Οργή στις ΗΠΑ για την απαγόρευση της άμβλωσης στην Οκλαχόμα. Είχε μετατραπεί σε συνταγματικό δικαίωμα από το 1973
Happening now: Protesters gather for abortion rights outside Lubbock County Courthouse pic.twitter.com/h1fqyKqSGE
— Ryan Chandler (@RyanChandler98) May 3, 2022
Μετά το επίμαχο δημοσίευμα, πράγματι το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο απόφασης το οποίο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 «Roe εναντίον Wade». Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα για το πώς διέρρευσε.
Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι το Δικαστήριο το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς είχε εδώ και καιρό βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα της επιλογής, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ η δυνατότητα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. Εκτός από την αμερικανική κοινωνία, η οποία είναι ανάστατη, με μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες ο κόσμος φωνάζει «κάντε κάτι, Δημοκρατικοί», πολεμικό είναι και το κλίμα που επικρατεί εντός του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο ιδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το γενικό πρόσταγμα, δεσμευόμενος να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση και κάλεσε τους πολίτες να «ακυρώσουν» το σχέδιο νόμου, που συνέταξε ο συντηρητικός Ανώτατος Δικαστής Σάμουελ Άλτο. «Πιστεύω ότι το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή είναι θεμελιώδες», δήλωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους «να επιλέξουν υποψηφίους» που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος αυτού στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Και αυτό παρότι στις ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται το κυβερνών κόμμα να αποδυναμωθεί.
Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι το Δικαστήριο το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς είχε εδώ και καιρό βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα της επιλογής, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ η δυνατότητα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. Εκτός από την αμερικανική κοινωνία, η οποία είναι ανάστατη, με μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες ο κόσμος φωνάζει «κάντε κάτι, Δημοκρατικοί», πολεμικό είναι και το κλίμα που επικρατεί εντός του Δημοκρατικού κόμματος.
Με τις νέες αυτές εξελίξεις αναμένεται να συσπειρωθούν οι Δημοκρατικοί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το δημοκρατικό κόμμα αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε μια τέτοια κινηση, αλλά σταδιακούς περιορισμούς. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, απασχόλησε τα Μέσα η προσφυγή της Πολιτείας του Μισισιπή, που ζητούσε να εφαρμοστεί ο τοπικός νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Τεράστιο πολιτικό ζήτημα αποτέλεσε και ο νόμος που είχε τεθεί στο Τέξας και απαγόρευε την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Μετά από τεράστια κινητοποίηση το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι κλινικές στο Τέξας όπου προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε γυναίκες που θέλουν να πραγματοποιήσουν άμβλωση μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της πολιτειακής απαγόρευσης των αμβλώσεων, αλλά οι δικαστές επιιτρέπουν να παραμείνει σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Μισή νίκη δηλαδή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για να προασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 (Ρόου εναντίον Ουέιντ) με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.
Συνολικά, 13 Πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Αντιθέτως, 17 προοδευτικές Πολιτείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών έχουν νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι ένα νέο μέτωπο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Εδώ και δεκαετίες κονταροχτυπιούνται για αυτό. Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση του Pew Research Center το 2021, η οποία αποτυπώνει ότι το 59% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πίστευε ότι θα έπρεπε να είναι νόμιμο σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 39% πίστευε ότι θα έπρεπε να είναι παράνομο στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.
Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα κυρώνει τον πιο αυστηρό νόμο της χώρας που απαγορεύει την άμβλωση
Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην πολιτεία Οκλαχόμα, στον αμερικανικό Νότο, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες Τρίτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από την έκτη εβδομάδα της κύησης, έναν από τους πιο περιοριστικούς απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.
«Εκπροσωπώ το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Οκλαχόμας που θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να προστατεύονται τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε μέσω Twitter ο Κέβιν Στιτ, ανακοινώνοντας πως υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από το πολιτειακό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.
I am proud to sign SB 1503, the Oklahoma Heartbeat Act into law.
I want Oklahoma to be the most pro-life state in the country because I represent all four million Oklahomans who overwhelmingly want to protect the unborn. pic.twitter.com/XQr7khRLRa
— Governor Kevin Stitt (@GovStitt) May 3, 2022
Η ισχύς του νομοθετήματος είναι άμεση. Κατά μεγάλο μέρος του, είναι βασισμένο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ το 2021 στο γειτονικό Τέξας.
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το δικαίωμα στην άμβλωση
Την ίδια ώρα, με κύριο σύνθημα «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973.
Ήταν η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, αυτή που κάλεσε επιθετικά σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο.
Μπροστά στην θάλασσα ανθρώπων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».
Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».
Στο πλήθος, πολλές νέες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».
Νωρίτερα χθες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ρίχτηκε και αυτός στην πολιτική μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, θέμα για το οποίο οι πολίτες των ΗΠΑ διχάζονται βαθιά, μετά την εκρηκτική αποκάλυψη για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που μετατρέπεται σε μείζον διακύβευμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Την επομένη της άνευ προηγουμένου διαρροής προσχεδίου απόφασης του κορυφαίου οργάνου της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την οποία θα δυναμιτίσει το δικαίωμα αυτό, κατοχυρωμένο σε όλη τη χώρα από το 1973, ο πρόεδρος κάλεσε με ανακοίνωσή του τους ψηφοφόρους να «επιλέξουν υποψηφίους που (το) υπερασπίζονται» τον Νοέμβριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του προσχεδίου που αναπαρήγαγε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για «τελεσίδικη» απόφαση.
Η Κάμαλα Χάρις μιλά για «επίθεση εναντίον της ελευθερίας»
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Δημοκρατική πρώην εισαγγελέας Κάμαλα Χάρις, εξέφρασε χθες Τρίτη –μετά την εκρηκτική αποκάλυψη του Τύπου για το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία οδεύει να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο– την άποψη πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σκοπό να μετατρέψουν το ζήτημα σε πολιτικό «όπλο» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, μιλώντας για «επίθεση» εναντίον των γυναικών και «της ελευθερίας», δίνοντας μια πρόγευση του πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να αξιοποιήσει το ζήτημα για να κινητοποιήσει την εκλογική βάση.
«Αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η κυρία Χάρις απευθυνόμενη στους παριστάμενους σε εκδήλωση της Emily’s List, οργάνωσης που δίνει αγώνες για να εκλέγονται πολιτικοί των Δημοκρατικών που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.
Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του σχεδίου απόφασης που αποκάλυψε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, τονίζοντας πάντως προς δεν πρόκειται για κάτι τελεσίδικο.
Η ομιλία της κυρίας Χάρις είχε προγραμματιστεί προτού διαρρεύσει το σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης –γεγονός άνευ προηγουμένου–, όμως η εμφάνισή της προσέλαβε άλλη διάσταση.
Η κυρία Χάρις για πολλούς είναι η φυσική επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν για να προβληθεί το ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί μάλλον θα προσπαθήσουν να θέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης, για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Σήμερα, διαθέτουν ισχνές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς κατέδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
Η αντιπρόεδρος είναι εδώ και χρόνια σθεναρή υπέρμαχος των προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών και ειδικά του δικαιώματός τους στην άμβλωση. Έχει βραβευτεί από οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και ήταν επίσης κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Emily’s List το 2015, όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία.
Χθες, έκρινε ότι τις τελευταίες 24 ώρες φάνηκε ποιες είναι οι θέσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.
«Ορισμένοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να μετατρέψουν σε όπλο τη χρήση του νόμου εναντίον των γυναικών. Πώς τολμάνε. Πώς τολμάνε να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το δικό της σώμα. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να την εμποδίσουν να καθορίσει εκείνη το μέλλον της. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να στερήσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», είπε.
Κατά εκτιμήσεις ειδικών, η μια στις τέσσερις γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει άμβλωση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές, το 75% έχει χαμηλό εισόδημα, το 59% είναι ήδη μητέρα, το 55% έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να γίνει μητέρα, για παράδειγμα έχασε τη δουλειά του, σύμφωνα με την Κέιτλιν Νόουλς Μάιερς, καθηγήτρια οικονομικών στο Middlebury College, ειδικευμένη στις επιπτώσεις των πολιτικών αναπαραγωγικής υγείας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr