Μπορεί η Αμερική να είχε τον Πέρι Κόμο και τον Μπινγκ Κόσμπι, η Ελλάδα όμως είχε τον Τώνη Μαρούδα.
Με τη βελούδινη φωνή του και το προσωπικό του στιλ άφησε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι από τη δεκαετία του ’50 και είπε μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια που άφησαν εποχή. Κορυφαία στιγμή του το ντουέτο με την Σοφία Λόρεν.
Ο ορφανός από την Πάτρα που μάγεψε την Ελλάδα
Ο Αντώνης Μαρούδας γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1920 στην Πάτρα. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη κάνοντας διάφορες μικροδουλειές. Παράλληλα έψελνε στην Εκκλησία και ήταν μέλος του «Ορφέα» μιας από τις γνωστές χορωδίες της Πάτρας.
Στα 16 του χρόνια ταξίδεψε στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα, το 1937 έβγαλε τον πρώτο του δίσκο στις 78 στροφές, δηλαδή δίσκο γραμμοφώνου.
Τα πρώτα του τραγούδια ήταν η «Χαβάνα» και το «Η γυναίκα ξέρει».
Το ξέσπασμα του πολέμου, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέκοψε την πορεία του Τώνη Μαρούδα.
Μετά τον πόλεμο, το 1946, ο Τώνης Μαρούδας δισκογραφεί το τραγούδι του Μιχάλη Σογιούλ με τίτλο «Λίγες καρδιές αγαπούνε». Το τραγούδι αυτό έμελλε να είναι η απαρχή μιας σπουδαίας πορείας και συνεργασιών με μεγάλους Έλληνες συνθέτες.
Ο κόσμος, κυρίως οι γυναίκες, λάτρεψαν την αισθαντική φωνή και το στιλ του.
Ο Τώνης Μαρούδας αρχίζει να συνθέτει και δικά του τραγούδια και να κερδίζει την εμπιστοσύνη ελλήνων στιχουργών.
Το 1953 ήταν μια χρονιά ορόσημο αφού η συμμετοχή του στην κωμωδία του Αλέκου Σακελάριου «Σάντα Τσικίτα» με τους Λογοθετίδη-Λιβυκού, τον έκανε γνωστό σε ευρύτερο κοινό. Η ερμηνεία του στο αρχοντορεμπέτικο τραγούδι «Άρχισαν τα όργανα» παραμένει αξεπέραστη και βεβαίως η ατάκα «άρχισαν τα όργανα» παραμένει ως σήμερα το ίδιο ζωντανή κι ας μην ακούγεται πια τόσο πολύ το τραγούδι, που έγραψαν ο Μιχάλης Σογιούλ και ο Αλέκος Σακελάριος.
Στην ίδια ταινία ο Μαρούδας ερμήνευσε και το βαλσάκι «Στο Μουράγιο». Οι στίχοι είναι των Αλέκου Σακελάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου και η μουσική του Μιχάλη Σογιούλ.
Το ντουέτο με τη Σοφία Λόρεν στην Ύδρα
«Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» τραγούδησε στα ελλη νικά, η σούπερ σταρ της εποχής Σοφία Λόρεν. Τη συνόδευε ο Τώνης Μαρούδας, παίζοντας κιθάρα και με φωνή που τρεμόπαιζε, στα χείλη. Σαν να προσπαθούσε να δείξει το δέος και τον σεβασμό του στην μεγάλη ντίβα.
Ήταν το 1957 και η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» σε σκηνοθεσία Ζαν Νεγκουλέσκο γυρίστηκε στην Ύδρα. Εκτός από τη Σοφία Λόρεν πρωταγωνιστούσαν ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ. O Αλέξης Μινωτής έκανε ένα πέρασμα, ως επιθεωρητής της ελληνικής κυβέρνησης που ψάχνει αρχαιοκάπηλους. Η χολιγουντιανή παραγωγή ήταν ένα ρομαντικό δράμα με ολίγη από δράση αρχαιοκαπήλων. Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του Ντέιβιντ Ντιβάιν «Boy on a dolphin» και είναι η πρώτη ταινία του χόλιγουντ που γυρίστηκε σε cinemascope 55.
Σε μια ανάπαυλα των γυρισμάτων η 24χρονη Σοφία Λόρεν βρέθηκε στον Πειραιά και την πήγαν για να χαλαρώσει σε ένα κέντρο διασκέδασης στην Καστέλα. Εκεί τραγουδούσε ο Τώνη Μαρούδας. Στο άκουσμα του τραγουδιού «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» η Λόρεν ενθουσιάστηκε.
Της μετέφρασαν τα λόγαι και αποφάσισε να το πεί σε σκηνή της ταινίας και μάλιστα στα ελληνικά με τον Μαρούδα.
Η τραγουδίστρια Μάγια Μελάγια ανέλαβε τη διδασκαλία των ελληνικών στίχων στην Λόρεν. Η Μελάγια ερμήνευσε το τραγούδι που χρησιμοποίησαν στα γυρίσματα, μέχρι η Σοφία Λόρεν να μάθει να το αποδίδει στα ελληνικά.
Η ταινία, το 1958 ήταν υποψήφια για Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής που είχε γράψει ο Ούγκο Φρεντχόφερ.
Η ταινία δεν έγινε blockbuster αλλά το τραγούδι με τη φωνή του Τώνη Μαρούδα έκαψε καρδιές, και εκείνη την εποχή πούλησε 2,5 εκατομμύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο. Η σύνθεση ήταν του Τάκη Μωράκη και οι στίχοι των Γιάννη Φερμάνογλου και Δανάης Στρατηγοπούλου.
Μάλιστα το τραγούδι μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, χωρίς οι Έλληνες δημιουργοί να εισπράξουν ούτε σεντ αφού είχαν πουλήσει τα δικαιώματα για 5 χιλιάδες δολάρια στον συνθέτη της μουσικής της ταινίας.
Το πόσό για τα ελληνικά δεδομένα δεν ήταν μικρό αλλά για την επιτυχία που γνώρισε σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν απλά κλοπή.
Το τραγούδι ακούστηκε και πάλι στην κινηματογραφική οθόνη, στην ταινία «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου.
Οι μεγάλες επιτυχίες και το τέλος
Μετά την χολιγουντιανή του εμφάνιση, ο Τώνης Μαρούδας τραγούδησε στην ταινία «Ο ταυρομάχος προχωρεί» του 1963 και χόρεψε χασάπικο με τον Κώστα Χατζηχρήστο
Ο Τώνης Μαρούδας είχε συνεργαστεί με τους περισσότερους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής του. Είχαν γράψει τραγούδια με τον Μανώλη Χιώτη και είχε ερμηνεύσει και δύο τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σε μουσική δική του: το πρώτο ήταν το χασάπικο «Ίσως να’ναι για καλό μου» και το δεύτερο ένα σε πιο μελό ύφος το «Πνίγηκε η αγάπη μου».
Παρά τις τεράστιες επιτυχίες του ο Τώνης Μαρούδας, παρέμενε ένας σεμνός και ευγενής άνθρωπος. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με τους καλλιτέχνες που υποτίθεται ότι ήταν σε ανταγωνισμό, όπως ο Νίκος Γούναρης.
Με την γυναίκα του, Ερασμία απέκτησαν δύο γιους τον Τάκη και τον Μιχάλη.
Ο Τώνης Μαρούδας πέθανε τον Ιούλιο του 1988
Οι μεγάλες επιτυχίες του Τώνη Μαρούδα είναι:
«Μένω σε κάποια γειτονιά»
«Απόψε φίλα με»
«Ο τραμπαρίφας»
«Εγώ θα κόψω το κρασί»
«Κάπου υπάρχει η αγάπη μου»
«Αστέρι – αστεράκι μου»
«Σου σφυρίζω»
«Γελάς»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr