Στις 14 Μαΐου 2015, το μουσείου του National Geographic εγκαινίασε μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον θρυλικό Ιντιάνα Τζόουνς, με τίτλο “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η περιπέτεια της Αρχαιολογίας”.
Όλα τα πολύτιμα ευρήματα του γνωστότερου και πιο ριψοκίνδυνου κινηματογραφικού αρχαιολόγου είναι πλέον συγκεντρωμένα και διαθέσιμα για τους λάτρεις των ταινιών του. Με αφορμή τα εγκαίνια, ο έφορος αρχαιοτήτων και καθηγητής Αρχαιολογίας Fred Hiebert, αλλά κυρίως ο δημιουργός των ταινιών Τζορτζ Λούκας, αφηγούνται στον δημοσιογράφο Jeremy Berlin του National Geographic, πώς “γεννήθηκε” ο χαρακτήρας του Ιντιάνα Τζόουνς και πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη της επιστήμης της Αρχαιολογίας.
“Οι ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς κατάφεραν να κάνουν δημοφιλή την Αρχαιολογία με τον κόσμο να δείχνει πρωτοφανή ενθουσιασμό και να προσπαθεί να εμπλουτίσει τις ιστορικές του γνώσεις. Μετά την προβολή της πρώτης ταινίας οι εγγραφές στα τμήματα Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων διπλασιάστηκαν”, αναφέρει ο Fred Hiebert.
Πότε όμως “γεννήθηκε” ως χαρακτήρας και από που εμπνεύστηκε ο δημιουργός Τζορτζ Λούκας τη ριψοκίνδυνη προσωπικότητα του “ακαταμάχητου”Τζόουνς;
Ως παιδί αλλά και ως έφηβος ο Λούκας είχε μια αγαπημένη συνήθεια. Παρακολουθούσε μανιωδώς τα κυριακάτικα αμερικανικά σήριαλ γνωστά στο τηλεοπτικό κοινό της Αμερικής ως “Saturday matinée serials”. Oι συγκεκριμένες σειρές είχαν πρωταγωνιστές καουμπόι που επιδίδονταν σε σκληρές μάχες. Όπλα, άλογα, κυνηγητό, σχέδια διαφυγής είχαν την τιμητική τους. Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Φυσικά, ένας τέτοιος χαρακτήρας δεν θα μπορούσε να στηριχτεί μόνο σε μια αγαπημένη εφηβική συνήθεια. Ο Τζορτζ Λούκας εξομολογείται πως επηρεάστηκε καθοριστικά από μεγάλους επιστήμονες της Αρχαιολογίας όπως ο Hiram Bingham, Roy Chapman Andrews και Sir Leonard Woolley. Τα ευρήματα των οποίων έχουν εξελίξει την επιστήμη τους σε άλλο επίπεδο.
Ένα από τα σπουδαιότερα μηνύματα των ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ότι όλα τα ευρήματα ανήκουν στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τα μουσεία. Ακόμα και ένας φιλόδοξος, αυτάρεσκος αρχαιολόγος όπως ο Τζόουνς, ήταν αμείλικτος σε αυτό το ζήτημα. Οι πειρασμοί ήταν πολλοί ωστόσο ποτέ δεν ενέδωσε.
Ο καθηγητής Hiebert εξομολογείται πως πέρα από την λαμπερή ατμόσφαιρα μιας ταινίας, καλό θα ήταν να θίγονται και ζητήματα που εμποδίζουν την επιστήμη τους να εξελιχθεί. Ένα τεράστιο εμπόδιο είναι η γραφειοκρατία. Χρειάζεται πολύς χρόνος προκειμένου να εγκριθεί μια ανασκαφή. Χρόνος που ίσως είναι πολύτιμος για τη δουλειά ενός αρχαιολόγου. Και φυσικά είναι ένα εμπόδιο που εύκολα ξεπερνούν οι αρχαιοκάπηλοι.
Κλείνοντας, ο καθηγητής τονίζει με χιούμορ: “Έχω δουλέψει σε πέντε διαφορετικές ηπείρους, ακόμα και στον βυθό ή στην πιο απομακρυσμένη έρημο πάντα με έναν μυστήριο τρόπο ανακάλυπτα φωλιές φιδιών. Κάτι που με κυνηγούσε πάντα”.
To σάουντρακ της ταινίας “Indiana Jones” είναι από τα πιο χαρακτηριστικά:
Πηγή: National Geographic
Αρχική φωτογραφία: Wikimediamtx Commons
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr