Ορλώφ. Τυχοδιώκτης, εραστής της αριστοκρατίας και αδίστακτος ιντριγκαδόρος. Ο πρωταγωνιστής των “Ορλωφικών” το 1770

Ορλώφ. Τυχοδιώκτης, εραστής της αριστοκρατίας και αδίστακτος ιντριγκαδόρος. Ο πρωταγωνιστής των “Ορλωφικών” το 1770

του συνεργάτη μας, ιστορικού ερευνητή Στέφανου Μίλεση

Το όνομά του συνδέθηκε με την αποτυχημένη ελληνική επανάσταση του 1770. Ο Γρηγόριος Ορλώφ ήταν αξιωματικός της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Φρουράς. Μαζί με τον αδελφό του Αλέξη κατέβηκαν στην Πελοπόννησο για να ξεσηκώσουν τους Έλληνες κατά των Τούρκων. Πρόθεσή τους ήταν η δημιουργία νέου μετώπου στους Οθωμανούς εναντίον των οποίων ενεργούσε την εποχή εκείνη η Ρωσία.

Πλεονέκτημα η εξωτερική του εμφάνιση

Είναι γνωστή η συνέχεια εκείνης της επανάστασης που οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων ως εκδίκηση για τη στήριξή τους στους Ρώσους.

Η σταδιοδρομία του Γρηγορίου Ορλώφ άρχισε από το βαθμό του ανθυπολοχαγού της αυτοκρατορικής φρουράς της Ελισάβετ. Δεν είχε ευγενική καταγωγή ούτε διέθετε αξιόλογη μόρφωση.

Διέθετε όμως εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, καλό παράστημα και προσέλκυε εύκολα τις γυναίκες. Ήταν ξανθός και εντυπωσιακός στις διαστάσεις και τον αποκαλούσαν «ξανθό Ηρακλή». Του άρεσαν τα χαρτιά και το πιοτό και τίποτε δεν έδειχνε ότι ένας τέτοιος χαρακτήρας θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει στο στρατό.

Το όνομά του ακουγόταν στις αναφορές μόνο όταν εμπλεκόταν σε καυγάδες και μονομαχίες. Τον αναζητούσαν δύο ομάδες ανθρώπων: Οι γυναίκες και οι δοσατζήδες καθώς άφηνε πάντα χρέη.

Προσωπογραφία του Γρηγορίου Ορλώφ (1734-1783). Εκτίθεται στο Μουσείο Hermitage (Πηγή: Wikipedia)

Σταδιοδρομία μέσω γυναικών

Καθώς ήταν όμορφος γοήτευε τις γυναίκες οι οποίες φρόντιζαν για την προαγωγή του. Έτσι από την εύνοιά τους βρέθηκε υπασπιστής του ανώτερου διοικητή του πυροβολικού  Shuvalov (Σουβαλώφ). Ο Ορλώφ τα έφτιαξε με την ερωμένη του, την πανέμορφη Πριγκίπισσα Έλενα Κουρακίνα. Όμως ο στρατηγός Shuvalov τους έπιασε επ΄ αυτοφώρω.

Ζήτησε από την Αικατερίνη να μιλήσει στον Τσάρο προκειμένου να τον εξορίσουν στη Σιβηρία για την διαγωγή του. Η Αικατερίνη ήδη γνώριζε όμως για το περιστατικό. Η παράνομη σχέση του Ορλώφ είχε κυκλοφορήσει στους αριστοκρατικούς κύκλους της Πετρούπολης. Το όνομα του Ορλώφ έφτασε να γίνει γνωστό και να περικλείεται από ένα μύθο.

Οι γυναίκες της Πετρούπολης ενδιαφέρονταν να τον γνωρίσουν. Στα σαλόνια που μιλούσαν μόνο για τα κατορθώματά του, το όνομά του έφτασε και στα αυτιά της Δούκισσας Αικατερίνης. Δεν είχε πρόβλημα να γνωρίσει από κοντά τον εραστή της πριγκίπισσας Ελένης που αψήφησε τον Στρατηγό Shuvalov.

Η Έλενα Κουρακίνα (Πηγή: Wikipedia)

Μάτια ερμητικά κλειστά

Κάποιο βράδυ μια έμπιστη γυναίκα της Αικατερίνης πλησίασε τον Ορλώφ. Του ζήτησε να τον οδηγήσει στην κυρία της, χωρίς να του ποια ήταν, με κλειστά τα μάτια. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε αρνηθεί.

Όμως ο Ορλώφ που αναζητούσε τις περιπέτειες την ακολούθησε. Έτσι βρέθηκε στην κρεβατοκάμαρα της Δούκισσας Αικατερίνης. Όταν λύθηκε το μαντήλι ο Ορλώφ είδε μπροστά του τη σύζυγο του διαδόχου του ρωσικού θρόνου!

Η οικογένεια Ορλώφ στο πλευρό της Αικατερίνης

Ο έρωτας που αναπτύχθηκε μεταξύ της Αικατερίνης και του Ορλώφ ήταν σφοδρός.

Ο Ορλώφ αντί εξορίας στη Σιβηρία βρέθηκε στο κρεβάτι της Αικατερίνης. Από τότε έθεσε όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τα τρία αδέλφια του -που ήταν επίσης αξιωματικοί της αυτοκρατορικής φρουράς- Φεντόρ, Αλέξη και Θεόδωρο στην υπηρεσία της Αικατερίνης.

Ο ακόλαστος Πέτρος

Το 1762 η Ελισάβετ της Ρωσίας πέθανε και στο θρόνο ανέβηκε ο έκλυτος Πέτρος. Ήταν ανιψιός της Ελισάβετ και σύζυγος της Αικατερίνης με την οποία ο Ορλώφ διατηρούσε ερωτικές σχέσεις.

Ο Πέτρος γνώριζε για την ερωτική ζωή της συζύγου του, αλλά και ο ίδιος δεν πήγαινε πίσω. Ζούσε ακόλαστη χωρίς όρια ζωή. Για να μείνε ελεύθερος σκέφτηκε να κλείσει την Αικατερίνη σε μοναστήρι.

Η Αικατερίνη το έμαθε και μίλησε στον Ορλώφ. Αυτός μαζί με τα τρία αδέλφια του κινητοποίησαν τα τέσσερα συντάγματα που διοικούσαν. Ανακήρυξαν την Αικατερίνη «αυτοκράτειρα πασών των Ρωσιών» και συνέλαβαν τον Πέτρο ως εχθρό της Ρωσίας. Ως κατηγορία στάθηκε η συμπάθειά του προς τον Βασιλιά της Πρωσίας. Οι ίδιοι αργότερα ήταν που σκηνοθέτησαν τον φόνο του. Του έδωσαν να πιει δηλητήριο αλλά καθώς είδαν πως δεν τον πιάνει στη συνέχεια ο Αλέξης Ορλώφ τον στραγγάλισε.

Ο Τσάρος Πέτρος με την σύζυγό του Αικατερίνη.  (Πηγή: Wikipedia)

Ο φιλόδοξος Ορλώφ

Έκτοτε ο Γρηγόριος Ορλώφ έγινε ο ισχυρός άνδρας των παρασκηνίων. Μαζί με τους αδελφούς του ήταν εκείνοι που είχαν σώσει την Αικατερίνη και την είχαν βοηθήσει να πάρει τον θρόνο. Η Αικατερίνη ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του τον έκανε Κόμη και του χάρισε ένα σπαθί φιλοτεχνημένο με διαμάντια.

Στις 28 Ιουνίου του 1762, ο λοχαγός πυροβολικού Γρηγόριος Ορλώφ προήχθη σε υποστράτηγο! Την ημέρα της στέψης της, που ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου 1762, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη τον προήγαγε σε αντιστράτηγο και τον διόρισε υπασπιστή της.

Εκείνος φρόντιζε να δημοσιοποιεί σε όλο το παλάτι τις σχέσεις του με την Αικατερίνη καθώς και ότι ήταν εκείνος που την ανέδειξε. Όμως ενδόμυχα δεν ήταν ευχαριστημένος.

Η Αικατερίνη είχε μείνει χήρα και θα μπορούσε αν τον είχε κάνει σύζυγό της να είναι Αυτοκράτορας!

Η αλήθεια ήταν πως κάποτε, η αυτοκράτειρα σκέφτηκε να παντρευτεί το αγαπημένο της, αλλά το σχέδιό της προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στην κοινωνία, με αποτέλεσμα ο γάμος να μην πραγματοποιηθεί.

Η Αικατερίνη άλλωστε ήταν γνωστό πως διατηρούσε σχέσεις και με άλλους και λίγο την ενδιέφερε πλέον ο Ορλώφ. Ίσως και για να απαλλαγεί από την ασφυκτική παρουσία του τον έστελνε σε αποστολές στην Ελλάδα, στον Βόλγα και στο Ιάσιο. Πότε να εξεγείρει πληθυσμούς και πότε να καταπνίγει επαναστάσεις…

Από την Μολδαβία στην Πετρούπολη

Στη Μολδαβία ο Ορλώφ πληροφορήθηκε από τον αδελφό του Αλέξη πως η Αικατερίνη είχε συνάψει σχέσεις με τον μυστικό σύμβουλό της Ποτέμκιν.

Η θέση του κλονιζόταν! Άρπαξε το άλογό του και άρχισε να καλπάζει για μερόνυχτα για να φτάσει στο παλάτι. Μα όταν έφτασε η Αικατερίνη αρνήθηκε να τον συναντήσει.

Ο Ορλώφ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τον απαρνήθηκε. Του χρωστούσε την άνοδό της στον θρόνο. Αποκαρδιωμένος εγκατέλειψε την Πετρούπολη.

Ο δεύτερος γάμος του

Ο 43χρονος Ορλώφ παντρεύτηκε την 18χρονη εξαδέλφη του Εκατερίνα Ζινόβιεβα, αλλά ο γάμος δεν ήταν μακρύς. Η σύζυγος πέθανε στη Λοζάνη τον Ιούνιο του 1781 σε ηλικία 22 ετών.

Υπερήλικη η Αικατερίνη δεν έπαψε να διατηρεί δεσμούς με άνδρες. Το 1783 είχε συνάψει σχέσεις με έναν νεότερο της τον Λανσκόϊ.

Η λαϊκή παράδοση θέλει τον Ορλώφ να εισέρχεται απρόσκλητος και μάλλον απελπισμένος επιδιώκοντας να την δει. Σύμφωνα με αυτήν την παράδοση η Αικατερίνη ζήτησε την βίαιη απομάκρυνσή του και λίγες ημέρες αργότερα ο Ορλώφ πέθανε…

Η επίσημη βιβλιογραφία καταγράφει πως ο Ορλώφ πέθανε στο κτήμα του κοντά στη Μόσχα τη νύχτα της 13ης Απριλίου 1783.

(Πηγή πρώτης φωτογραφία ανάρτησης: LIFE)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.