Η σκηνή από το γνωστό φιλμ η “Μεγάλη ληστεία του Τρένου” που προβλήθηκε το 1978 δείχνει εξαντλημένους άνδρες να κρέμονται από σκοινιά και έχουν αποκοιμηθεί, αφού δεν μπορούν να ξαπλώσουν σε κρεβάτι.
Στην πραγματικότητα βιώνουν μια κατάσταση που σήμερα αποκαλούμε «hangover». Ετυμολογικά έχει τις ρίζες της στην Βικτωριανή εποχή. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους ανθρώπους που δεν έχουν δικό τους κρεβάτι και κρέμονταν πάνω από σχοινιά για να ξεκουραστούν.
Στην Βικτωριανή εποχή, το φαινόμενο του «hangover των δύο δεκάρων» ήταν πολύ γνωστό για τους αστέγους, κυρίως για αυτούς που ζούσαν σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Όσοι είχαν καταφέρει να μαζέψουν κάποια χρήματα μέσα στην ημέρα και ήθελαν να βρουν καταφύγιο το βράδυ, είχαν τρεις επιλογές για φθηνή διαμονή σε καταλύματα, όπου η άνεση και η θέρμανση δεν προσφέρονταν. Διαφορετικά θα πάγωναν μέχρι θανάτου.
Το τι θα διάλεγαν εξαρτιόταν από τα πόσα χρήματα «άντεχε» η τσέπη τους, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Terry MacEwen στο περιοδικό Historic UK. Θα μπορούσαν να δώσουν μία δεκάρα για να μείνουν όρθιοι, δύο δεκάρες για να «κρεμαστούν» (hang-out) ή τέσσερις με πέντε δεκάρες για να ξαπλώσουν.
Όποιος επιθυμούσε να είναι πιο «άνετα» από το να στέκεται όρθιος, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να αποκοιμηθεί και να χτυπήσει στο πάτωμα, μπορούσε να κρεμαστεί από ένα σχοινί. Οι άνθρωποι στο «hangover των δύο δεκάρων» ήταν στρυμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.
Το ωράριο ήταν απαραβίαστο και τα ξημερώματα οι υπεύθυνοι έκοβαν το σχοινί για να τους ξυπνήσουν
Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμοζόταν αφενός για να ελευθερώσουν το χώρο και να επιστρέψουν οι άστεγοι στο δρόμο, αφετέρου για να υπενθυμίζεται σε αυτούς που ανήκαν στα κατώτερα στρώματα, η χαμηλή τους θέση στην κοινωνία.
Όπως επισημαίνει ο MacEwen, που ερεύνησε το θέμα, είναι απίθανο η έννοια του «hangover» που ξέρουμε σήμερα να προήλθε αποκλειστικά από αυτή την πρακτική.
Για τα «hangovers των δύο δεκάρων», έχουν γίνει αναφορές και στο Παρίσι. Στα γαλλικά, για να αποδοθεί η έννοια του «hangover», χρησιμοποιείται η φράση «gueule de bois», που σημαίνει «στόμα από ξύλο» και δεν έχει καμία σχέση με το «hang-out».
Τα καταλύματα των φτωχών έχουν αναφερθεί σε λογοτεχνικά έργα από τους συγγραφείς Τσαρλς Ντίκενς στο «Pickwick Papers», που εκδόθηκε το 1836 και Τζώρτζ Όργουελ στο «Down and Out in London and Paris», που δημοσιεύθηκε το 1933.
Η aρχική φωτογραφία είναι σκηνή από το φιλμ “The Great Train Robbery”. United Artists film 1978.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ