του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Τον Οκτώβριο του 1915, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι είχαν καταλάβει τη Λήμνο και επιχειρούσαν από εκεί εναντίον των Τούρκων στην Καλλίπολη.
Στη διάρκεια εκσκαφών για την διάνοιξη χαρακωμάτων στο νησί, Γάλλοι στρατιώτες βρήκαν στην περιοχή «Παλαιόπολη» ένα όμορφο αρχαιοελληνικό μαρμάρινο άγαλμα. Τα φτερά στους ώμους του και η στάση του σώματός του παρέπεμπε σε άγαλμα του Έρωτα, που κρατά με τα δύο του χέρια τόξο.
Η αρχαία πόλη Ηφαιστεία
Πολύ κοντά στο χώρο όπου βρέθηκε το άγαλμα υπάρχει το χωριό Κοντοπούλι. Οι κάτοικοί του πίστευαν ότι στην «Παλαιόπολη» υπήρχε η σημαντική αρχαία πόλη Ηφαιστεία, που είχε χαθεί αιώνες πριν. Έτσι δεν ήταν τυχαίο το όνομα της περιοχής στα νεότερα χρόνια.
Το άγαλμα του Έρωτα που βρήκαν οι Γάλλοι στρατιώτες φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψη, καθώς ήταν το πρώτο σημαντικό εύρημα από την Ηφαιστεία. Αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν στο μεσοπόλεμο έδειξαν ότι η Ηφαιστεία πράγματι βρισκόταν στη θέση της «Παλαιόπολης».
Καθώς η Λήμνος είχε καταληφθεί από τους Συμμάχους, υπήρχε άμεσος κίνδυνος το άγαλμα να σταλεί στο εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα στη Γαλλία.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, ένας κάτοικος του Κοντοπουλίου ενήργησε άμεσα ώστε το άγαλμα να μην φυγαδευτεί από τη Λήμνο. Πρόκειται για τον μορφωμένο έμπορο Κωνσταντίνο Ερημάκη. Αυτός φαίνεται ότι είχε επαφές με τους Συμμάχους και έτσι πληροφορήθηκε ότι οι Γάλλοι είχαν βρει ένα αρχαίο άγαλμα. Πιθανόν να το έβγαζαν από τη Λήμνο.
Ο Ερημάκης ανέφερε σχετικά στον ενωμοτάρχη Φλαμπουράρη, που υπηρετούσε στο Μούδρο όπου ελλιμενιζόταν ο συμμαχικός στόλος και ήταν η έδρα της διοίκησής τους.
Ο Φλαμπουράρης απευθύνθηκε αρμοδίως στον Γάλλο στρατιωτικό διοικητή, ο οποίος τον καθησύχασε ότι το άγαλμα δεν θα έφευγε από το νησί.
Τα δημοσιεύματα
Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1915 η είδηση της ανακάλυψης του αγάλματος του Έρωτα στη Λήμνο δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Τα δημοσιεύματα αυτά συνήθως συνοδεύονταν με φωτογραφίες του σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος.
Το ότι δόθηκε τόση μεγάλη δημοσιότητα στην εύρεση του αγάλματος σήμαινε ότι οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να το αφήσουν στη Λήμνο. Έτσι δεν είχε πια νόημα να κρατήσουν κρυφή την ανακάλυψή του.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας
Σήμερα το άγαλμα του Έρωτα είναι ένα από τα ωραιότερα και αξιολογότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μύρινας στη Λήμνο (αρ. κατ. ΜΛ 2158). Πρόκειται για μαρμάρινο αντίγραφο της ύστερης ρωμαϊκής εποχής ενός περίφημου χάλκινου αγάλματος του Λύσιππου του 4ου αιώνα π. Χ.
Αποτελεί τεκμήριο του πλούτου και του υψηλού επιπέδου τέχνης και αισθητικής των αρχαίων κατοίκων του νησιού.
Επιπλέον, οι συνθήκες ανακάλυψής του το συνδέουν και με την πρόσφατη ιστορία της Λήμνου, και συγκεκριμένα την κατοχή της από τους Συμμάχους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ