Όλγα. Η Ρομανώφ που έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Ο μυστικός γάμος, η προίκα και η προσπάθεια να μεταφράσει το Ευαγγέλιο. Νέα εκπομπή

Όλγα. Η Ρομανώφ που έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Ο μυστικός γάμος, η προίκα και η προσπάθεια να μεταφράσει το Ευαγγέλιο. Νέα εκπομπή

Τη ζωή και το έργο της Όλγας Κωνσταντίνοβνατης δεύτερης και μακροβιότερης βασίλισσας της Ελλάδας, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλου τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.

 Η  Όλγα Κωνσταντίνοβνα ήταν μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας και μέλος της δυναστείας των Ρομανώφ, της κυβερνώσας δυναστείας του βασιλείου της Ρωσίας. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του μεγάλου δούκα Κωνσταντίνου Νικολάγιεβιτς και της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας της Σαξονίας – Άλτενμπουργκ.

Ο Τσάρος Νικόλαος ήταν παππούς και νονός της και γεννήθηκε σε ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ανάκτορα της Ευρώπης, στο παλάτι Παβλόβσκ στην Αγιά Πετρούπολη.

Η εκπομπή περιγράφει τον περιπετειώδη βίο της που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής με τις απόπειρες δολοφονίας του πατέρα της που διετέλεσε αντιβασιλέας της Πολωνίας.

Ο μυστικός γάμος

Η «Μηχανή του Χρόνου» ξετυλίγει το νήμα της γνωριμίας της με τον Γεώργιο Α’, που ξεκίνησε από όταν ήταν μόλις 12 ετών σε ένα ταξίδι του Γεωργίου στην Ρωσία για να επισκεφτεί την αδερφή του Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας).

Λίγα χρόνια αργότερα όταν η Όλγα ήταν 16 χρόνων παντρεύτηκαν μυστικά στην Ρωσία, με την έφηβη δούκισσα να σπαράζει στο κλάμα γιατί δεν ήθελε να φύγει από την Ρωσία.

Ιστορικοί μιλούν για τα πρώτα χρόνια της νεαρής βασίλισσας στην Ελλάδα, τη δύσκολη προσαρμογή της στο ελληνικό περιβάλλον και στα βασιλικά της καθήκοντα και εξιστορούν άγνωστα περιστατικά εκείνης της περιόδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι άνθρωποι του παλατιού την βρήκαν να παίζει με τις κούκλες της κάτω από την σκάλα της σημερινής βουλής σε μια δεξίωση προς τιμήν της!

Η προίκα της Όλγας

Η Όλγα Κωνσταντίνοβνα ήταν η πιο πλούσια βασίλισσα που είχε ποτέ η Ελλάδα. Είχε μια αμύθητη περιουσία και ένα μέρος της διατέθηκε για την αγορά και την ανοικοδόμηση του θερινού ανακτόρου στο κτήμα Τατοϊου.

Οραματίστηκε και δημιούργησε με δικά της χρήματα το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που για εκείνη ήταν εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Ο Ερυθρός Σταυρός, οι φυλακές Αβέρωφ, η δημιουργία γυναικείων φυλακών, η στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η περίθαλψη των τραυματιών του «ατυχούς» ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 συγκαταλέγονται στο κοινωνικό της έργο.

Η μετάφραση της Αγίας Γραφής και τα «αιματοβαμμένα» Ευαγγελικά

Αν και ήταν η πρώτη ορθόδοξη βασίλισσα της Ελλάδας με βαθιά χριστιανική πίστη, η αφοσίωση της στην εκκλησία αποτέλεσε και την «αχίλλειο πτέρνα της».

Ιστορικοί και γλωσσολόγοι εξηγούν πως η απόφαση της Όλγας να μεταφράσει το Ευαγγέλιο για να είναι κατανοητό στους μη μορφωμένους πολίτες, οδήγησε στα «αιματοβαμμένα» Ευαγγελικά.

Τα επεισόδια είχαν 8 νεκρούς, δημιουργήθηκε εκκλησιαστική κρίση με μαζικές διαδηλώσεις κατά του προσώπου της από φανατικούς αντιφρονούντες που την κατηγόρησαν για προδοσία και  σχέδιο «σλαβοποίησης».

Η εκπομπή παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής, τα άρθρα «μίσους» που έπληξαν την μέχρι πρότινος αγαπημένη ορθόδοξη βασίλισσα.

Η βασίλισσα Όλγα αν και δεν αναμείχθηκε στα πολιτικά της χώρας, όπως η προκάτοχός της Αμαλία και η διάδοχός της Σοφία, η αφοσίωση της στη Ρωσία και οι δεσμοί της με το ρώσικο στόλο (ο πατέρας της διετέλεσε ναύαρχος) δημιούργησε κακόβουλα σχόλια και αποτέλεσε αφορμή για την κόντρα της με τον σατυρικό ποιητή και δημοσιογράφο Γεώργιο Σουρή που έφτασε ακόμα και στα δικαστήρια.

Η «Μηχανή του Χρόνου» σκιαγραφεί τα 46 χρόνια της βασιλείας της

Η βασίλισσα Όλγα ήταν η μακροβιότερη βασίλισσα στην Ελλάδα και παρά τις απιστίες του συζύγου της, ήταν αφοσιωμένη στο Γεώργιο Α’ χαρίζοντάς του 8 παιδιά, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο μετέπειτα βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Α’.

Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει τα 75 χρόνια του βίου της από την γέννησή της στη Ρωσία, έως και τον θάνατό της στην Ιταλία.  Η βασίλισσα Όλγα έζησε μια πολυτάραχη ζωή με χαρές και λύπες.

Ο βίος της στιγματίστηκε από τους θανάτους των παιδιών της, πριγκίπισσας Αλεξάνδρας και Όλγας, τον θάνατο του εγγονού της, βασιλιά Αλέξανδρου από δάγκωμα μαϊμούς στο Τατόι, τη δολοφονία του βασιλιά συζύγου της στη Θεσσαλονίκη και την σφαγή της οικογένειας της στην Ρωσία από τους μπολσεβίκους.

Έρευνα Επεισοδίου: Ευφροσύνη Κυριαζή

 Στην εκπομπή μιλούν :

ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΑΤΟΪΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΤΟΝΙ BRIEDEL-ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ LOGOS UNIVERSITY INTERNATIONAL MIAMI USA

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ – ΚΑΘ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ
Μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε επεισόδιο είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.