Εκατοντάδες πολίτες και υψηλοί προσκεκλημένοι αποχαιρέτισαν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, ο οποίος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, για να ενταφιαστεί δίπλα στους γονείς του, βασιλιά Παύλο και βασίλισσα Φρειδερίκη.
Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης, ξεκίνησε για το τελευταίο της ταξίδι από τη Μητρόπολη Αθηνών λίγο μετά τη 13:30.
Πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και ακολούθως κατέβηκε στη Μιχαλακοπούλου και μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής οδηγήθηκε στο Τατόι.
Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβάλησαν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.
Στο φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, τοποθετήθηκε άλλη μία με τον βασιλικό θυρεό. Κατόπιν, οι γιοι και οι εγγονοί του εκλιπόντος μονάρχη βγήκαν από το ναό της Αναστάσεως, για να ακολουθήσει ο ενταφιασμός.
Την ώρα που το φέρετρο βγήκε από τον ναό, ο κόσμος φώναξε “Αθάνατος” και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ κάποιοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου και της Άννας Μαρίας.
“Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στην καρδιά μας” – Ο επικήδειος του Παύλου
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. To “παρών” έδωσαν μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και Έλληνες πολιτικοί.
Tον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, φανερά συγκινημένος:
«Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και την επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004:
“Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Στερήθηκες νέος τον πατέρα σου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη σου. Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960.
Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς.
Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μίας νέας αιματοχυσίας.
Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για την νεολαία, για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής. Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ήταν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου.
Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και την μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί δημιουργήσατε μία μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η έννοια του καθήκοντος για την πατρίδα. Ο Θεός σάς αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας. Που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή.
Όπως μας δίδαξες, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά σου τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και στην Ελλάδα».
Η ισχύς μου, η αγάπη του λαού, ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Για εμάς, όμως, και για κάθε Έλληνα, η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτήν. Καλό ταξίδι“.
Βίντεο: Καρέ καρέ η κηδεία όπως την κατέγραψε ο Independent: Λαϊκό προσκύνημα, εξόδιος ακολουθία, ταφή
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr