Το πάκολ αποτελεί ανδρικό παραδοσιακό καπέλο, το οποίο φοριέται συνήθως στο Βόρειο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Πιστεύεται ότι προήλθε από το Τσιτράλ και το Γκιλγκίτ ή γενικότερα τις βόρειες περιοχές του Πακιστάν.
Είναι κατασκευασμένο από μαλλί, έχει επίπεδη κορυφή σε σχήμα κύκλου ενώ περιμετρικά είναι τυλιγμένο. Συνήθως είναι σε γήινα χρώματα, όπως λευκό, γκρι ή διάφορες αποχρώσεις του καφέ.
Όποιος το φοράει, μπορεί να το ξετυλίξει και να καλύψει τα αφτιά του προκειμένου να μην κρυώνει.
Ανάλογα την περίσταση, μπορούν να προστεθούν και διακοσμητικά στοιχεία, όπως λουλούδια, ειδικά σε εορταστικές περιστάσεις.
Στο Συνοριακό Σώμα Khyber Pakhtunkhwa, οι Πρόσκοποι του Τσιτράλ φορούν πάκολ, το οποίο έχει πάνω έμβλημα και φτερά. Γύρω από τη βάση του καπέλου είναι ραμμένο ένα κορδόνι, το οποίο κανείς με το να το σφίξει ή να το χαλαρώσει το προσαρμόζει στο κεφάλι του.
Η άποψη περί μακεδονικής καυσίας
Η πραγματική προέλευση του πάκολ είναι άγνωστη. Μερικοί υποστήριξαν ότι σχετίζεται με την καυσία, ένα είδος «μπερέ» που φορούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Θεώρησαν ότι συνδέεται με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Ινδίες, στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.
Η καυσία φορέθηκε στο ελληνοβακτριανικό και ινδοελληνικό βασίλειο τους επόμενους αιώνες.
Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το πάκολ δεν σχετίζεται με την καυσία. Σύμφωνα με τον Fredricksmeyer, αποτελούσε σημαντικό μέρος της μακεδονικής ενδυμασίας μέχρι το 336 π.Χ., που είναι πριν από την εισβολή του Αλεξάνδρου στην Ινδία. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια από αυτές τις θεωρίες είναι σωστή.
Η προέλευση του πάκολ
Το πάκολ έχει μακρά παράδοση που ξεκινάει πριν το 1800, στο Νταρντιστάν. Είναι γνωστό και με το όνομα «khapol» (χαπόλ), το οποίο προέρχεται από τη λέξη «καπάαλ», που σημαίνει «κεφάλι».
Η κύρια περιοχή παραγωγής του pakol είναι το Τσιτράλ στο Πακιστάν, αλλά η χρήση του εκτείνεται και αλλού. O Τζον Μπίνταλφ, βρετανός συγγραφέας και στρατιώτης, στο βιβλίο του «Tribes of the Hindoo Koosh» (1800) είχε γράψει «Στο Τσιτράλ , το Βαχάν και το Σίρικολ οι άνδρες φορούν πολύ μικροσκοπικά τουρμπάνια.
Στο Γκιλγκίτ και το Αστόρ και το μεγαλύτερο μέρος του Γιαγκιστάν φοριέται συνήθως το τυλιγμένο μάλλινο καπέλο».
Από το τέλος του 19ου αιώνα, το πάκολ έγινε αρκετά γνωστό. Φωτογραφίες του 1929 από το Τσιτράλ δείχνουν το καπέλο να φοριέται ευρέως. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα οι κάτοικοι του Τσιτράλ και του Γκιλγκίτ εξακολουθούσαν να το φορούν, οι άνθρωποι που έμεναν στο Βαχάν και το Σίρικολ προτίμησαν το τουρμπάνι.
Αργότερα, το πάκολ διαδόθηκε σε όλο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και συνδέθηκε και με το εμπόριο.
Πηγή αρχικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-BILAWAL ARBAB
Η τεχνολογική υπεροχή των Βρετανών που οδήγησε την Κίνα σε ταπεινωτική ήττα στον πόλεμο του οπίου
Η μεταχείριση των αιχμαλώτων στον Β΄ Π.Π. Η στάση των Γερμανών, των Σοβιετικών και τον Ιαπώνων
Ειδήσεις σήμερα:
- “Δεν έχω Οξυγόνο”. Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη. Πού διοργανώνονται διαμαρτυρίες την Κυριακή
- Η Βρετανία στο έλεος της κακοκαιρίας. Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ, χωρίς ρεύμα 560.000 κτήρια
- Το Μουσείο του Λούβρου εκπέμπει SOS: «Κινδυνεύουν έργα τέχνης» λόγω κακών συνθηκών στις εγκαταστάσεις
- Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων για τις δολοφονίες Κένεντι, Κινγκ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ