Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ο Βασίλης Τσιτσάνης έζησε στη Θεσσαλονίκη. Για να καταφέρει να επιβιώσει, άνοιξε ένα ουζερί με τον κουνιάδο του στην οδό Παύλου Μελά, το οποίο ονόμασε “Ουζερί Τσιτσάνης”.
Το μενού ήταν ανύπαρκτο. To μαγαζί σέρβιρε μόνο τυρί και ψητή σαρδέλα. Οι πελάτες του Τσιτσάνη ήταν λαϊκός κόσμος και αντιστασιακοί, αλλά το επισκέπτονταν και μαυραγορίτες και δοσίλογοι, που είχαν λεφτά.
Ανάμεσά στους πελάτες ήταν και ο κουμπάρος του Ν. Μουσχουντής, αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης, που διαδραμάτισε ύποπτο ρόλο στην υπόθεση δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.
Η κατοχή, ο τρόμος των Ναζί και ο διωγμός των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Εκεί γράφτηκαν τραγούδια όπως το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», το «Βάρκα Γιαλό», το «Λιτανεία του Μάγκα» και άλλα.
Τα τραγούδια που συνέθεσε ο Τσιτσάνης ηχογραφήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.
H ιστορία εκείνης της περιόδου έγινε βιβλίο από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Στη συνέχεια το βιβλίο έγινε ένα υπέροχο σενάριο ταινίας, που κινηματογράφησε
ο Μανούσος Μανουσάκης σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV.
Δείτε το βίντεο της Μηχανής του χρόνου για την ιστορία του «Ουζερί Τσιτσάνης”:
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ρένα Βλαχοπούλου. Η γοητευτική Κερκυραία που την ερωτεύτηκε ο Σάχης της Περσίας. Της έκανε δώρο ένα πανάκριβο μενταγιόν, αλλά δεν ενέδωσε (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr