του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Γουλιέλμος Γ’ ήταν ο πανύψηλος, βάναυσος και αγροίκος βασιλιάς της Ολλανδίας που οι υπήκοοί του τον έλεγαν «ο Βασιλιάς Γορίλας». Αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει δεκάδες ερωμένες με τις οποίες απέκτησε πολλά νόθα παιδιά. Ο γιος και διάδοχός του παραλίγο να παντρευτεί μία από τις «παράνομες» κόρες του! Μετά τον θάνατο του γιου του, ο 62χρόνος Γουλιέλμος παντρεύτηκε μία 21χρόνη με την οποία απέκτησε μία κόρη που τελικά τον διαδέχτηκε.
“Ο μεγαλύτερος γυναικάς στον κόσμο”
Tο 1839 ο 22χρόνος πρίγκιπας Γουλιέλμος, διάδοχος της Ολλανδίας, παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέρφη Σοφία της Βυρτεμβέργης με την οποία απέκτησε τρεις γιους. Όταν το 1849 πέθανε ο πατέρας του, ο Γουλιέλμος τον διαδέχτηκε στον ολλανδικό θρόνο ως Γουλιέλμος Γ΄. Επίσης, έγινε και Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου,
Ο Γουλιέλμος και η Σοφία καυγάδιζαν συνέχεια και ο γάμος ήταν από τους πιο δυστυχισμένους. Ο βασικός λόγος ήταν ότι ο Γουλιέλμος είχε παντρευτεί μόνο για να αποκτήσει νόμιμους διαδόχους. Ο ίδιος είχε δεκάδες ερωμένες με τις οποίες είχε αποκτήσει πολλά νόθα παιδιά. Ήταν περήφανος για τις ερωτικές του επιδόσεις.
Μάλιστα, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς τον χαρακτήρισε ως «τον μεγαλύτερο γυναικά στον κόσμο».
Επίσης, ο Γουλιέλμος δεν είχε τίποτα κοινό με τη γυναίκα του. Η Σοφία ήταν φιλελεύθερη και διανοούμενη, ιδιότητες που ο Ολλανδός μονάρχης σιχαινόταν. Ο ίδιος πίστευε ότι μπορούσε να κυβερνά όπως ήθελε, παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία ήταν συνταγματική μοναρχία. Μισούσε τα βιβλία και κάθε πνευματική εκδήλωση.
Κακός χαρακτήρας
Ο Γουλιέλμος είχε ύψος σχεδόν δύο μέτρα και για την εποχή του ήταν γίγαντας. Διέθετε και βροντερή φωνή με την οποία του άρεσε να τρομάζει τον κόσμο φωνάζοντας δυνατά.
Όταν ο βασιλιάς μιλούσε με κάποιον συνήθως είχε ξεσπάσματα χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Εκεί που ήταν ευγενικός ξαφνικά φώναζε και έβριζε χυδαία τον συνομιλητή του. Αυτό γινόταν συχνά με τους υπουργούς του με αποτέλεσμα να τον φοβούνται. Μέσα στο παλάτι ο Γουλιέλμος εξευτέλιζε και τρόμαζε τους υπηρέτες του. Πολλές φορές τους χτυπούσε και τους κλώτσαγε για ασήμαντη αφορμή. Επιπλέον, εύρισκε ευχαρίστηση να βασανίζει τα ζώα.
Ο Γουλιέλμος Γ΄ ήταν φανατικός με το στρατό και του άρεσε να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις. Καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ως τον πλέον ειδικό στα στρατιωτικά θέματα, διηύθυνε τις ασκήσεις ο ίδιος με αποτέλεσμα να προκαλεί απίστευτο χάος στις τάξεις του ολλανδικού στρατεύματος.
“Τρελές” διαταγές
Όταν ο Γουλιέλμος νόμιζε ότι κάποιος δεν του είχε δείξει τον προσήκοντα σεβασμό διέτασσε την απόλυσή του στην περίπτωση που ήταν δημόσιος υπάλληλος. Για ανώτερα κυβερνητικά στελέχη διέτασσε τη σύλληψη και παραδειγματική τους τιμωρία.
Αυτές οι διαταγές ποτέ δεν εκτελούνταν αφού ήταν γνωστό ότι ο Γουλιέλμος θα τις ξεχνούσε.
Μία φορά είχε ζητήσει τη σύλληψη και την εκτέλεση του δημάρχου της Χάγης επειδή θεώρησε ότι δεν είχε δείξει σεβασμό στο πρόσωπό του! Κανένας δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Μετά από λίγο διάστημα ο βασιλιάς ξανασυνάντησε τον δήμαρχο σε φιλικό κλίμα και σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Οι περισσότεροι Ολλανδοί θεωρούσαν τον Γουλιέλμο τρελό και τον έλεγαν “ο Βασιλιάς Γορίλας“. Οι αριστοκράτες και οι αστοί τον μισούσαν και τον κορόιδευαν. Όμως, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τους λαϊκούς ανθρώπους.
Ο διάδοχος
Κάποτε ο γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου Γ΄ -επίσης Γουλιέλμος- ζήτησε από τον πατέρα του να παντρευτεί μία Ολλανδή αριστοκράτισσα. Όταν ο βασιλιάς έμαθε ποια ήταν η μητέρα της υποψήφιας νύφης απαγόρευσε το γάμο.
Επρόκειτο για μία από τις πολλές ερωμένες του και ο Γουλιέλμος ήταν βέβαιος ότι η κοπέλα ήταν νόθα κόρη του!
Συντετριμμένος ο διάδοχος έφυγε από την Ολλανδία και μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί έγινε αλκοολικός και πέθανε το 1879, σε ηλικία 38 ετών. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και έτσι δεν είχε νόμιμο απόγονο για να γίνει διάδοχος του ολλανδικού θρόνου. Και οι δύο του αδελφοί του επίσης πέθαναν νέοι και άγαμοι πριν από τον πατέρα τους.
Έτσι, ο Γουλιέλμος Γ’ δεν είχε κανένα να τον διαδεχθεί. Υπήρχε ο κίνδυνος ένας Γερμανός ξάδελφος να γίνει βασιλιάς της Ολλανδίας.
Ψάχνει νύφη
Από το 1877 ο Γουλιέλμος ήταν και χήρος αφού είχε πεθάνει η βασίλισσα Σοφία. Αν και ήταν 60 ετών, ήταν αποφασισμένος να παντρευτεί ξανά και να αποκτήσει διάδοχο.
Για το λόγο αυτό άλλαξε τον νόμο, ώστε ακόμη κι αν αποκτούσε κόρη, αυτή θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Μέχρι τότε μόνο άρρενες γίνονταν διάδοχοι του ολλανδικού θρόνου.
Το 1877 λίγο μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Γουλιέλμος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αιμιλία Αμπρέ, μια Γαλλίδα τραγουδίστρια της όπερας και ερωμένη του. Επιπλέον, την είχε κάνει κόμισα δίχως την έγκριση της κυβέρνησής του. Όμως, υπό την πίεση της ολλανδικής κοινής γνώμης και της κυβέρνησης ο βασιλιάς δεν παντρεύτηκε την Αμπρέ.
Το 1878, έκανε πρόταση γάμου σε μία ανιψιά του που τον απέρριψε.
41 χρόνια διαφορά
Τελικά, τον Ιανουάριο του 1879, ο Γουλιέλμος παντρεύτηκε μια Γερμανίδα πριγκίπισσα, την Έμα του Βάλντεκ και Πίρμοντ, που ήταν 41 χρόνια μικρότερή του.
Ο Γουλιέλμος ήταν 62 και η Έμα 21 ετών!
Ένα χρόνο αργότερα το ζευγάρι απέκτησε ένα κορίτσι, τη Βιλελμίνη, που αργότερα βασίλεψε στην Ολλανδία για 58 χρόνια.
Ο Γουλιέλμος έζησε μια δεκαετία με την Έμα, μέχρι το θάνατό του το 1890. Όλοι συμφωνούν ότι ήταν ένας πετυχημένος γάμος που έκανε ευτυχισμένο τον βασιλιά.
Η Έμα είχε καταφέρει να τον “εξημερώσει” και να τον μετατρέψει σ’ ένα πράο και ευγενή άνθρωπο! Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι αυτή ήταν που κατάφερε να σταματήσει τον Γουλιέλμο να παρεμβαίνει στη διακυβέρνηση της χώρας και έτσι να εκτελεί αποκλειστικά τα καθήκοντά του ως συνταγματικός μονάρχης. Αυτό τελικά ωφέλησε το θεσμό της μοναρχίας στην Ολλανδία που υπάρχει ακόμη130 χρόνια μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr