Ομολόγησε ο Τζιόρτζι: “Τα έκανα όλα για τα χρήματα. Ελευθερώστε την Καϊλή”. “Δεν θα γίνω Ιφιγένεια για τα χρήματα” απαντά η ίδια
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που συνελήφθη στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία, προχώρησε σε ομολογία κατά την ανάκρισή του ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή.
Ο Τζιόρτζι, εκ των βασικών εμπλεκομένων στην καταγγελλόμενη υπόθεση διαφθοράς και παρέμβασης, που κατηγορείται μαζί με την Εύα Καϊλή, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ένα τέταρτο άτομο για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ομολόγησε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της βελγικής εφημερίδας Le Soir και της ιταλικής La Repubblica, παρουσία του δικαστή Μισέλ Κλεζ ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποίησε το Μαρόκο και το Κατάρ με στόχο να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.
Το ένταλμα σύλληψης για τον Τζιόρτζι επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από το προδικαστικό συμβούλιο και θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα. Ο σύντροφος της Καϊλή επιβεβαίωσε στην ανάκρισή του ότι ο Παντσέρι ήταν πράγματι ο επικεφαλής αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης.
Τζιόρτζι, ο διαχειριστής των χρημάτων
Ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κενς, σε ερώτηση της Le Soir απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».
Στην απολογία του ο Τζιόρτζι αναγνώρισε ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα μετρητά. Από την πλευρά της η La Repubblica σημειώνει ότι ο Τζιόρτζι φέρεται να είπε στους δικαστές μετά την απολογία του «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatargate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος», προσθέτει η La Reppublica.
Ο Τζιόρτζι εμπλέκει άλλους δύο ευρωβουλευτές
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ο Τζιόρτζι κατέθεσε ότι υποπτεύεται άλλα δύο άτομα ότι έβαλαν στο χέρι χρήματα μέσω του Παντσέρι: τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και τον Μαρκ Ταραμπελά (από το Βέλγιο), στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τέλερ, δήλωσε ότι «ο κ. Ταραμπελά δεν προτίθεται να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφοράς ή του ελάχιστου χρηματικού ποσού από οποιονδήποτε».
Ερωτηθείς για υπόπτους που ίσως έλαβαν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Τζιόρτζι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.
Εμπλοκή των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών;
Τα ίδια άτομα που ενεπλάκησαν στο Qatargate, σύμφωνα με τη Le Soir, έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Στην περίπτωση του Μαρόκου, μάλιστα, φέρεται να εμπλέκεται η εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας DGED, αφού όπως προκύπτει από τα έγγραφα που είδαν η βελγική εφημερίδα και η La Repubblica, ο Παντσέρι, ο Αντρέα Κοτσολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την εν λόγω υπηρεσία και τον Μαροκινό πρέσβη στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν. Πέραν του Ατμούν, στο έγγραφο γίνεται αναφορά και σε δύο πράκτορες της μαροκινής υπηρεσίας πληροφοριών.
«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια, τα χρήματα δεν είναι δικά μου», δηλώνει η Εύα Καϊλή
Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε σχετικά με τη μη εμφάνιση της Εύας Καϊλή την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, ότι είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή τής είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της.
«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται να έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.
«Ο σύντροφός της έφερε τα 600.000 ευρώ στο σπίτι»
Συμπλήρωσε ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κυρίας Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχός τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχό τους. Ο σύντροφός της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».
«Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση, και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχό τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος.
«Προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ».
«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κυρίας Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κυρίας Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κυρίας Μετσόλα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σχετικά με τη διαγραφή της και την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, η κυρία Καϊλή, όπως μετέφερε ο δικηγόρος της, είπε ότι «αν ήμουν πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».
Ακόμη, σχετικά με τον σύζυγό της, στον οποίο φέρεται πως επιρρίπτει κάθε ευθύνη η κυρία Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε πως «ο σύζυγός της επιβεβαιώνει όσα λέει η κ. Καϊλή για τα χρήματα. Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες. Όταν τα είδε και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους, ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι τα χρήματα. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος».
Για το διαμέρισμα στο Ψυχικό
Σχετικά με το διαμέρισμα στο Ψυχικό, που η κυρία Καϊλή αγόρασε σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριάς του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισίας, δεν το έπαιρνε κανείς».
Ειδήσεις σήμερα:
- Κινηματογραφική ληστεία σε μουσείο της Γαλλίας. Έκλεψαν «εθνικό θησαυρό» 7 εκατ. ευρώ και παγίδευσαν τα περιπολικά με καρφιά
- Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός. Tι είπε στην απολογία του. Ένταση έξω από τα δικαστήρια
- Λύκος έπεσε σε πηγάδι 13 μέτρων στη Φθιώτιδα. Δείτε βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr