4 Ιουλίου 1961. Το γήπεδο της Λεωφόρου, «Απόστολος Νικολαΐδης», είναι κατάμεστο από 25.000 φιλάθλους του Ολυμπιακού.
Στις 9 το βράδυ η ομάδα του Πειραιά αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα τη Σάντος, την ομάδα του Βασιλιά, του Πελέ. Το γκολ του Ποδειδώνα στο 10’ και του Σουρούνη πριν από το τέλος του ημιχρόνου έδωσαν τη νίκη στους Ερυθρόλευκους.
Το τέλος του αγώνα βρήκε την Σάντος ηττημένη κι έναν Πειραιώτη νεκρό.
Η «Πέισε» και το «μαύρο διαμάντι»
Από τη δεκαετία του 1950, οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής ταξίδευαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες της Ευρώπης για να διαφημίσουν το ποδόσφαιρο τους.
Έτσι, το καλοκαίρι του 1961, η Σάντος ήρθε και στην Ελλάδα. Η βραζιλιάνικη ομάδα είχε στις τάξεις της τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, δηλαδή τον μυθικό Πελέ.
Ο Πελέ από τα 16 του χρόνια έπαιζε στην βασική ομάδα της «Πέισε».
Η Σάντος θα έδινε τρία φιλικά παιχνίδια με τις ομάδες του τότε ΠΟΚ, δηλαδή την Α.Ε.Κ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Πριν να πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα, είχε κατατροπώσει στην Πορτογαλία τη Μπενφίκα του αείμνηστου Εουσέμπιο και στην Ιταλία την Ίντερ και τη Μεγάλη Κυρία, τη Γιουβέντους.
Τρεις φορές πιο ακριβό το εισιτήριο
Το εισιτήριο στο γήπεδο κόστιζε περίπου 10 δραχμές, αλλά με τη Σάντος ανέβηκε στις 30 δραχμές, ενώ υπήρχαν και ακριβότερα.
Ο αγώνας ήταν φιλικός. Κατά κανόνα στα φιλικά η είσοδος ήταν ελεύθερη. Παρά τη φτώχεια, οι Πειραιώτες, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και γέμισαν την Λεωφόρο. Ήταν όλοι εκεί στο ραντεβού που είχε ο Ολυμπιακός με την ιστορία.
Και … εγένετο ιστορία!
Ο Πελέ με την παρέα του, τον τρομερό επιθετικό Κουτίνιο, τον ανεξάντλητο μέσο Ζίτο και τον πορτιέρο Ζιλμάρ συνέθεταν μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου.
Πριν από τον αγώνα με τον ΟΣΦΠ, η Σάντος είχε κερδίσει την Α.Ε.Κ 3-0 και τον ΠΑΟ 3-2. Τώρα ήταν η ώρα του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πειραιά μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, πίεσε την «Πέισε» και μόλις στο 10ο λεπτό άνοιξε το σκορ.
Οι παίχτες της Σάντος ήταν φανερά εκνευρισμένοι και έκαναν πολύ σκληρά μαρκαρίσματα στους αντιπάλους τους. Μέχρι το 37’, όλα κυλούσαν στο ίδιο τέμπο. Πριν από το ημίχρονο, ο Σουρούνης με υπέροχο βολέ στο «γάμα» του τέρματος, έγραψε το 2-0. Στην επανάληψη, η ομάδα του Πελέ πίεσε, μα το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2-1, στο 50’, με τον Ζίτο.
Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε και έτσι με το τέλος του αγώνα έγραψε ιστορία.
Ο άτυχος φίλαθλος και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί
Ο Νικόλαος Καλούδης βρισκόταν στις 4 Ιουλίου στην Λεωφόρο. Η απίστευτη εξέλιξη του αγώνα και οι τρελοί πανηγυρισμοί τον ξεπέρασαν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπέστη καρδιακή προσβολή και δυστυχώς πέθανε.
Το πανηγύρι που στήθηκε μετά το τέλος του ματς ήταν τεράστιο. Από το «Απόστολος Νικολαΐδης» μέχρι το Πασαλιμάνι, όλοι οι δρόμοι ήταν κόκκινοι. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Πελέ υποκλίθηκε στην ομάδα του Πειραιά.
Ακόμη και σήμερα βέβαια ποιος θυμάται ότι η μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία του Ολυμπιακού έγινε στη Λεωφόρο;
Την επομένη, όλες οι αθλητικές εφημερίδες έκαναν λόγο για τον άθλο του Ολυμπιακού. Ακόμη και σήμερα, το τραγούδι παραμένει «ζωντανό»:
Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ που εσάρωσες τη Σάντος την ομάδα του Πελέ
Άσπρη κόκκινη φανέλλα έχει δόξα και τιμή με παγκόσμια φήμη ομάδες τις καθίζει στο σκαμνί
Θα γραφτούν στην ιστορία τα παιδιά του Πειραιά που δοξάσαν την Ελλάδα τίμια και καθαρά
Νέες δόξες σας προσμένουν με της δάφνης τα κλαριά και στεφάνια να σας πλέξουν στα κεφάλια σας παιδιά
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Ολυμπίκ-Ολυμπιακέ»! Ο ύμνος του Περπινιάδη που πούλησε 350 χιλ. δίσκους. Γιατί ήθελε και ο Μάνος Χατζιδάκις να γράψει τραγούδι για τον Ολυμπιακό, τον οποίο υμνούσε…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr