του συνεργάτη ιστορικού Κωσταντίνου Λαγού
Στις 20 Ιουλίου 1974, ενώ είχε ξεκινήσει η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το αρματαγωγό «Λέσβος» με κυβερνήτη τον Ελευθέριο Χανδρινό πολέμησε αποφασιστικά εναντίον του τουρκοκυπριακού θύλακα στην Πάφο, βάλλοντας με τα πυροβόλα του εναντίον του τουρκοκυπριακού διοικητηρίου.
Η δυναμική ενέργεια του Χανδρινού σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου των Τουρκοκυπρίων στην Πάφο να υποστηριχθούν από το τουρκικό ναυτικό, έκαναν τους Τούρκους εισβολείς να πιστέψουν ότι στην περιοχή υπήρχε μεγάλη δύναμη του ελληνικού στόλου.
Στην πραγματικότητα εκτός από το «Λέσβος», δεν υπήρχε κανένα άλλο ελληνικό πλοίο στην Πάφο. Παράλληλα, κυκλοφορούσε μία φήμη ότι και άλλα ελληνικά πολεμικά κατευθύνονταν από τη Ρόδο προς την περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, οι Τούρκοι ήταν βέβαιοι ότι οι Έλληνες θα ενίσχυαν την άμυνα της Κύπρου από θαλάσσης.
Είναι πιθανόν ότι πείστηκαν από ραδιοφωνικές συνομιλίες μεταξύ μονάδων της Εθνικής Φρουράς που υπέκλεψαν, οι οποίες γνωρίζοντας ότι παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες τους από τους Τούρκους, ανέφεραν σκόπιμα ότι ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν ανοιχτά της Πάφου.
Τρία τουρκικά αντιτορπιλικά
Με βάση αυτές τις αναφορές, το πρωί της 21ης Ιουλίου 1974 η τουρκική ναυτική διοίκηση διέταξε τρία αντιτορπιλικά που συνόδευαν τη δύναμη απόβασης στην Κερύνεια να πλεύσουν δυτικά προς την Πάφο και να αναχαιτίσουν την υποτιθέμενη ελληνική νηοπομπή.
Αυτά ήταν το TCG Κοτσάτεπε (Kocatepe-D 354), TCG Αντάτεπε (Adatepe-D 353) και το TCG Μαρεσάλ Φεβζί Τσακμάκ (Mareşal Fevzi Çakmak-D 351).
Το μεσημέρι, τα αντιτορπιλικά κατευθύνονταν νότια προς την Πάφο, αλλά δεν εντόπισαν κανένα ελληνικό πλοίο, αφού το «Λέσβος» είχε ήδη φύγει. Ο Χανδρινός γνωρίζοντας ότι οι Τούρκοι θα αναζητούσαν το πλοίο του, αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα κατευθύνθηκε νότια προς την Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα η τουρκική αεροπορία έλαβε αναφορά ότι τα τρία τουρκικά αντιτορπιλικά που ήταν ανοιχτά της Πάφου ήταν ελληνικά και ότι έπρεπε να βυθιστούν.
Έτσι, γύρω στις 14:00, συνολικά 48 αεροσκάφη F-100D και F-104G οπλισμένα με βόμβες και ρουκέτες από τρεις διαφορετικές μοίρες της τουρκικής αεροπορίας (181, 141 και 111) απογειώθηκαν από αεροδρόμια της νότιας Τουρκίας.
Τουρκική αεροπορία εναντίον τουρκικού ναυτικού
Τα τουρκικά αντιτορπιλικά εντοπίστηκαν από τους Τούρκους πιλότους στις 15:00. Παρά το γεγονός ότι οι πιλότοι λάμβαναν σήματα από τα πληρώματα των πλοίων που τους διαβεβαίωναν ότι ήταν τουρκικά -και έβλεπαν καθαρά τις τουρκικές σημαίες σε αυτά-, πίστεψαν ότι επρόκειτο για απάτη των Ελλήνων.
Έτσι άρχισαν να εκτοξεύουν τις ρουκέτες τους και να ρίχνουν τις βόμβες τους στα αντιτορπιλικά, τα οποία απάντησαν με βολές των αντιαεροπορικών πυροβόλων.
Κατά τη διάρκεια της μάχης καταρρίφθηκε ένα τουρκικό αεροσκάφος από τα αντιαεροπορικά πυρά των πλοίων. Όμως οι απώλειες του τουρκικού ναυτικού ήταν σοβαρότερες.
Οι Τούρκοι πιλότοι επικέντρωσαν τις επιθέσεις του στο «Κοτσάτεπε», το οποίο δέχτηκε πολλές βόμβες και ρουκέτες. Το πλοίο βυθίστηκε μάλλον από ανατίναξη μιας αποθήκης πυρομαχικών με αποτέλεσμα 54 μέλη του πληρώματός του να χάσουν τη ζωή τους.
Επίσης, βομβαρδίστηκαν τα αντιτορπιλικά «Αντάτεπε» και «Μαρεσάλ Φεβζί Τσακμάκ» που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές και απώλειες. Στα δύο αυτά αντιτορπιλικά σκοτώθηκαν συνολικά 13 μέλη των πληρωμάτων τους.
Έτσι η τουρκική αεροπορία αναδείχθηκε νικήτρια στην ιδιότυπη μάχη εναντίον της τουρκικού ναυτικού αφού βύθισε ένα αντιτορπιλικό και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο. Επίσης, σκότωσε 67 στελέχη του τουρκικού ναυτικού και τραυμάτισε δεκάδες άλλα.
Και όλα αυτά τα πέτυχε με την απώλεια μόνο ενός αεροπλάνου και του χειριστή του.
Το τουρκικό ναυτικό είχε να υποστεί τέτοια καταστροφή σε μία και μόνο μάχη στην Ανατολική Μεσόγειο από την εποχή του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου!
«Νέο» Κοτσάτεπε
Οι Τούρκοι πιλότοι πανηγύριζαν στους ασυρμάτους τους κάθε φορά που χτυπούσαν κάποιο πολεμικό τους πλοίο νομίζοντας ότι ήταν ελληνικό.
Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι είχαν βυθίσει ένα αντιτορπιλικό τους. Για να καλύψουν τη γκάφα τους μετονόμασαν ένα άλλο πλοίο σε «Κοτσάτεπε». Επρόκειτο για ένα αντιτορπιλικό που οι Τούρκοι είχαν αποκτήσει από το αμερικανικό ναυτικό μόλις 20 μέρες πριν, την 1η Ιουλίου 1974.
Το πλοίο αυτό κανονικά προοριζόταν να γίνει παλιοσίδερα και οι Τούρκοι το είχαν αποκτήσει για να κανιβαλίσουν τμήματά του για ανταλλακτικά. Παρά την κακή κατάστασή του, το δεύτερο αυτό «Κοτσάτεπε» εντάχθηκε στο τουρκικό στόλο για τα επόμενα είκοσι χρόνια μέχρι και το 1994.
Αρχική εικόνα: Το «Κοτσάτεπε» ενώ βομβαρδίζεται από την τουρκική αεροπορία
Δείτε εδώ το τρέιλερ για μία τουρκική ταινία που βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής με θέμα τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Κοτσάτεπε» στις 21 Ιουλίου 1974. Περιλαμβάνει εντυπωσιακά γραφιστικά που δείχνουν την επίθεση των αεροπλάνων εναντίον του
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr