Όταν η βασίλισσα Σοφία και ο διάδοχος κινδύνευσαν στην γέννα. Ο γιατρός αποδείχθηκε άσχετος και ρουσφέτι

Όταν η βασίλισσα Σοφία και ο διάδοχος κινδύνευσαν στην γέννα. Ο γιατρός αποδείχθηκε άσχετος και ρουσφέτι

Η Σοφία της Πρωσίας, σε ηλικία 17 ετών, όταν ταξίδεψε στο Λονδίνο με την οικογένειά της, γνώρισε τον τότε διάδοχο την Ελλάδας, πρίγκιπα Κωνσταντίνο. Ο νεαρός γοητεύτηκε από την ομορφιά της κοπέλας και σύντομα “πλέχτηκε” το ειδύλλιο. 

Η Σοφία και η οικογένειά της πήγαν στην Αγγλία, προκειμένου να γιορτάσουν το Ιωβηλαίο της γιαγιάς τους, της πανίσχυρης Βασίλισσας Βικτωρίας. Εκεί γνώρισε τον πρίγκιπα Κωνσταντίνο, τον οποίο συμπάθησε αρκετά.

Ο Κωνσταντίνος θαύμαζε τον γερμανική πειθαρχία ενώ σπούδαζε στην φημισμένη ακαδημία πολέμου του Βερολίνου. Ο γάμος με τη Σοφία θα ήταν η ιδανική ευκαιρία για να αποκτήσει εξουσία και ισχυρές διασυνδέσεις, λόγω της καταγωγής της.

Οι δύο νέοι αρραβωνιάστηκαν στις 25 Αυγούστου 1888. Παντρεύτηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1889, στη Μητρόπολη Αθηνών και ήταν η πρώτη φορά που τελέστηκε πριγκιπικός γάμος στο ελληνικό κράτος.

Ο χορός το 1889 στα Ανάκτορα για το γάμο της Σοφίας με τον Κωνσταντίνο. Πηγή: Wikipedia

Η «μυστική» μαία

Όταν η Σοφία ήρθε στην Ελλάδα, πήρε μαζί της κάποιες γυναίκες της εμπιστοσύνης της, προκειμένου να τη βοηθήσουν στο νέο της ρόλο. Η πρώτη ήταν η Αγγλίδα παιδαγωγός Λέσλι και η δεύτερη η Μαίρη Βέμπερ. Η Βέμπερ ερωτεύτηκε τον στρατιωτικό γιατρό Μιχαήλ Μιμήκο.

Όταν ζήτησε το χέρι της οι δικοί της το αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να πέσουν από την Ακρόπολη. Είχαν πει ότι προτιμούσαν να αυτοκτονήσουν από το να μη ζήσουν μαζί. Το άδοξο τέλος τους συγκίνησε την αθηναϊκή κοινωνία.

Η τρίτη ήταν η Φράου Έγκαρντ, η οποία ήταν μαία με καταγωγή από τη Γερμανία. Ο Γεώργιος Α’, πατέρας του Κωνσταντίνου, δεν ήθελε γερμανίδα μαία, κι έτσι την παρουσίασαν ως οικονόμο. Ο βασιλιάς δεν ενέκρινε την αλλοεθνή συνοδεία της Σοφίας και γι’ αυτό επέβαλλε τους δικούς του ανθρώπους.

Ήταν ένας τρόπος για να προσαρμοστεί η νέα πριγκίπισσα στην ελληνική πραγματικότητα. Ο Γεώργιος επέλεξε ελληνίδες κυρίες των τιμών από εξέχουσες οικογένειες.

Η εγκυμοσύνη και η σωτήρια επέμβαση της «μυστικής» μαίας

Λίγους μήνες μετά τον γάμο, η Σοφία έμεινε έγκυος. Ο Γεώργιος επέβαλλε να την παρακολουθεί έλληνας γιατρός, ο Χατζίσκος, εξαιτίας του οποίου παραλίγο να πεθάνει το βρέφος και να κινδυνεύσει η Σοφία.

Ο Χατζίσκος διετέλεσε και βουλευτής. Ο βασιλιάς είχε λάβει καλές συστάσεις για το πρόσωπό του από έναν αυστριακό καθηγητή της γυναικολογίας. Στην πραγματικότητα, ο Αυστριακός δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τις ικανότητες του έλληνα γιατρού. Είχε υποχρέωση στον Χατζίσκο και επομένως αυτό λειτούργησε ως ρουσφέτι, για να τον προτείνει στην βασιλική οικογένεια.

Ο έλληνας γυναικολόγος έπεσε 2 μήνες έξω από την προβλεπόμενη ημερομηνία του τοκετού!

Όταν «έσπασαν» τα νερά, βασιλιάς και η βασίλισσα ήταν απόντες. Ο 22χρονος Κωνσταντίνος και η 20χρονη Σοφία είχαν μείνει ολομόναχοι.

Η Σοφία και ο Κωνσταντίνος. Πηγή: Wikipedia

Όταν ξεκίνησε ο τοκετός, ειδοποιήθηκε ο Χατζίσκος. Τότε, φάνηκε ότι ήταν άσχετος με την μαιευτική και τη γυναικολογία. Δεν είχε αποστειρώσει τα χέρια του, δεν ήξερε να κόψει τον ομφάλιο λώρο που είχε τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του μωρού, ενώ το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να δίνει εντολές.

Ο Κωνσταντίνος μη μπορώντας να συγκρατήσει τα νεύρα του, καθώς διακινδυνευόταν η ζωή του παιδιού του και μέλλοντα διαδόχου, έδιωξε τον Χατζίσκο. Τότε, ανέλαβε η Φράου Έγκαρντ, η οποία μέχρι τότε δεν είχε αποκαλύψει ότι ήταν μαία.

Έσωσε τη ζωή της Σοφίας αλλά και του βρέφους. Η πριγκίπισσα όχι μόνο επιβίωσε, αλλά κατόρθωσε αργότερα να γεννήσει και άλλα παιδιά. Το πόσο κινδύνευσε η ζωή της φαίνεται και από ένα γράμμα που είχε γράψει η μητέρα της ότι ήταν καταβεβλημένη και σκελετωμένη.

Τα τηλεγραφήματα στη βασίλισσα Βικτωρία

Η γιαγιά της Σοφίας, βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε εκνευριστεί με το γεγονός ότι πληροφορήθηκε με καθυστέρηση τη γέννηση του δισέγγονού της. Θυμό είχε επίσης και για το ότι ο Γεώργιος και η Όλγα άφησαν μόνα τους δύο ανίδεα παιδιά την ώρα του τοκετού και ότι η Σοφία κόντεψε να χάσει τη ζωή της.

Η βασίλισσα Βικτωρία είχε ζητήσει από την βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα να ενημερώνεται δύο φορές την ημέρα για την υγεία της μητέρας και του μωρού και να της στέλνουν τα αντίστοιχα τηλεγραφήματα. Όμως, δεν παρουσιαζόταν πλήρως η σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, η Σοφία κινδύνεψε και μετά τον τοκετό, καθώς παρουσίασε υψηλό πυρετό και είχε παραισθήσεις.

Η είδηση της γέννησης του Γεωργίου Β’ στην κυβέρνηση

Η χαρούμενη είδηση του πρωτότοκου γιου του διαδόχου Κωνσταντίνου, Γεωργίου Β’, έφερε ανακούφιση και στην κυβέρνηση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης, μαζί με τον υπουργό δικαιοσύνης, έφτασαν στην οικία, για να υπογράψουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως.

Τότε, ζήτησαν να δουν το νεογέννητο και τους το έφερε να το δουν, η Έγκαρντ. Ο Γεώργιος ήταν καλυμμένος με μια γαλάζια γάζα. Ο Τρικούπης την απομάκρυνε από το πρόσωπό του, για να δει το μωρό. Τότε, ο πρωθυπουργός συγκινήθηκε καθώς είδε τον μελλοντικό βασιλιά, ο οποίος θα βασίλευε σε μια εποχή που ο Τρικούπης δε θα ζούσε.

Ο Γεώργιος αριστερά και ο Αλέξανδρος δεξιά. Πηγή: Wikipedia

«Έχουμε διάδοχο» είπε και διέταξε 105 κανονιές από το λόφο των Νυμφών ενώ κωδονοκρουσίες ηχούσαν σε όλη την Αθήνα. Τότε, έλεγαν ότι απέκτησαν επίδοξο διάδοχο, γιατί διάδοχος ήταν ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος.

Προς τιμήν της γέννηση του επίδοξου διαδόχου, ο Τρικούπης επίσπευσε τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός μικρού παλατιού στην Ηρώδου Αττικού, με σκοπό να

στεγαστεί η οικογένεια του Κωνσταντίνου. Σε αυτό, θα έμενε ο εκάστοτε διάδοχος μέχρι να γίνει βασιλιάς, οπότε και θα μετακόμιζε στο παλάτι της Πλατείας Συντάγματος, στη σημερινή Βουλή.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.