Μαυρονόρος, το χωριό-φάντασμα που έχτισαν κυνηγημένοι Ηπειρώτες και κάηκε τρεις φορές. Πως οδηγήθηκε σε σταδιακή εγκατάλειψη (drone)

Μαυρονόρος, το χωριό-φάντασμα που έχτισαν κυνηγημένοι Ηπειρώτες και κάηκε τρεις φορές. Πως οδηγήθηκε σε σταδιακή εγκατάλειψη (drone)
Στην ανατολική πλαγιά του Όρους Κασιδιάρης στον νομό Ιωαννίνων βρίσκονται τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού. Το ονόμασαν  Μαυρονόρος επειδή κανένα άλλο βουνό δεν μαυρίζει τόσο, όταν συννεφιάζει, όσο αυτό.

Διώροφα αρχοντικά πέτρινα σπίτια της παραδοσιακής ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, μια εκκλησία, μια βρύση κι ένα μισογκρεμισμένο σχολείο μαρτυρούν πως εκεί κάποτε υπήρχε ζωή. Το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1866 από 40 οικογένειες. Ήταν κάτοικοι των γύρω περιοχών, από τη Γλούστα, το Γαρδίκι, τα Βορτόπια και τα Τζιουμπουκάτικα. Δεν άντεξαν τις πιέσεις και τη βία των Τούρκων αγάδων και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους και να βρουν ένα μέρος που θα ήταν δυσπρόσιτο.

Το 1964 εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους του. Φωτογραφίες : Λάζαρος Τσάτσος

Το 1886 ο σουλτάνος παραχώρησε την περιοχή στον αρχιστράτηγο Εγιούπ πασά, ο οποίος επέτρεψε στους κατοίκους να καλλιεργήσουν αμπέλια και να φυτέψουν δέντρα. Μέσα από τη γεωργία οι κάτοικοι κατάφεραν να φτιάξουν περιουσίες. Όμως, οι καιροί ήταν δύσκολοι και βίωσαν μεγάλες κακουχίες και λεηλασίες.

Το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1866 από 40 οικογένειες.

Η σφαγή στο Δημοτικό Σχολείο

Το 1909 η Ήπειρος ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη. Συμμορίες Αλβανών λεηλατούσαν τα ελληνικά χωριά. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μαυράκη, ο οποίος κατέγραψε την ιστορία του χωριού, μία μέρα μερικοί κάτοικοι του Μαυρονόρους βοήθησαν έναν άνδρα να σώσει το κοπάδι του από κλοπή. Οι συμμορίτες άκουσαν τα ονόματα των ανδρών και λίγες μέρες αργότερα πήγαν στο χωριό για να πάρουν εκδίκηση. Είπαν ψέματα ότι ήταν Τούρκοι που είχαν πάει για να πάρουν τους φόρους και οι σκοποί τους επέτρεψαν να μπουν στο Μαυρονόρος.

Στην ανατολική πλαγιά του Όρους Κασιδιάρης στον νομό Ιωαννίνων βρίσκεται τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού

Οι συμμορίτες κατευθύνθηκαν αμέσως προς το σχολείο. Έβαλαν φωτιά στο υπόγειο και μπήκαν μέσα. Έπιασαν τον γιο ενός από τους άνδρες που είχαν βοηθήσει τον βοσκό και τον μαχαίρωσαν. Ένας άλλος προσπαθούσε να πιάσει και να σκοτώσει έναν συμμαθητή του. Τα υπόλοιπα παιδιά βγήκαν στα παράθυρα και άρχισαν να φωνάζουν βοήθεια. Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα και μπήκαν μέσα στο κτίριο για να τα σώσουν. Μαζί τους και πολλές απελπισμένες μάνες.

Στην πόρτα της αίθουσας που κρατούσαν ομήρους τους μαθητές, φυλούσε “τσίλιες” ένας ληστής και δεν τις άφηνε να περάσουν. Μια μητέρα άρχισε να παλεύει μαζί του και τον έριξε στη σκάλα. Η πόρτα άνοιξε, αλλά ο ληστής πρόλαβε να πυροβολήσει τη μητέρα στο γόνατο. Άλλη μια γυναίκα μαχαιρώθηκε θανάσιμα. Λίγο αργότερα, μπήκαν οι άνδρες Μαυρονορίτες με τα τουφέκια τους. Τρεις Αλβανοί συμμορίτες έπεσαν νεκροί.  Οι υπόλοιποι κατάφεραν να γλιτώσουν.

Το 1886 ο σουλτάνος παραχώρησε την περιοχή στον αρχιστράτηγο Εγιούπ πασά, ο οποίος επέστρεψε στους κατοίκους να φτιάξουν αμπέλια και να φυτέψουν δέντρα.

Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα που δέχτηκε το χωριό. Το 1912 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το χωριό θεωρήθηκε πέρασμα και έγινε πεδίο μάχης. Έτσι, πολύ κάτοικοι το εγκατέλειψαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλα χωριά ή πάνω στα βουνά. Όταν ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, επέστρεψαν. Όμως, όχι για πολύ. Το 1964 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο χωριό λίγο πιο κάτω το Νέο Μαυρονόρος.

Δείτε το βίντεο με το πέτρινο χωριό φάντασμα της Ηπείρου που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Epirustravel eu – Drone Flights

Μαυρονόρος το έρημο χωριό - Mavronoros the abandoned  village (Drone)

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Αρχική Φωτογραφία: Λάζαρος Τσάτσος

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από το «μπαλκόνι των θεών». Το μυθικό βουνό του Ολύμπου είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων. Από εκεί «έριχνε» ο Δίας τους κεραυνούς (βίντεο drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr