“Μήπως τελικά αυτή η σύγχρονη ζωή είναι πιο πολύ σύγχρονη και λιγότερο ζωή;” Μια από τις πιο εύστοχες ατάκες της Μαφάλντα, της εξάχρονης ηρωίδας κόμικς που λάτρεψαν γενιές και γενιές κυρίως στη Λατινική Αμερική, όπου γεννήθηκε, αλλά και στην Ευρώπη.
H πανέξυπνη, ανήσυχη και απαισιόδοξη Μαφάλντα είναι δημιούργημα του αργεντίνου σκιτσογράφου Joaquín Salvador Lavado, ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο Κίνο.
Αν και μόλις έξι χρόνων, η σκέψη της είναι ώριμη και ξεπερνάει πολλά μυαλά ενηλίκων.
Νοιάζεται για τους συνανθρώπους της, υπερασπίζεται το δίκιο, αναρωτιέται για τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως οι πόλεμοι, και θίγει με τον τρόπο της τα κακώς κείμενα της χώρας της. Κι όλα αυτά με την παιδική αφέλειά ενός εξάχρονου κοριτσιού με στρογγυλό πρόσωπο και μαύρο φουντωτό μαλλί με φιόγκο στο κεφάλι, που σιχαίνεται τη σούπα.
Ο Κίνο σκαρφίστηκε τη Μαφάλντα το 1962 για μια διαφήμιση πλυντηρίων που του ζητήθηκε, η οποία τελικά δεν εκδόθηκε ποτέ.
Δύο χρόνια αργότερα ο Julián Delgado, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Primera Plana, πρότεινε στον Κίνο να δημοσιεύσει τη σειρά κόμικς που είχε φτιάξει, αφαιρώντας φυσικά το διαφημιστικό κομμάτι. Η πρώτη δημοσίευση έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964. Αρχικά οι ήρωες ήταν η Μαφάλντα και οι γονείς της.
Στη συνέχεια προστέθηκαν οι φίλοι της Σουσανίτα, Φελίπε, Μανολίτο, Μιγκελίτο, ο μικρός αδερφός της Γκίγιε ή Νάντο και η Λιμπερτάδ (Ελευθερία), η οποία, ουσιαστικά, ήταν ένα έμμεσο σχόλιο του Κίνο για την πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή.
Το 1967 η Μαφάλντα εξαφανίστηκε για έξι μήνες. Η El Mundo που την φιλοξενούσε τότε στις σελίδες της, έκλεισε μετά το πραξικόπημα.
Τα επόμενα χρόνια η Μαφάλντα και οι φίλοι της πέρασαν από διάφορα έντυπα και ο κύκλος της σειρας ολοκληρώθηκε το 1973.
Αργότερα, ο Κίνο εμφάνιζε τη Μαφάλντα κατά καιρούς σε ιστορίες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αργεντίνος δημιουργός τιμήθηκε με αρκετά βραβεία, ενώ η Μαφάλντα μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pixabay
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βarbie. Η διάσημη παιδική κούκλα, που η δημιουργία της βασίστηκε σε μια πόρνη. Την έλεγαν Λίλι και πρωταγωνιστούσε σε γερμανικό κόμικ για ενηλίκους
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr