ’ αυτήν να μπορούν να δημιουργήσουν.” Π. Κ. Μπακογιάννης

Η «Μηχανή του Χρόνου» δέχεται κείμενα αναγνωστών και αν είναι στο πνεύμα της σελίδας, τα δημοσιεύουμε. Η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκει στους συγγραφείς των άρθρων. Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο info@mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr