Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαρτίου 1945, λίγους μήνες προτού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη την ημέρα, η Βρετανική RAF βομβάρδισε το κτίριο Shellhus στην Κοπεγχάγη, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Γκεστάπο.
Η “επιχείρηση Καρχηδόνα”, όπως ονομάστηκε η επιδρομή, ήταν επιτυχημένη, αλλά μέρος της στράφηκε κατά λάθος εναντίον ενός κοντινού σχολείου, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η πρωτεύουσα της Δανίας είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς ήδη από τον Απρίλιο του 1940. Αυτό αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για τη Δανέζικη αντίσταση, η οποία, στις αρχές του 1945, κινδύνευε να εξαφανιστεί από τις απηνείς μεθόδους της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας των Ναζί.
Οι Δανοί ζήτησαν από τους Βρετανούς να κάνουν επιδρομή προς το κτίριο Shellhus στο κέντρο της πόλης. Το μέρος δεν επιλέχθηκε τυχαία.
Εκεί ήταν όχι μόνο το αρχηγείο της Γκεστάπο, αλλά και το μέρος όπου κρατούνταν και βασανίζονταν Δανοί αντιστασιακοί. Οι Γερμανοί τοποθετούσαν τους κρατούμενους στη σοφίτα του κτιρίου, μετατρέποντάς τους, έτσι, σε ανθρώπινες ασπίδες.
Η επιχείρηση Καρχηδόνα πέτυχε, αλλά προκάλεσε παράπλευρες απώλειες
Αρχικά, οι Βρετανοί απέρριψαν το αίτημα των Δανών. Θεωρούσαν ότι ήταν άκρως ριψοκίνδυνο, γιατί το κτίριο βρισκόταν σε ένα πολυσύχναστο μέρος της Κοπεγχάγης.
“Η μεγαλύτερη ανησυχία μας ήταν μήπως σκοτώναμε όλους τους Δανούς κρατούμενους“, δήλωσε μετά από χρόνια ο επικεφαλής πιλότος της επιδρομής στο Shellhus, Έντουαρντ Σίσμορ.
Τελικά, οι Βρετανοί ενέκριναν το αίτημα και χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες προσεκτικού σχεδιασμού προτού εξαπολύσουν την επίθεση.
“Θα ήταν μία από τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου“, είχε πει ο Δανός αξιωματικός, Σβεντ Τρούελσεν.
Στις 21 Μαρτίου 1945, δόθηκε το “πράσινο φως” και η αεροπορική επιδρομή έλαβε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Καρχηδόνα”.
Τα μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν ανά έξι, σε τρία κύματα και σε πολύ χαμηλό ύψος, λίγο πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Η επιλογή αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.
Τα γραφεία και τα αρχεία της Γκεστάπο καταστράφηκαν και 18 από τους 26 κρατουμένους απελευθερώθηκαν. 55 Γερμανοί στρατιώτες και 47 Δανοί υπάλληλοι της Γκεστάπο σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Από την άλλη, η “Επιχείρηση Καρχηδόνα” σημαδεύτηκε από ένα θλιβερό περιστατικό. Ένα από τα αεροσκάφη του πρώτου κύματος προσέκρουσε σε φανοστάτη και έπεσε σε ένα γκαράζ, κοντά στο καθολικό σχολείο Ζαν Ντ’ Αρκ, περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το Shellhus.
Στο σημείο του ατυχήματος ξέσπασε πυρκαγιά, τα αεροσκάφη του δεύτερου κύματος αποπροσανατολίστηκαν από τον καπνό και ακούσια “χτύπησαν” το σχολείο.
104 άνθρωποι, 86 μαθητές και 18 ενήλικες, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Επίσης, 67 παιδιά και 35 ενήλικες τραυματίστηκαν.
Η τραγωδία σόκαρε όλη την πόλη και πολλοί ντόπιοι συνέρρευσαν, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης των επιζώντων.
“Η απώλεια των παιδιών ειδικά ήταν τραγική και μας επηρέασε πάρα πολύ“, παραδέχθηκε ο Έντουαρντ Σίσμορ. Το 1953, ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων ανεγέρθηκε στην τοποθεσία που βρισκόταν το σχολείο.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ