Το 2003 ο Τζακ Νίκολσον βρισκόταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Σχετικά με τον Σμιντ”. Εκείνος, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια για την ξεχωριστή βραδιά της τελετής, αφού οργάνωνε το μποϊκοτάζ της!
Την άγνωστη αυτή ιστορία έφερε στη δημοσιότητα ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Άντριεν Μπρόντι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στους Sunday Times, τον Μάρτιο του 2022.
Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν προγραμματισμένα για τις 23 Μαρτίου του 2003. Τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Στην πλειοψηφία του, ο κόσμος του Χόλυγουντ εξέφρασε με διάφορους τρόπους την αντίθεσή του στον πόλεμο. Άλλοι με δημόσιες δηλώσεις και άλλοι με καλλιτεχνικά δρώμενα.
Ο Νίκολσον, όμως, ήθελε να το πάει “ένα βήμα παραπέρα”.
Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Μπρόντι, ο Νίκολσον κάλεσε στο σπίτι του όλους τους συναδέλφους που ήταν υποψήφιοι για τον τίτλο του Α’ ανδρικού ρόλου για να συζητήσουν ενδεχόμενους τρόπους διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο. Ανάμεσα στα πούρα και το ουίσκι, ο Νίκολσον πρότεινε να μην παραστεί κανείς στην τελετή απονομής, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό.
Ο Νίκολσον πίστεψε ότι το μποϊκοτάζ ήταν η τέλεια ιδέα και προσπαθούσε να πείσει τους υπόλοιπους ηθοποιούς να τον ακολουθήσουν
Τελικά, δεν τα κατάφερε. Ο Μπρόντι ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε τη διαφωνία του. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ.
“Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα πάω. Πρέπει να εμφανιστώ, θα με περιμένουν οι γονείς μου να με δουν. Ξέρω ότι όλοι σας έχετε κερδίσει το βραβείο. Αλλά σε μένα δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Μπορείτε να μείνετε εδώ, αλλά εγώ δεν μπορώ”, τους είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τον Νίκολσον και τον Μπρόντι, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου ήταν ο Νίκολας Κέιτζ για την ταινία “Adaptation”, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις για τις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης” και ο Μάικλ Κέιν για τον “΄Ήσυχο Αμερικάνο”.
Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς ήταν ο Ντέι-Λιούις, αλλά τελικά το βραβείο κέρδισε ο Άντριεν Μπρόντι για τον ρόλο του στον “Πιανίστα”.
Όπως αποδείχτηκε, η επιλογή να παραστεί στην τελετή ήταν και η σωστή. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο, που εκείνες τις ημέρες απασχολούσε έντονα την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Είπε:
“Είμαι γεμάτος με πολλή θλίψη απόψε, επειδή αποδέχομαι ένα βραβείο σε μια τόσο παράξενη στιγμή. Η εμπειρία μου από τη δημιουργία αυτής της ταινίας με έκανε να συνειδητοποιήσω πολύ καλά τη θλίψη και την απανθρωπιά των ανθρώπων την εποχή του πολέμου, καθώς και τις επιπτώσεις του. Σε όποιον κι αν πιστεύετε, αν είναι ο Θεός ή ο Αλλάχ, ας σας προσέχει και ας προσευχηθούμε για μια ειρηνική και γρήγορη λύση”
Πληροφορίες: IndieWire
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ