To 1938, o ελληνικός Tύπος ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944 να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη. Αν και διοργανώτρια πόλη ψηφίστηκε το Λονδίνο, η Ολυμπιάδα ακυρώθηκε, καθώς είχε ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
«Η Ελλάς επιθυμεί να προτρέξει. Επιδιώκει να παρουσιάσει από τώρα όλα τα εχέγγυα ότι το 1944 θα είναι εις θέσιν να προβεί εις την διοργάνωσιν των διεθνών ολυμπιακών αγώνων», ανέφερε δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου 1938.
Στις 31 Αυγούστου 1938, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων υπό την παρουσία του διάδοχου τότε Παύλου. Συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να βρεθούν τα μέσα για την κατασκευή σύγχρονου σταδίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής υπό την προεδρία του διαδόχου.
Η εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» έγραφε ότι οι υπεύθυνοι έψαχναν έναν χώρο που θα μπορούσε να ανεγερθεί στάδιο μεγάλων προδιαγραφών. «Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τα 80 εκατομμύρια», έγραφε. Το ποσό θα το συγκέντρωναν με δάνει0 «εξοφλητέου εις είκοσι ετησίας δόσεις». Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σταδίου θα έπαιρναν ξεχωριστό δάνειο.
Σε όλο το κείμενο τονιζόταν ότι υπάρχουν «σοβαρές ελπίδες» για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944 στην Αθήνα. «Και αι μεταδοθείσαι εκ του εξωτερικού πληροφορίαι αναφέρουν ότι η έρις δια το μήλον θα περιορισθεί κυρίως μεταξύ Λονδίνου και Αθηνών», έγραφε.
Σε εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο 1939 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η διοργανώτρια πόλη για το 1944 κρίθηκε το Λονδίνο, με 20 ψήφους. Ακολούθησε η Ρώμη με 11, το Ντιτρόιτ με 2 και η Λοζάνη με 1. Η Αθήνα, που είχε «σοβαρές ελπίδες», δεν πήρε καμία ψήφο!
Ο Β’ Παγκόσμιος ξέσπασε και οι καταστροφές στο Λονδίνο δεν άργησαν να έρθουν. Αποτέλεσμα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ακυρωθούν. Παρά τον πόλεμο, η ΔΟΕ διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις, για να γιορτάσει την 50η επέτειο από την ίδρυσή της, υπό την ονομασία «Οι Γιορτές Ιωβηλαίου της ΔΟΕ».
Οι πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου στο στρατόπεδο Βόλντενμπεργκ έλαβαν άδεια από τους Γερμανούς να διοργανώσουν τους δικούς τους αγώνες από τις 23 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 1944.
Η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του 1940
Το Τόκιο είχε επιλεχθεί ως διοργανώτρια πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940. Όμως, το 1937, ξέσπασε ο δεύτερος Σινοϊαπωνικός πόλεμος, μεταξύ της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κίνας.
Η Ιαπωνία υποστήριζε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, καθώς θεωρούσε ότι ο πόλεμος θα έληγε σύντομα. Τελικά, οι Αγώνες ακυρώθηκαν. Ο ιάπωνας πολιτικός Κότσι Κίντο είχε πει: «Όταν η ειρήνη βασιλέψει ξανά στην Άπω Ανατολή, τότε μπορούμε να προσκαλέσουμε τους Αγώνες στο Τόκιο».
Η ΔΟΕ ανέθεσε τη διοργάνωση στο Ελσίνκι. Ήταν προγραμματισμένη από τις 20 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 1940. Όμως, ο Β’ Παγκόσμιος πρόλαβε τους Αγώνες και ακυρώθηκαν ξανά.
Η επόμενη φορά που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 1948.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ