Τις τελευταίες δεκαετίες ο εορτασμός της 14ης Φεβρουαρίου έχει παγκοσμιοποιηθεί και πλέον η καθιερωμένη επέτειος των ερωτευμένων κάνει αισθητή την παρουσία της στην ελληνική κοινωνία.
Η ορθόδοξη εκκλησία ήταν εξ αρχής αντίθετη. Καταδίκαζε την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ως ξενόφερτη και έκανε πολλές απόπειρες για να αντικαταστήσει τον καθολικό άγιο με μάρτυρες της ορθοδοξίας.
Υάκινθος, ο «αντι-Βαλεντίνος»
Παραδοσιακά, σύμφωνα με το ορθόδοξο δόγμα, η ιδιότητα του προστάτη της αγάπης και του έρωτα έχει αποδοθεί στον Άγιο Υάκινθο. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν το βίο του νεομάρτυρα και ακόμα λιγότεροι θυμούνται να τιμήσουν τη μνήμη του κάθε 3η Ιουλίου.
Ο Άγιος Υάκινθος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Τραϊανός. Μεγάλωσε στις αυλές του παλατιού, καθώς δούλευε ως θαλαμηπόλος. Όντας τίμιος και εργατικός, ο Τραϊανός τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση. Όλα άλλαξαν όταν ο νεαρός Υάκινθος ομολόγησε ότι είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Ο αυτοκράτορας, που είχε ήδη διατάξει διωγμό κατά των χριστιανών, του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του για να γλιτώσει.
Ο Υάκινθος όμως, ήταν αποφασισμένος να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Τότε, ο Τραϊανός διέταξε να τον συλλάβουν.
Λέγεται ότι φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι. Κατά την πολυήμερη παραμονή του στο κελί, οι φρουροί, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του άρχοντα της Καισάρειας, του έδιναν να φάει μόνο ειδωλόθυτα, δηλαδή τρόφιμα ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα. Επί 40 μέρες, ο Υάκινθος αρνούνταν πεισματικά να φάει τα ειδωλολατρικά γεύματα. Την 41η ημέρα, εξαντλημένος από την ασιτία, άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 20 ετών.
Τη δεκαετία του ’90, ο μουσικός Λουδοβίκος των Ανωγείων, επιχείρησε να καθιερώσει τον μεγαλοπρεπή εορτασμό του Αγίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
«Χρειαζόμαστε έναν άγιο προστάτη των αισθημάτων. Όχι μόνο του έρωτα, αλλά και της αγάπης για τη ζωή, την τέχνη, για καθετί που αγκαλιάζει η ανθρώπινη υπόσταση. Ο Υάκινθος είναι ένας άγιος που συμβολίζει όλα αυτά. Είναι ο άγιος της αγάπης, της αφοσίωσης, του έρωτα και των τεχνών», υποστήριζε ο καλλιτέχνης.
Πράγματι, στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1300 μέτρων, χτίστηκε ένας μικρός πέτρινος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο. Από το 1998 μέχρι και σήμερα, τον Ιούλιο στα Ανώγεια γιορτάζονται τα «Υακίνθεια», προς τιμήν του ορθόδοξου αγίου της αγάπης. Στις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετέχουν κάθε χρόνο μεγάλοι καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά απ όλη την Ελλάδα.
Ακύλας και Πρίσκιλλα
«Η Ελλάδα ζητεί επειγόντως Άγιο ώστε όλοι οι ερωτευμένοι να γιορτάζουν τη μνήμη του μια φορά το χρόνο. Η μέχρι τώρα πρωτοκαθεδρία του Αγίου Βαλεντίνου αμφισβητείται εντόνως, επειδή θεωρείται ξενόφερτος. Ο Άγιος Υάκινθος που κάποιοι είπαν ότι ταιριάζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα, ήταν εκείνος που σταθερά προηγείτο στην κούρσα διαδοχής όταν ξαφνικά πριν λίγες μέρες συνέβη το… ουρανοκατέβατο», έγραφαν τα «ΝΕΑ».
Τον Ιανουάριο του 2000, λίγες εβδομάδες προτού τα καταστήματα αρχίσουν να διακοσμούν τις βιτρίνες τους με καρδιές και τριαντάφυλλα για να υποδεχθούν την γιορτή των ερωτευμένων, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε μία ασυνήθιστη δήλωση από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.
Αντί για τη 14η Φεβρουαρίου, που οι ρωμαιοκαθολικοί τιμούν τον Άγιο Βαλεντινο, αντιπρότεινε στα ελληνορθόδοξα ζευγάρια να γιορτάζουν μία μέρα νωρίτερα. Στις 13, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, τιμάται η μνήμη του Ακύλα και της Πρισκίλλης, μαθητών του Αποστόλου Παύλου.
Ο Ακύλλας και η Πρισκίλλα ήταν ανδρόγυνο με καταγωγή από τον Πόντο. Τον Απόστολο Παύλο τον γνώρισαν στην Αθήνα, όπου είχε έρθει για να μιλήσει στον Άρειο Πάγο, και αμέσως μαγεύτηκαν από τον λόγο του. Έγιναν μαθητές του, τον ακολουθούσαν σε διάφορα κηρύγματά του και για μεγάλα διαστήματα τον φιλοξενούσαν στο σπίτι τους στην Κόρινθο. Η στενή σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των τριών φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Απόστολος Παύλος τους μνημονεύει σε τρεις επιστολές του.
Ωστόσο, όπως όλοι σχεδόν οι άγιοι, ο Ακύλας και η Πρισκίλλα είχαν μαρτυρικό θάνατο. Αφού διώχθηκαν για την πίστη τους, συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν.
Ο Χριστόδουλος υποστήριξε ότι η μνήμη των δύο αγίων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη και τον έρωτα. Μάλιστα, έκλεισε λέγοντας ότι αν τις ημέρες εκείνες βρισκόταν στην Αθήνα, θα τελούσε ειδική λειτουργία αφιερωμένη στα ζευγάρια.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, η πρότασή του δεν ευοδώθηκε. Τα επόμενα χρόνια, η 13η Φεβρουαρίου δεν κατάφερε να επικρατήσει έναντι της 14ης ως ημέρα των ερωτευμένων και οι Έλληνες εξακολούθησαν να ανταλλάσσουν δώρα και φιλιά του αγίου Βαλεντίνου. Ποιος είπε ότι το μάρκετινγκ είναι απλή υπόθεση;
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τον έρωτα. Αντικατέστησε τη λαϊκή γιορτή της γονιμότητας την οποία ο Πάπας θεωρούσε προσβλητική
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ