Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ειδικά στα νοτιοανατολικά, στρατιώτες στην Οδησσό ανακάλυψαν τυχαία αρχαιοελληνικούς αμφορείς.
Η ανακάλυψη έγινε στις 11 Μαΐου 2022 από μέλη της 126ης Μονάδας Εδαφικής Άμυνας της πόλης που έσκαβαν χαρακώματα για να αναχαιτίσουν την προέλαση των Ρώσων στην πόλη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι.
Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ανασκαφικά την τοποθεσία ανεύρεσης των αμφορέων που ανάγονται στον 4ο με 5ο αιώνα π.Χ..
Όπως ανακοίνωσαν οι στρατιώτες της μονάδας, ανέσυραν προσεκτικά τους αμφορείς μαζί με αρκετά όστρακα κεραμικής και τα παρέδωσαν στο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Οδησσού, ενός από τα παλαιότερα της χώρας.
👍#Ukrainian servicemen digging trenches near #Odesa struck what turned out to be ancient amphorae — a kind of clay urns commonly used by the Greeks. The artifacts reportedly date back to 4-5 centuries B.C.E. They were passed on to the Odesa Archaeological Museum pic.twitter.com/gJP208FJfs
— U24 (@u24_news) May 12, 2022
Το πιθανότερο είναι πως οι αμφορείς θα προστεθούν στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί κι άλλα τέτοια παρόμοια αντικείμενα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Οδησσού διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή αρχαιοτήτων, τόσο αρχαιοελληνικές όσο και από την αρχαία Ρώμη και Αίγυπτο.
Η Γιάνα Σουπορόβσκα, δημοσιογράφος από το Κίεβο ανέφερε: “Ουκρανοί στρατιώτες έσκαψαν χαρακώματα και βρήκαν αρχαίους αμφορείς. Έχουν ήδη μεταφερθεί στο μουσείο [της Οδησσού], δεν είμαστε Ρώσοι, διατηρούμε την ιστορία μας“.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η πολιτιστική κληρονομιά σε ολόκληρη την Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Στις αρχές Μαΐου 2022, οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν πως οι Ρώσοι λεηλάτησαν τον “χρυσό των Σκυθών”.
Πρόκειται για μια συλλογή από χρυσά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας και ηλικίας άνω των 2.300 ετών, που βρισκόταν σε μουσείο τοπικής ιστορίας της Μελιτόπολης.
Η UNESCO εκτιμά ότι, μέχρι τις 9 Μαΐου 2022, τουλάχιστον 127 σημαντικοί πολιτιστικοί χώροι στην πολιορκούμενη χώρα υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 54 θρησκευτικών κτηρίων, 11 μουσείων και 7 βιβλιοθηκών.
En date du 9 mai, l’@UNESCO confirme que 127 sites ont été endommagés en 🇺🇦 depuis le 24 février: 54 édifices religieux,11 musées, 26 immeubles historiques,14 immeubles dédiés aux activités culturelles,15 monuments et 7 bibliothèques. Plus d’information ➡️ https://t.co/4vvTFXEABG pic.twitter.com/6PMqv1xFWH
— UKR Mission to UNESCO (@UKRinUNESCO) May 10, 2022
Η αρχαία ελληνική τέχνη στην Ουκρανία
Η ανακάλυψη των αμφορέων στην Οδησσό δεν είναι τυχαία ούτε προξενεί εντύπωση. Κι αυτό, όχι επειδή η Οδησσός ήταν η πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και, έτσι, συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Όσο, κυρίως, γιατί, από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στη χερσόνησο της Κριμαίας ή Ταυρίδας, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.
“Οι Έλληνες της Ουκρανίας με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία αποτελούν τον αρχαιότερο λαό που κατοίκησε στα εδάφη αυτά, πολύ πριν από την έλευση των Τατάρων και των σλαβικών φύλων“, σύμφωνα με τον Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα σύγχρονης ιστορίας και μαθηματικό.
Στην Ουκρανία, ελληνικά αντικείμενα τέχνης, όπως νομίσματα και αγαλματίδια, έχουν βρεθεί κυρίως σε αυτά τα εδάφη.
Μετά από ανασκαφές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, βρέθηκαν θραύσματα αρχαίων γλυπτών που έχουν λαξευτεί με την τεχνική του Πραξιτέλη, του Πολύκλειτου ή του Σκόπα.
Παραδείγματα αρχαίας ελληνικής τέχνης από τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ. έχουν εντοπιστεί, ακόμη, σε πρώην ελληνικές αποικίες, όπως ο Τύρας, το Παντικάπαιο και η Ολβία.
Ειδικά η Ολβία αποτελεί την αρχαιότερη αποικία στον Βόρειο Εύξεινο Πόντο που δημιουργήθηκε από τους Μιλήσιους το 647 με 646 π.Χ..
Το όνομα της πόλης είναι καθαρά ελληνικό, καθώς προκύπτει από τη λέξη όλβος, που σημαίνει πλούτος, ευτυχία και χαρά. Η παλιότερη ονομασία με την οποία ήταν αρχικά γνωστή είναι Βορυσθένης.
Η αρχαία ελληνική τέχνη εξαπλώθηκε και σε περιοχές του Κιέβου, του Χαρκόβου, της Πολτάβα και της Ζαπορίζια. Άφησε, επίσης, το στίγμα της στην τέχνη όμορων πληθυσμών όπως οι Σκύθες και οι Σαρμάτες.
Πολλά ελληνικά αντικείμενα τέχνης χάθηκαν κατά τον 18ο με 19ο αιώνα εξαιτίας της αμέλειας των ρωσικών αρχών. Όσα διασώζωνται, εκτίθενται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και στα μουσεία του Κιέβου και της Οδησσού.
Με πληροφορίες από: Artnews και Internet Encyclopedia of Ukraine
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Facebook
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ