Το κείμενο το αντλήσαμε από τη σελίδα στο facebook της Ιωάννας Τσιβάκου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου
Θα σας διηγηθώ ένα γεγονός που συνέβη, στις 18 Ιουλίου 1962 και σημάδεψε τα νιάτα μας.
Το διηγούμαι γιατί θα ήθελα η σημερινοί να γνωρίζουν το πείσμα της γενιάς των παππούδων τους ή των γονιών τους για δημοκρατία και ελευθερία.
Το 1962, όταν ίσχυαν ακόμη οι νόμοι του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, η φοιτητική νεολαία –με προεξάρχουσα εκείνην της ΕΔΑ- ξεσηκώνεται ενάντια στην κρατική καταπίεση, έχοντας ως σύμβολα του αγώνα της δύο αριθμούς: το 114, που ήταν το ακροτελεύτιο άρθρο του τότε Συντάγματος και σήμαινε πως η φύλαξη του Συντάγματος επαφιόταν στον πατριωτισμό των Ελλήνων, και το 15% που σήμαινε το ποσοστό του προϋπολογισμού, το οποίο θα έπρεπε να διατίθεται για την Παιδεία.
Ήταν τον Ιούλη του 1962 όταν δύο νεολαίοι της ΕΔΑ, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος αποφασίζουν να ανεβάσουν στην Ακρόπολη –εσαεί σύμβολο ελευθερίας- μια σημαία ελληνική με τον αριθμό 114.
Έφτασαν κάτω από την βορεινή πλευρά του Ιερού Βράχου μεταξύ μίας και μίας και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Ανέβηκαν προσεχτικά, κρατημένοι από προεξοχές των βράχων. Κινδύνεψαν να γκρεμοτσακιστούν παρόλα αυτά συνέχισαν την ανάβασή τους υπό το βάρος της σημαίας.
Κινήθηκαν ταχύτατα. Δεξιά τους ο Παρθενώνας τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν. Τρέχοντας έφτασαν στον ιστό της σημαίας. Ο Αιμίλιος κατέβασε το σχοινί που υπήρχε στον ιστό για την ύψωση της κανονικής σημαίας και τοποθέτησε τη γαλανόλευκη με το 114 στο κέντρο της. Μετά την ύψωσε σιγά, σιγά. Ύστερα από λίγο η σημαία κυμάτιζε στον αέρα σύμβολο αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά του τότε αυταρχικού καθεστώτος και υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών. Στην επιστροφή, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδρομή, κατέβηκαν και βγήκαν από τον προφυλαγμένο χώρο.
Το πρωί της 18 Ιουλίου του 1962, η σημαία με το 114 κυμάτιζε στην Ακρόπολη. Οι αστυνομικές δυνάμεις τρόμαξαν. Κατέβασαν γρήγορα τη σημαία από τον ιστό της, αλλά η είδηση είχε ήδη φθάσει στα ΜΜΕ πυροδοτώντας έναν κύκλο αντιστασιακών ενεργειών καθώς σημαίες με το 114 υψώθηκαν στο Πανεπιστήμιο και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Για χρόνια, και για ευνόητους λόγους, τα ονόματα των νέων που ανήρτησαν τη σημαία παρέμειναν κρυφά.
Το 2007, σε μια συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλογλου, ο Τάκης Μπενάς, γνωστό στέλεχος της ΕΔΑ , αποκάλυψε την αλήθεια.
Προσωπικά, την αλήθεια την ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί μαζί με την Φωτεινή και τον Στράτο Σπυράτο ετοιμάσαμε τη σημαία και κρατούσαμε «τσίλιες», έως ότου ο Αιμίλιος και ο Θανάσης κατεβούν από τον ιερό βράχο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η σύλληψη του Γλέζου και του Σάντα από τους Γερμανούς. Αγνοούσαν ότι αυτοί κατέβασαν τη σβάστιγγα από την Ακρόπολη. Ο Γερμανός πιλότος που βοήθησε τον Σάντα, επειδή είχε σχέση με μια γνωστή του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ