Η βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας ήταν η σύζυγος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Όταν αποφάσισε να τον παντρευτεί άρχισε να μαθαίνει ελληνικά.
Όταν οι δάσκαλοι της τη ρώτησαν αν θα μάθαινε τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα ή την αρχαία, αυτή προτίμησε να διδαχθεί τα αρχαία ελληνικά.
Μόλις έφτασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1889 με τη θαλαμηγό “Αυτοκράτειρα”, την υποδέχτηκε η βασιλική οικογένεια και ο μέλλων σύζυγός της, διάδοχος Κωνσταντίνος. Τότε η Σοφία, θέλοντας να κάνει επίδειξη των ελληνικών της, του είπε με καμάρι:
“Διανύσαμε έξοχον πλόον!”
Ο Κωνσταντίνος δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Μετά το γάμο βέβαια φρόντισε να διδαχθεί τα σύγχρονα ελληνικά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με το λαό.
Πρωσική πειθαρχία
Όταν η Σοφία ήταν ακόμη πριγκίπισσα, στο “μικρό ανάκτορο” της Ηρώδου του Αττικού η τάξη ήταν το πρώτο και σπουδαιότερο καθήκον της. Φαίνεται μάλιστα ότι δίκαια έλεγαν πολλοί ότι επικρατούσε “σιδηρά πειθαρχία”, που την επέβαλλε η αυταρχική οικοδέσποινα. Αργότερα, όταν η Σοφία έγινε βασίλισσα, οι συνθήκες αυτές όχι μόνο δεν άλλαξαν, αλλά και έγιναν πιο αυστηρές. Για παράδειγμα, η Σοφία απαιτούσε απ΄ όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να είναι παρόντα στις πέντε το απόγευμα για το καθιερωμένο τσάι. Όταν κάποια ημέρα ο απείθαρχος πρίγκιπας Αλέξανδρος ήταν απών, η Σοφία δυσφορούσε φανερά και δεν εννοούσε να καθίσει στο τραπέζι, περιμένοντας την άφιξη του “κακομαθημένου” πρίγκιπα. Μόλις έφτασε τότε ο Αλέξανδρος, τον υποδέχτηκε στην πόρτα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και αφού άκουσε τις δικαιολογίες του, του είπε: “Καλά, πήγαινε τώρα και να δω πως θα τα βγάλεις πέρα με τη μητέρα σου!”
το όνομα
Η βασίλισσα Σοφία, υποστήριζε την Ελλάδα, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι το έκανε από καθήκον και όχι από αγάπη. Πάντοτε έβρισκε περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Στα παιδιά της έλεγε προσβλητικά:
“Εσείς οι Έλληνες…”
Η πρώτη ερώτηση της όταν δεχόταν κάποιον Έλληνα ήταν:
“Μιλάτε γερμανικά;”
Αν η απάντηση ήταν καταφατική, γέμιζε από χαρά…
Γυναίκα, βοήθεια!
Το 1909, εξαιτίας του ενωτικού ψηφίσματος των Κρητικών παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Δ. Ράλλης. Οι Νεότουρκοι απειλούσαν ότι θα έστελναν στην Κρήτη πολεμικά πλοία και απαιτούσαν με τελεσίγραφο από την ελληνική κυβέρνηση “να αποκηρύξει εγγράφως τις πράξεις των Κρητικών και να δηλώσει ότι δεν έχει καμία αξίωση για ένωση της νήσου με το ελληνικό βασίλειο”. Ο Ράλλης, βλέποντας ότι κανένας από τους ισχυρούς δεν ήταν διατεθειμένος να τον βοηθήσει, έπεισε τον διάδοχο Κωνσταντίνο να χρησιμοποιήσει τους συγγενικούς δεσμούς που είχε με τον Κάιζερ. Ο διάδοχος έστειλε ικετευτική επιστολή στη σύζυγό του Σοφία. Την παρακαλούσε να πληροφορήσει τον αδερφό της για τις προκλήσεις των Τούρκων και να του ζητήσει μεσολάβηση. Ζητούσε δηλαδή από τον πιο φανερό σύμμαχο των Τούρκων αυτό που του αρνούνταν οι άλλοι. Το αστείο ήταν ότι οι Τούρκοι, ακόμα και όταν ο περιδεής έλληνας πρωθυπουργός αποκήρυξε την ένωση της Κρήτης, εξακολούθησαν να απειλούν.
Διαταγή εξετελέσθη
Μετά τον νικηφόρο πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας, οργανώθηκε στην Αθήνα μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην οδό Κηφισίας, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος περίμενε υπομονετικά την εμφάνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ για να τον αποθεώσει. Η βασίλισσα Σοφία, όρθια μέσα στην ανοιχτή άμαξα της, ήταν σε περίοπτη θέση μεταξύ των επισήμων. Όταν η κεφαλή της παρέλασης πλησίαζε, η Σοφία παρατήρησε ότι ο στρατηγός Βιλαρέ, αρχηγός της γαλλικής αποστολής στην Ελλάδα, κάπνιζε αρειμανίως, Θυμωμένη επειδή θεώρησε προσβολή τη στάση του στρατηγού, ενόψει μάλιστα της εμφάνισης του βασιλιά, κάλεσε τον υπασπιστή της και τον διέταξε να υποδείξει στον στρατηγό να διακόψει το κάπνισμα του. Ο υπασπιστής εκτέλεσε διστακτικά την εντολή της βασίλισσας, αλλά ο στρατηγός έσπευσε να συμμορφωθεί με την απαίτηση της χωρίς καμία διαμαρτυρία.
Αγάπη που’ γινες δίκοπο μαχαίρι
Ένα απριλιάτικο πρωινό του 1915 μεταδόθηκε η είδηση ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αρρώστησε σοβαρά από πλευρίτιδα. Λίγες μέρες αργότερα, επειδή ο γιατρός της Αυλής διέγνωσε επιδείνωση της κατάστασης του και φοβήθηκε τα χειρότερα, αποφασίστηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών να μεταφερθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου στα ανάκτορα. Στις 14 Μαΐου η εικόνα έφτασε στο παλάτι, στην κεντρική πύλη του οποίου την περίμεναν οι πρίγκιπες, οι αυλικοί, το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλοι επίσημοι. Έπειτα από μερικές μέρες η εικόνα της Μεγαλόχαρης έκανε το θαύμα της και ο βασιλιάς διέφυγε τον κίνδυνο. Ωστόσο, κυκλοφόρησε στη Αθήνα και στο εξωτερικό η φήμη ότι η γερμανόφιλη βασίλισσα Σοφία αποπειράθηκε να σκοτώσει τον βασιλιά με ένα τραπεζομάχαιρο, που το βύθισε μέχρι τη λαβή στο πλευρό του επάνω σε καβγά, επειδή εκείνος αρνήθηκε να βγει η Ελλάδα στον πόλεμο ως σύμμαχος της Γερμανίας. Την είδηση μάλιστα είχε προβάλλει γαλλική εφημερίδα.
Τα “γουρούνια” της Σοφίας
Μετά τα Νοεμβριανά (1916) ο Ι. Μεταξάς, ο επιτελάρχης Μάνος και ένας γερμανός αξιωματικός ανέλαβαν να οργανώσουν αντάρτικες συμμορίες. Παράλληλα η Σοφία ζητούσε από τη Γερμανία 5.000 όπλα και 500.00 φράγκα τον μήνα για 5.000 άνδρες. Η ίδια έγραφε στον αδερφό της τον Κάιζερ ότι αν και η Ελλάδα επιθυμούσε να πολεμήσει στο πλευρό της Γερμανίας ο στρατάρχης Ζίντεμπουργκ δεν αποφάσιζε επίθεση κατά της Μακεδονίας. Αποκαλούσε τον εαυτό της “μοναχή και λυπημένη” και ευχόταν “τα άτιμα γουρούνια (Αντάντ) να δεχτούν σύντομα την τιμωρία που τους αξίζει”.
Ευχές και κατάρες
Η βασίλισσα Σοφία, ακόμα και μετά την απομάκρυνση της από τον θρόνο, εξακολουθούσε να μηχανορραφεί και να προσπαθεί να πείσει τον αδερφό της Κάιζερ της Γερμανίας να χτυπήσει τη Θεσσαλονίκη, αδιαφορώντας αν αυτό διευκόλυνε την παράδοσή της στους Βουλγάρους. Τον Σεπτέμβριο του 1917 του έγραφε αγανακτισμένη: “Αυτό που εύχομαι είναι να κρεμούσε κάποιος τον Βενιζέλο, τον Λόιντ Τζορτ, τον Ριμπό, Κερένσκι, τον Σονίνι και κάποιους άλλους, για να τελειώσει αυτόματα ο πόλεμος. Αυτά τα άτιμα γουρούνια και προπάντων εκείνη η καμήλα ο Ουίλσον, πόσο ηλίθιος και αδαής πρέπει να είναι”.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Η μετάφραση του «Μυστικού Δείπνου σε «Κρυφό Τσιμπούσι», που έριξε την κυβέρνηση Θεοτόκη και προκάλεσε οργή σε βάρος της βασίλισσας Όλγας
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ