Όταν στην ελληνική βουλή δύο βουλευτές πέταγαν ο ένας στον άλλο καθίσματα αντί για επιχειρήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός που καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή ζήτησε την παραίτηση του βασιλιά

Όταν στην ελληνική βουλή δύο βουλευτές πέταγαν ο ένας στον άλλο καθίσματα αντί για επιχειρήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός που καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή ζήτησε την παραίτηση του βασιλιά

(Απόσπασμα από το βιβλίο “Όσα δεν γνωρίζατε για την περίοδο από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση“,

Γιάννης Γρυντάκης-Γιώργος Δάλκος-Άγγελος Χόρτης-Έκτορας Χόρτης, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ελευθεροτυπίας συνέπειες…

Στις 11 Φεβρουαρίου 1922 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου παρέδωσε στον εκδότη της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος για δημοσίευση ένα άρθρο που έμεινε γνωστό ως «Δημοκρατικό Μανιφέστο». Με αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί, προκειμένου να σωθεί ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας.

Με αγωνία τον ρώτησε: «Ανδρέα, θα το δημοσιεύσεις;».

«Θα το δημοσιεύσω, Αλέκο, αλλά να ξέρεις ότι θα το πληρώσουμε με τη ζωή μας εσύ ή εγώ».

Δεν είχε άδικο. Το δημοσίευμα προκάλεσε πάταγο. Η κυβέρνηση οδήγησε αμέσως σε δίκη τον Παπαναστασίου και όσους το είχαν υπογράψει. Η δίκη έγινε στη Λαμία με την κατηγορία εξύβρισης του βασιλιά. Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συνηγόρου υπεράσπισης και νομάρχη Λέσβου Γεωργίου Παπανδρέου.

Όταν ο νομάρχης έφευγε, έπεσε σε ενέδρα αντιβενιζελικών και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Εν θερμώ…

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας/ Wikimediamtx Commons

Στις 10 Ιουλίου 1929, στη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου ότι δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά δημαγωγεί. Αντιδρώντας, ο Παπαναστασίου διερωτήθηκε σε έντονο ύφος:

«Είναι επιτέλους δημαγωγία όταν κάποιος υποστηρίζει την εφαρμογή δίκαιων μέτρων στον τόπο αυτό;»

«Δεν καταδέχομαι να σου απαντήσω. Και όταν παίρνεις τον λόγο, δεν θα σου απαντώ!»

Έπειτα από αυτό το επεισόδιο, ο Βενιζέλος αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής λέγοντας:

«Όταν τελειώσει ο κύριος αυτός, να με ειδοποιήσετε».

Καρεκλομαχία

Σε συζήτηση για το εκλογικό νομοσχέδιο, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής της 4ης Ιουνίου του 1934, μεταξύ του υπουργού Στρατιωτικών Γεωργίου Κονδύλη και του αρχηγού του Αγροτοεργατικού κόμματος Αλέξανδρου Παπαναστασίου εκτοξεύθηκαν αμοιβαία οξύτατοι χαρακτηρισμοί.

Και ενώ η ένταση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο φίλος του Κονδύλη, βουλευτής Τρικάλων Δ. Αναγνωστόπουλος, εκσφενδόνισε ένα κάθισμα κατά του Παπαναστασίου. Το κάθισμα χτύπησε στο δεξιό ώμο τον πολιτικό αρχηγό, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε εκσφενδονίζοντας το ίδιο κάθισμα κατά του Αναγνωστόπουλου, χωρίς όμως να τον πετύχει.

Ακολούθησε συμπλοκή και πανδαιμόνιο, μέχρι ο χτυπημένος Παπαναστασίου να μεταφερθεί έξω από το πεδίο των ταραχών.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το προπολεμικό ρεπορτάζ για τα ωραιότερα Χριστούγεννα Ελλήνων πολιτικών. Όταν ο Βενιζέλος συμφιλιώθηκε με τον πατέρα του και ο Κονδύλης έκλεβε κότες με τους φαντάρους του

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr