Μαγικό βράδυ επιφυλάσσει η σημερινή πανσέληνος του Ιουλίου που θα συνδυαστεί με το φαινόμενο της μερικής έκλειψης σελήνης.
Εφόσον το επιτρέψουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις καταιγίδες, ο ουρανός θα φωτιστεί από υπέρλαμπρο φεγγάρι το οποίο θα κρυφτεί σταδιακά.
Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση, έκλειψη θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης 15 Ιουλίου και η έναρξη της μερικής έκλειψης, είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Η έκλειψη προκαλείται από την ευθυγράμμιση του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης. Το φως του Ήλιου διαθλάται, δίνοντας στο φεγγάρι έντονο κόκκινο χρώμα, σαν αίμα.
Από την Ελλάδα ο δίσκος του Φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.
Το φεγγάρι θα είναι πλήρες στις 00:38 της Τετάρτης
Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Η έκλειψη θα γίνει ορατή ακόμα και από τις αστικές περιοχές. Ιστορικά η έκλειψη σελήνης προκαλούσε μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με την «Ιστορία των Εκλείψεων» του Τζορτζ Τσάμπερς, που κυκλοφόρησε το 1899 στο φαινόμενο απέδιδαν ιδιαίτερο νόημα.
Η πρώτη καταγραφή ολικής έκλειψης στην Κίνα
Η πρώτη καταγραφή ολικής έκλειψης της σελήνης έγινε στην Κίνα. Συνέβη στις 29 Ιανουαρίου του 1136 π.Χ. ή «το 35ο έτος του Γουέν-Γουάνγκ, την ημέρα του Πινγκ-Τζου», σύμφωνα με το «Τσόου-Σου», το βιβλίο της δυναστείας των Τσόου (1046–256 π.Χ.) που βρέθηκε το 280 μ.Χ. στον τάφο ενός αυτοκράτορα ο οποίος είχε αποβιώσει αιώνες πριν. Η ολική έκλειψη της σελήνης πιστεύεται ότι συνέβη το 1059 π.Χ., στο τέλος της δυναστείας των Σανγκ.
Η εξαφάνιση του φεγγαριού θεωρήθηκε σημαντικός οιωνός από τον βασιλιά Γουέν της δυναστείας των Τσόου, που πίστεψε ότι ήρθε η ώρα να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Σανγκ.
Ο αποδεκατισμός των ΑΘηναίων
Στις 27 Αυγούστου του 413 π.Χ. ή το τέταρτο έτος της 91ης Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο, μια ολική έκλειψη σελήνης οδήγησε σε καταστροφή του στρατού των Αθηναίων που πολιορκούσαν τις Συρακούσες στη Σικελία. Ασθένεια ξέσπασε ανάμεσα στους στρατιώτες και ο διοικητής τους, ο Νικίας, αποφάσισε ότι οι Αθηναίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί.
Στο έργο του «Νικίας», ο Πλούταρχος, αναφέρει: «[23.1] Ενώ όμως ήταν όλα έτοιμα και κανένας από τους εχθρούς δεν τους κατασκόπευε, επειδή δεν περίμεναν τέτοια ενέργεια από τους Αθηναίους, έγινε τη νύχτα έκλειψη σελήνης —μεγάλος φόβος για τον Νικία και για όσους από τους άλλους τρόμαζαν με τέτοια φαινόμενα από άγνοια ή δεισιδαιμονία—. [23.2] Όσο για το ρίξιμο σκιάς στον ήλιο στις τριάντα του μήνα, οι περισσότεροι συμφωνούσαν κατά κάποιον τρόπο ότι οφειλόταν στη σελήνη· αλλά για την ίδια τη σελήνη, ποιο σώμα συναντά μπροστά της και πώς από πανσέληνος χάνει ξαφνικά το φως της και εκπέμπει ποικίλες αποχρώσεις, δεν ήταν εύκολο να το καταλάβουν· το θεωρούσαν αλλόκοτο φαινόμενο και σημάδι από τον θεό ως προμήνυμα κάποιων συμφορών και σημαντικών πραγμάτων». Όπως αναμενόταν, η συμφορά συνέβη, «αλλά μόνο έμμεσα προκλήθηκε από το φεγγάρι». Οι Συρακούσιοι αποδεκάτισαν τον πανικόβλητο στρατό των Αθηναίων πριν προλάβει να φύγει.
Το τέχνασμα του Κολόμβου που άλλαξε τον κόσμο
Το 1504, με ένα τέχνασμα, ο Χριστόφορος Κολόμβος κατάφερε να αλλάξει την πορεία του κόσμου, όπως εξηγεί ο Ντάνκαν Στιλ στο βιβλίο του «Eclipse: The Celestial Phenomenon that Changed the Course of History». Οι ιθαγενείς αρχικά υποδέχθηκαν το πλήρωμα του στόλου προσφέροντάς τους φαγητό και στέγη. Όσο περνούσαν ο καιρός δημιουργούνταν εντάσεις και οι ιθαγενείς σταμάτησαν να τους δίνουν τροφή. Μετά από έξι μήνες, οι άντρες του πληρώματος εξεγέρθηκαν, λήστεψαν και σκότωσαν κάποιους, ενώ όλοι πλέον απειλούνταν με λιμοκτονία.
Μπροστά στον κίνδυνο να πεθάνουν, ο Κολόμβος επινόησε ένα σχέδιο προκειμένου να αναγκάσει τους ιθαγενείς να τους δώσουν τροφή. Μέσα από το βιβλίο του γερμανού μαθηματικού και αστρονόμου Γιοχάνες Μύλερ φον Κένιγκσμπεργκ, ο Κολόμβος βρήκε ότι η επόμενη έκλειψη Σελήνης θα γινόταν στις 29 Φεβρουαρίου 1504. Τρεις ημέρες πριν από την έκλειψη ανακοίνωσε στον αρχηγό των ιθαγενών ο θεός των Χριστιανών είχε θυμώσει με τους ντόπιους, επειδή δεν πρόφεραν πλέον κασάβα και ψάρια στους φιλοξενούμενούς τους. Και ισχυρίστηκε πως σε τρεις μέρες από τότε θα αποδείκνυε την οργή του εξαφανίζοντας το φεγγάρι από τον ουρανό και βάφοντάς το κόκκινο.
Τη μέρα της επερχόμενης έκλειψης οι ιθαγενείς παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι την έκλειψη. Αμέσως παρακάλεσαν τον αρχηγό τους να δώσει ό,τι ζητούσε “ο περίεργος ταξιδιώτης” αρκεί να γυρνούσε το φεγγάρι πίσω. Ο Κολόμβος του υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει το φεγγάρι στην αρχική του μορφή και έτσι για τους επόμενους μήνες για τους επόμενους μήνες οι ιθαγενείς για αντάλλαγμα παρείχαν τροφή σ΄ αυτόν και το πλήρωμά του.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Pixabay
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το «Ματωμένο Φεγγάρι» επιστρέφει. Τροφοδοτεί δοξασίες για το τέλος του κόσμου και συνδέεται με γεγονότα από την εβραϊκή ιστορία (βίντεο) …
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr