Την 1η Ιουνίου του 1930 η ομάδα του Παναθηναϊκού σημείωσε την πιο ευρεία νίκη της απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό της, τον Ολυμπιακό, αν και τότε οι ομάδες είχαν ιστορία λίγων χρόνων.
Το σκορ 8-2 χάρισε στον ΠΑΟ το Πρωτάθλημα και ένα θρυλικό ρεκόρ, που δεν έχει ξεπεραστεί.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έφτασαν γεμάτοι αυτοπεποίθηση στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κρατώντας, και ένα φέρετρο, στο οποίο θα “κήδευαν” τον ηττημένο Παναθηναϊκό μετά το τέλος του ντέρμπι.
Ήδη, όμως, από το πρώτο ημίχρονο, η ομάδα του ΠΑΟ πήρε το προβάδισμα, σημειώνοντας 4-0, με τους Συμεωνίδη και Μεσσάρη να σκοράρουν από δύο γκολ. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, με 10.000 θεατές να παρακολουθούν με αγωνία, καταγράφοντας ρεκόρ προσέλευσης για εκείνη την εποχή. Άλλωστε το ματς της 1ης Ιουνίου ήταν και ο πρώτος επίσημος αγώνας μεταξύ των δύο.
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι μεγάλωσαν τη διαφορά στο 5-0, με ένα ακόμα γκολ του Πιερράκου. Οι Πειραιώτες έβαλαν δύο γκολ με τον Γιώργο Ανδιανόπουλο αλλά το αυτογκόλ που ακολούθησε καθώς και δύο ακόμα από τους παίχτες του Παναθηναϊκού, διέψευσαν κάθε προσδοκία των φιλάθλων του Ολυμπιακού.
Το φέρετρο, στο οποίο θα κηδευόταν ο ηττημένος γηπεδούχος, διαλύθηκε και το κομμάτια του “πήραν μέρος” στα επεισόδια που ακολούθησαν, τα οποία είναι τα πρώτα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η “Βραδυνή” έγραφε την επόμενη ημέρα:
“Πήγατε χθες στο ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ποδοσφαιρικόν γήπεδον της λεωφόρου Αλεξάνδρας; Εάν όχι, χάσατε!
Θα βλέπατε μια πρωτοφανώς μαινομένην ανθρωποθάλασσα, αλαλάζοντα και φρενιτιώντα πλήθη, διηρημένον και φανατισμένον κόσμον, έξαλλος από ενθουσιασμόν, λαϊκές μάζες, δεκάδες χιλιάδες πεισμωμένους και εμπαθείς θεατάς.
Η νίκη του Παναθηναϊκού έδωσεν ευκαιρίαν να φανή πως πανηγυρίζουν οι Αθηναίοι νίκες. Η Γλυφάδα… κάηκε ως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Και οι παραθερίζοντες ξαφνιάστηκαν. Βούιζε ο τόπος από φωνές. Οχτώωω!.. οχτώωω!..”
Πηγές της εποχής αναφέρουν, ότι οι πιο σκληρές συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων σημειώθηκαν οκτώ μέρες μετά το ντέρμπι, στο λιμάνι του Πειραιά και ενώ η αποστολή του Παναθηναϊκού επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας νικήσει τον Άρη με 1–4.
Οι κουρασμένοι παίκτες
Σύμφωνα με τους αθλητικογράφους της εποχής, η έκταση της ήττας του Ολυμπιακού οφείλεται μεταξύ άλλων και στις πολύ ιδιάζουσες συνθήκες του παιχνιδιού.
Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν τον αγώνα, έξι από τους βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας στο Βουκουρέστι, σημειώνοντας βαριά ήττα με 8-1, επίδοση που επηρέασε το ηθικό τους. Όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Τη δεκαετία του ’30, τα ταξίδια δεν γίνονταν με αεροπλάνα και η ομάδα ταξίδεψε στο Βουκουρέστι με λεωφορείο, κάτι που καταπόνησε τους παίχτες.
Μια εβδομάδα μετά την επιστροφή της αποστολής ήταν προγραμματισμένο το ντέρμπι στη Λεωφόρο. Οι “πράσινοι” εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία και το γεγονός ότι κανένας από τους παίχτες της ομάδας δεν είχε κληθεί για τον αγώνα στη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να είναι πιο ξεκούραστοι.
Το επόμενο πρωτάθλημα που “είδε” ο ΠΑΟ ήταν σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, το 1949.
Ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟ διαγράφηκε από την ομάδα
Ο Άγγελος Μεσσάρης, γνωστός και ως “Ξανθός Άγγελος”, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες του Παναθηναϊκού. Αρχισκόρερ της ομάδας με 7 γκολ σε 4 παιχνίδια και σε ηλικία μόλις 20 ετών, έμεινε στην ιστορία για την επίδοσή του στο ντέρμπι της 1ης Ιουνίου, αφού σκόραρε δύο τέρματα σε 5 λεπτά. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το αθηναϊκό πρωτάθλημα και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν και πάλι ο Μεσσάρης με 13 γκολ.
Η ομάδα τον λάτρευε και οι φίλαθλοι τραγουδούσαν το εξής τραγούδι:
-
- Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ,
- που νικάς κάθε βδομάδα,
- είσαι η πιο τρανή ομάδα.
-
- Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό
- και άλλα τέσσερα στον Άρη.
- Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!
-
- Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ,
- που’χεις έμβλημα τριφύλλι,
- σ’ αγαπούν εχθροί και φίλοι.
-
- Στην άμυνα τα άκρα του πολύ γερά,
- μοιράζουνε τις πάσες δεξιά και αριστερά.
- και τα εξτρέμ μεταβιβάζουν, σέντερ φορ γκολ αράδα αμέσως βάζουν!
Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του, που μνημονεύονται ακόμα και σήμερα στην “πράσινη οικογένεια”, ο Άγγελος Μεσσάρης διαγράφηκε από την ομάδα.
Εκτός από ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ήταν και μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και από τους πρώτους που συμμετείχαν στην Αντίσταση. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟ απαίτησε από τον παίκτη να σταματήσει να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, προκειμένου να συνεχίσει να είναι μέλος της ομάδας.
Ο Μεσσάρης δεν ήθελε να προδώσει τα ιδανικά του. Μετά από έντονες λογομαχίες με τον ιδιοκτήτη αποχώρησε από την ομάδα και το 1931 σταμάτησε οριστικά το ποδόσφαιρο. Την επόμενη χρονιά διαγράφηκε από τον Παναθηναϊκό λόγω της πολιτικής του δράσης.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ