20 Ιουλίου 1938. Ένας φονικός σεισμός πλήττει τα περίχωρα της Αττικής, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Ωρωπό, τον οποίο και κατέστρεψε ολοσχερώς. Όλα τα σπίτια της μικρής κοινότητας κατέρρευσαν, καταπλακώνοντας πολλούς από τους κατοίκους. Ίδια μοίρα είχαν και γειτονικές περιοχές όπως η Σκάλα, το Χαλκούτσι, τα Νέα Παλάτια, η Μαλακάσα και ο Αυλώνας.
Η τραγωδία ήταν πρωτοφανής. Καίριο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση έπιασε τους ανθρώπους στον ύπνο. Ο σεισμός συνέβη στις 2:30 τα ξημερώματα, ώρα κατά την οποία όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμούνταν. Έτσι, όταν η γη άρχισε να σείεται, δεν υπήρξε χρόνος αντίδρασης.
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Το κτίριο των φυλακών του Ωρωπού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Πολλοί φρουροί τραυματίστηκαν σοβαρά και τέσσερις κατάδικοι σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς βρισκόταν και ο διαβόητος εγκληματίας Δουλφής, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε σοκάρει όλη την Ελλάδα με την υπόθεση δολοφονίας των τριών ανήλικων παιδιών του.
Οι υπόλοιποι κρατούμενοι για ώρες παρακαλούσαν τους δεσμοφύλακες να τους αφήσουν να βγουν στον προαύλιο χώρο καθώς το κτίριο φαινόταν ότι από στιγμή σε στιγμή θα έπεφτε. Αυτό τελικά συνέβη στις 9 το πρωί, όταν ήδη πάνω από τριάντα άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά.
Το μέγεθός του υπολογίστηκε στα 6 ρίχτερ, ενώ έγινε αισθητός μέχρι τη Σκύρο και την Πάτρα.
Η ανατολή του ηλίου βρήκε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και στα πάρκα. Άλλοι έκλαιγαν για τα κατεδαφισμένα σπίτια τους, άλλοι θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μονάδες του Ερυθρού Σταυρού είχαν ήδη φτάσει και περιέθαλπαν τους εκατοντάδες τραυματίες.
Πέρα από τα σπίτια που κατέρρευσαν, σημαντικές ζημιές υπέστησαν και αρκετά δημόσια κτίρια.
Ένας ναός 350 ετών επίσης υπέκυψε στον εγκέλαδο. Όσα κτίσματα δεν γκρεμίστηκαν, χαρακτηρίστηκαν ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα. Τις επόμενες μέρες, επισκέφθηκε τον Ωρωπό ο Ιωάννης Μεταξάς, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες.
Επιστράτευσε και την ΕΟΝ να παράσχει εθελοντικά βοήθεια για τη στέγαση και τη σίτιση των κατοίκων του Ωρωπού. Πράγματι, έφτασαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από όλη τη χώρα, ενώ σε λιγότερο από μία βδομάδα είχαν στηθεί πάνω από 900 σκηνές.
Παρόλα αυτά, ήταν μία τραγωδία δίχως προηγούμενο. Συνολικά δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν σοβαρά και χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Τόσο ο Ωρωπός, όσο και οι περιοχές πλησίον του, έπρεπε να χτιστούν σχεδόν από την αρχή.
Από την πρώτη μέρα, ελληνικά και ξένα συνεργεία είχαν μεταβεί στο σημείο για να καλύψουν το γεγονός. Οι εικόνες που κατέγραψαν και διασώζονται ως σήμερα είναι συγκλονιστικές.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο από το αρχείο ενός μεγάλου βρετανικού μέσου της εποχής:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Απόλλων», το ξενοδοχείο σύμβολο του Λουτρακίου που εξαφανίστηκε στον σεισμό του ’81. Το αποκαλούσαν στολίδι, αλλά από τους επτά ορόφους «επέζησε» μόνο η πισίνα
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ