(Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ελλάδα τη δεκαετία του ‘80», Εκδόσεις Επίκεντρο)
Μετά την πτώση της δικτατορίας, στην ελληνική κοινωνία κυριάρχησε το αίτημα για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν και σύνδεσμοι φιλάθλων.
Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος φιλάθλων της ΑΕΚ με την ονομασία ΘΥΡΑ 21, που ιδρύθηκε το 1975. Η ονομασία προήλθε από την αντίστοιχη είσοδο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας όπου συγκεντρώνονταν οι θερμότεροι υποστηρικτές της ομάδας.
Με τρόπο ανάλογο πολιτικού κόμματος, το οποίο οργανώνεται με άξονες αναφοράς τα γραφεία τοπικών οργανώσεων, η Θύρα 21 ξεκίνησε τη λειτουργία της με την ενοικίαση υπόγειου χώρου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αττικής. Η περιοχή απείχε μόλις τέσσερις στάσεις με τον ηλεκτρικό από το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας. Εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των μελών της.
Ωστόσο, οι εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τη δράση και τον προσανατολισμό της οργάνωσης δεν άργησαν να φανούν. Έτσι, το 1982 η Θύρα 21 οδηγήθηκε σε διάσπαση. Τα μέλη που υποστήριζαν μια πιο ενεργή παρουσία στη ζωή της ομάδας αποχώρησαν και ίδρυσαν τη Γνήσια Θύρα 21, την Original 21, με επικεφαλής τον Δημήτρη Χατζηχρήστο, ο οποίος σταδιακά εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή και βασικότερο εκφραστή του συνδέσμου.
Η νέα οργάνωση, παρά το γεγονός ότι διατήρησε τον αριθμό 21 που παρέπεμπε στη συγκεκριμένη θύρα του γηπέδου, κάλεσε τα μέλη της να παρακολουθούν τους αγώνες της ΑΕΚ από τη θύρα 9-11, την περίφημη «σκεπαστή» κερκίδα του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που είχε κατασκευαστεί το 1979.
Η ενεργός στήριξη όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και άλλων αθλητικών τμημάτων της ΑΕΚ από την Original 21, την ανέδειξε στην πιο δραστήρια και μαχητική οργάνωση των φιλάθλων της ομάδας. Η παρουσία της δεν έμενε μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια, αλλά τα μέλη της ακολουθούσαν πιστά την ΑΕΚ σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού αγωνιζόταν.
Αν και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για την οργανωτική σύνδεσή της με συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις ή κόμματα, οι αρχές και οι αντιλήψεις της Original, όπως εκφράστηκαν τη δεκαετία του 1980, μαρτυρούν την προοδευτική τάση της οργάνωσης: «Ελευθερία αποφάσεων, συμμετοχή, οικονομική αυτοδιαχείριση, στοιχεία θετικά και κάπου δυσεύρετα σε μια ευρύτερη πολιτική κοινωνία με συνεχώς αυξανόμενη οργάνωση, συστηματοποίηση και επαγγελματοποίηση.(…) Η Ένωση αποτελεί μια σφριγηλή προσφυγική γροθιά στο στομάχι του αστικού αθλητικού κατεστημένου.»
Η Original 21 ήταν η πρώτη οργάνωση φιλάθλων η οποία το 1982 ύψωσε ως λάβαρο τη νεκροκεφαλή που συναντάμε ακόμα και σήμερα σε όλα σχεδόν τα γήπεδα της χώρας. Συμβόλιζε τον «αγωνιστικό θάνατο» των αντιπάλων και τον «πειρατικό» χαρακτήρα των μελών της.
Σύντομα, η οργάνωση μετεξελίχθηκε στο σκληροπυρηνικό κομμάτι των φιλάθλων της ΑΕΚ. Η «σκεπαστή» σύντομα έγινε ένα αυτόνομο κομμάτι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας το οποίο πέτυχε την απαλλαγή από την επιτήρηση των ΜΑΤ και εξελίχθηκε για τους θαμώνες της σε παράδεισο συλλογικής έκφρασης και τρόπο παρέμβασης στα εσωτερικά της ομάδας.
Άλλωστε είναι από τους συνδέσμους που διαφώνησαν ανοικτά με ορισμένους προέδρους, διαχώρισαν τη θέση τους από φασίζουσες ιδεολογίες και δεν παραλείπει να σημειώνει τους άρρηκτους δεσμούς της ομάδας με την προσφυγιά και τα λαϊκά στρώματα.
Σταδιακά, η επιρροή της Original στα εσωτερικά της ΑΕΚ έδειξε να ενισχύεται. Μάλιστα, το 2008 εισήλθε επίσημα στα διοικητικά της ομάδας, αναλαμβάνοντας ύστερα από εκλογές τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Ως βασικό στόχο πρόταξε την εγγραφή 10.000 μελών.
Το 2013 η ομάδα υποβιβάστηκε, γεγονός που συνοδεύτηκε και με την αποχώρηση του Χρήστου Χατζηχρήστου από την Original. Από το 2003 που κατεδαφίστηκε το παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και η ΑΕΚ χρησιμοποιεί ως έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο, η Original καταλαμβάνει τις θύρες 1-35 στο πέταλο, απέναντι ακριβώς από τη θύρα 21.
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ελλάδα τη δεκαετία του ‘80», Εκδόσεις Επίκεντρο,)
Με μικρές προσθήκες από την ΜτΧ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: 1968. Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης μπροστά σε 80.000 θεατές! Η πρώτη διεθνής επιτυχία και η άγνωστη αφιέρωση στον αθλητή της που πέθανε από καρκίνο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr