Ο Όμιλος Πετζετάκις ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες και η πρώτη πολυεθνική επιχείρηση της Ελλάδας, η οποία ειδικευόταν στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.
Την περίοδο ακμής του, ο όμιλος διέθετε 11 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πωλήσεις σε 70 χώρες.
Δημιουργός του ήταν ο βιομήχανος Αριστόβουλος Πετζετάκις, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό, σπούδασε χημικός μηχανικός και κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή βιοτεχνία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων, που διατηρούσε ο πατέρας του στο Μοσχάτο, σε πολυεθνική διεθνούς εμβέλειας.
“Εφευρέτης πρώτης γραμμής”
Το “κλειδί” της επιτυχίας του ήταν η πρωτοποριακή μέθοδος παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Οι σωλήνες Heliflex, όπως ονομάστηκαν, μόλις κυκλοφόρησαν αντικατέστησαν πλήρως τους σωλήνες ruber, που κυριαρχούσαν στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία.
Ο Όμιλος Πετζετάκις έφτασε να ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες σε 22 χώρες, κυρίως στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, όπου οι ανάγκες ύδρευσης ήταν αυξημένες ενώ παράλληλα επέτρεπε σε βιομηχανικούς κολοσσούς να χρησιμοποιήσουν τις “δικές του” πατέντες, πληρώνοντας, όμως, υψηλό αντίτιμο.
Η καινοτόμα σκέψη του και η αφοσίωση στην ποιότητα, οδήγησαν τον Πετζετάκι στην κορυφή. Κορυφαία έντυπα, όπως το περιοδικό Time και η εφημερίδα Financial Times εξέδωσαν ειδικά αφιερώματα για τον Έλληνα βιομήχανο, χαρακτηρίζοντάς τον “εφευρέτη πρώτης γραμμής”.
Όσοι δούλεψαν μαζί του μιλούσαν κολακευτικά. Μερικοί από τους υπαλλήλους στο εργοστάσιο στην Καλλιθέα είχαν δηλώσει πως ο Πετζετάκις συνήθιζε να δίνει στον κάθε ένα ξεχωριστά την ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων, που πάντα τις συνόδευε με μερικές χρυσές λίρες.
Ακόμα και όταν πέθανε, ο Αριστόβουλος Πετζετάκις άφησε στο προσωπικό ένα ποσοστό της εταιρείας. Άλλοι εκτιμούν 7% και άλλοι κάνουν λόγο για πάνω από 20%.
Η διαφήμιση της εταιρείας:
O δρόμος προς τη χρεοκοπία
Ο αιφνίδιος θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι, σε ηλικία 50 ετών, σήμανε και την “αρχή του τέλους” του ομίλου. Ο 23χρονος γιος του Πετζετάκι, Γιώργος, ήταν ο μοναδικός διάδοχος. Αμέσως μετά τις σπουδές του στο Boston College και στο London School Of Economics ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή.
Τα υπέρογκα χρέη που είχαν δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα, τον ανάγκασαν να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο Κεφαλάρι, ένα άλλο σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα χρέη παρέμειναν τεράστια και η εταιρεία φαινόταν πως δεν θα ανακάμψει.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει το δημιούργημα του πατέρα του, ο Γιώργος Πετζετάκις απευθύνθηκε στην ελβετική Javes Services για χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα, ωστόσο, δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του ομίλου.
Το 2010 τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ είχαν αποτιμηθεί, οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ. ευρώ) και οι συσσωρευμένες ζημιές προηγούμενων ετών (229 εκατ. εκατ. ευρώ) συνηγορούσαν στην άμεση χρεοκοπία του ομίλου.
Παράλληλα, οι 11 μονάδες παραγωγής και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή είχαν εξαφανιστεί λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από ασιατικές εταιρείες.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο όμιλος κήρυξε επισήμως πτώχευση.
Πλέον το κεντρικό εργοστάσιο της πολυεθνικής Πετζετάκις στον Ελαιώνα Βοιωτίας, με συνολική έκταση 246 στρέμματα, στέκει έρημο και εγκαταλελειμμένο, έχοντας χάσει πια την αίγλη από το ένδοξο παρελθόν του.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Michael Miller από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής:
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ