Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου. Από αυτά μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.
Τα περισσότερα βρίσκονται στο Αιγαίο και έχουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό απωθημένο για τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες, για να απολαύσουμε τις βουτιές μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, οφείλονται σε γεωφυσικά φαινόμενα.
Κόκκινη Παραλία – Σαντορίνη
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου και σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τα Φηρά.
Ξεχωρίζει λόγω της χαρακτηριστικής κόκκινης άμμου και των κόκκινων βράχων που την περιβάλλουν. Θυμίζει εξωγήινο τοπίο και παραπέμπει στον «κόκκινο» πλανήτη Άρη.
Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργεί ένα εντυπωσιακό και μοναδικό τοπίο που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δημιούργησε την Κόκκινη Παραλία, η οποία στο πέρασμα του χρόνου αλλάζει συνεχώς όψη από τον αέρα, το νερό και τη διάβρωση.
Μόλις φτάσει κανείς εδώ τα κόκκινα ηφαιστειογενή βράχια δίνουν στο τοπίο ολόγυρά τους έναν ιδιαίτερο και σπάνιο χρωματισμό, που σίγουρα δεν συναντάται πουθενά αλλού στη χώρα.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει όποιος επισκεφθεί την Κόκκινη Παραλία είναι τα μέσα προφύλαξης από τον ήλιο και την ζέστη.
Καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητα, όπως και το κλειστό παπούτσι για την διαδρομή – πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως «όταν στην Σαντορίνη κάνει ζέστη, στην Κόκκινη η θερμοκρασία είναι… διπλάσια»!
Κοντά στην κόκκινη παραλία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον προϊστορικό οικισμό της περιοχής, που θάφτηκε κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου. Σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος και θεωρείται κορυφαίος αρχαιολογικός προορισμός.
Κολυμπήθρες – Πάρος
Οι Κολυμπήθρες είναι μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Πάρου και βρίσκονται στον κόλπο της Νάουσας, στη βόρεια πλευρά του όρμου Πλαστήρα.
Είναι πολλές στη σειρά μικρές αμμουδιές, ανάμεσα σε ένα σεληνιακό τοπίο. Τα νερά είναι απάνεμα, ζέστα και πολύ ρηχά.
Η αλλοίωση που έχουν υποστεί τα βράχια της παραλίας από το θαλασσινό νερό σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.
Η ακτή πήρε το όνομά της από τα λεβητοειδή έγκοιλα που θυμίζουν κολυμβήθρες και βρίσκονται ανάμεσα στους γρανιτικούς βράχους.
Πρόκειται για γρανιτικό πέτρωμα η διείσδυση του οποίου έγινε πιθανότατα στο Μέσο Μειόκαινο. Από την ψύξη του γρανιτικού μάγματος προκλήθηκε κατακόρυφη κατάτμηση του πετρώματος και αυτό οδήγησε στη δημιουργία ορθογώνιων παραλληλεπιπέδων σε όλη τη μάζα του γρανίτη.
Όταν τα γρανιτικά πετρώματα βρέθηκαν στην επιφάνεια, η επίδραση της αποσάθρωσης, η διάβρωση από τον αέρα και τα κύματα δημιούργησαν μορφές που έχουν σχήμα μαξιλαριών και ελλειψοειδών
Η παραλία είναι οργανωμένη με πολυάριθμα ταβερνάκια και καταλύματα, ενώ προσφέρονται πολυάριθμες θαλάσσιες δραστηριότητες.
Καβαλουρκό – Τήνος
Το Καβαλουρκό συνθέτει ένα ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο. Βρίσκεται κοντά στον Πάνορμο και απέχει 29χλμ περίπου από τη Χώρα.
Πρόκειται για μια σπάνιας ομορφιάς παραλία, με παράξενα λευκά λεία βράχια, που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση, μια στενή λωρίδα άμμου και αρμυρίκια. Από εδώ μπορεί κάποιος να πάει κολυμπώντας στο μικρό νησάκι Πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Η νησίδα Πλανήτης είναι ακατοίκητη και το όνομα της είναι άγνωστης προέλευσης. Πάνω σε αυτήν υπάρχει ένας φάρος που κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 8 μέτρα, αλλά σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος.
Στο Καβαλουρκό μπορεί κανείς να δει το γλυπτό του Αιόλου, σκαλισμένο στο βράχο. Το δημιούργησε ένας Ιταλός καλλιτέχνης πριν πολλά χρόνια. Άλλωστε το νησί του Αιόλου δεν θα μπορούσε να μην έχει γλυπτό αφιερωμένο στον θεό αυτόν.
Χίος – Μαύρα Βόλια
Στο νότιο τμήμα της Χίου και πιο συγκεκριμένα 30 περίπου χλμ. από την πόλη και 5 χλμ. από το ξακουστό χωριό Πυργί, θα βρείτε τη διασημότερη παραλία του νησιού αλλά και μία από τις πιο ξεχωριστές του Αιγαίου.
Η παραλία Μαύρα Βόλια αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο, καθώς τα μεγάλα μαύρα βότσαλα προέρχονται από την έκρηξη κοντινού, αλλά ανενεργού σήμερα ηφαιστείου της αρχαιότητας.
Το ηφαίστειο αποκαλείται Ψάρωνας. Είναι ένας σύνθετος ηφαιστειακός θόλος με τρεις μαστοειδείς κορυφές από τις οποίες η υψηλότερη φθάνει τα 198 μέτρα.
Η μέγιστη διάμετρος της βάσης του είναι περίπου 1700 μέτρα. Οι παλαιές λάβες του ηφαιστείου παρουσιάζουν δακτυλιοειδείς σχηματισμούς.
Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των μαύρων βοτσάλων.
Η παραλία ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη, την πρώτη που ονομάζεται Μαύρα Βόλια και τη δεύτερη που είναι γνωστή και ως Φώκι.
Παχιά Άμμος – Νίσυρος
Η Νίσυρος φιλοξενεί ένα ενεργό ηφαίστειο, το νεαρότερο του τόξου του Νότιου Αιγαίου και σύμφωνα με τη μυθολογία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, όταν θεοί και Τιτάνες πολεμούσαν μεταξύ τους.
Αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν περίπου 150.000 χρόνια και λόγω του ηφαιστείου οι παραλίες της είναι ξεχωριστές για το τοπίο και το ηφαιστειακό πέτρωμα.
Η πιο διάσημη αλλά και δύσβατη παραλία είναι η Παχιά Άμμος που βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του νησιού, 10 χιλιόμετρα περίπου από το Μανδράκι.
Είναι πλατιά και μεγάλη παραλία, μήκους 350 περίπου μέτρων, με χονδρόκοκκη και σκουρόχρωμη άμμο, κρυστάλλινα νερά και αμμώδη βυθό. Είναι απομονωμένη και περιβάλλεται από αμμόλοφους και θάμνους.
Η πρόσβαση είναι δύσκολη αφού δεν υπάρχει δρόμος προς την παραλία και ο μόνος τρόπος για να φτάσετε είναι μέσω ενός μονοπατιού.
Μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 10-’15 λεπτά σε ένα δύσβατο μονοπάτι που ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στο τέλος του χωματόδρομου που περνάει κατά μήκος της παραλίας στις Λυές.
Εκεί θα οδηγηθείτε αφού πρώτα έχετε ακολουθήσει τον δρόμο από το Μανδράκι προς Πάλους και στην συνέχεια τον χωματόδρομο προς τις Λυές.
Στην παραλία Χοχλάκι την πιο κοντινή παραλία στη Χώρα της Νισύρου θα βρείτε έναν βράχο που είναι δημοφιλής στους τουρίστες εξαιτίας του σχήματος του που μοιάζει με τη φιγούρα του διάσημου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ!
Στο Μανδράκι, σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Νισύρου, υπάρχει μεγάλη ποσότητα ελαφρόπετρας που εξορύσσεται.
Παλιά λεγόταν Λευκή ακτή, καθώς είχε ασπρίσει από την ελαφρόπετρα, ενώ σήμερα είναι γνωστή για τη χοντρή, σκούρα άμμο της.
Επισκεφθείτε τες όλες κάνοντας εδώ την κράτησή σας https://www.bluestarferries.com/
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ