Στις 16 Φεβρουαρίου του 1959 ο Φιντέλ Κάστρο, μετά από την επιτυχημένη επανάσταση, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Κούβας. Αμέσως έσπευσε να καθησυχάσει τους Αμερικάνους για τις προθέσεις του, γιατί δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη μαζί τους.
Για 18 μήνες, ο Τσε Γκεβάρα διοικούσε το φρούριο “Λα Καμπάνια”, όπου βρίσκονταν οι αντίπαλοι του προηγούμενου καθεστώτος και οι εγκληματίες πολέμου. Χιλιάδες εκτελέστηκαν στη “Λα Καμπάνια” και αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι του Τσε Γκεβάρα τον κατηγόρησαν ότι εκτελέστηκαν και αθώοι.
Παρά τη φαινομενική απομάκρυνσή του στο φρούριο, ο Τσε Γκεβάρα παρέμενε στενός συνεργάτης του Κάστρο. Τον Ιούνιο του 1959 έφυγε στο εξωτερικό. Μετά από μια περιοδεία στην Ασία και την Ευρώπη κατέληξε στη Σοβιετική Ένωση, όπου ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Νικίτα Χρουτσώφ.
Οι Σοβιετικοί θα αγόραζαν το ζαχαροκάλαμο που εξήγαγε η Κούβα και θα την προμήθευαν με πετρέλαιο.
Ως αντάλλαγμα, η Κούβα θα ήταν ένας πιστός τους σύμμαχος εναντίον των Αμερικανών.
Όταν επέστρεψε στην Κούβα, ο Τσε Γκεβάρα πήρε τιμής ένεκεν για την προσφορά του στην επανάσταση, την κουβανική υπηκοότητα και έγινε μέλος της κυβέρνησης του Κάστρο. Ανέλαβε τον τομέα Βιομηχανίας του Εθνικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Μεταρρύθμισης και τη διεύθυνση της τράπεζας της Κούβας.
Τα νέα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν έφεραν την υπογραφή του: “Τσε”. Σκοπός ήταν να τονίσει ότι η νέα, ανεξάρτητη Κούβα ήταν πλέον πραγματικότητα. Άσχετος από οικονομικά έκανε εντατικά μαθήματα για να μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες του.
Παράλληλα, εφαρμόστηκε η αγροτική μεταρρύθμιση που υποστήριζε, δηλαδή το μοίρασμα των αγροτικών εκτάσεων σε όλους τους Κουβανούς.
Ο Τσε Γκεβάρα εφάρμοσε στην πράξη την αλλαγή που ήθελε να δει στον κόσμο. Εγκαινίασε την ημέρα “εθελοντισμού”, όπου οι πολίτες θα δούλευαν για μία μέρα χωρίς πληρωμή. Δούλευε και ο ίδιος στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμων. Ακόμα και η οικογένειά του έπρεπε να ζει σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες του.
Απαγόρευσε στη σύζυγό του να χρησιμοποιεί το υπουργικό αυτοκίνητο και κυκλοφορούσε παντού με λεωφορείο.
Την ανάγκασε μάλιστα να επιστρέψει ένα ακριβό δώρο το οποίο της έδωσε ένας ξένος διπλωμάτης.
Η αντεπίθεση της Αμερικής
Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την απόλυτη στροφή της Κούβας προς τον κομμουνισμό και κατέστρωναν τα δικά τους σχέδια.
Τον χειμώνα του 1960, οι σχέσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ είχαν καταστραφεί. Στις αρχές του ’61 εφαρμόστηκε εμπάργκο εναντίον της Κούβας και την άνοιξη του ίδιου χρόνου, ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.
Στις 17 Απριλίου του 1961, οι δυνάμεις των Αμερικάνων, εκπαιδευμένες από τη CIA και με την έγκριση των προέδρων Αϊζενχάουερ και Κένεντι, εισέβαλαν στον Κόλπο των Χοίρων. Στην αρχή οι Αμερικάνοι φάνηκαν να υπερέχουν, αλλά γρήγορα οι Κουβανοί που ήταν καλά πληροφορημένοι και έπιασαν καίριες θέσεις, τους αντιμετώπισαν. Μέσα σε τρεις μέρες είχαν κατατροπώσει τους εισβολείς.
Ο Τσε Γκεβάρα ευχαρίστησε τον διπλωμάτη Ρίτσαρντ Γκούντγουιν για την επίθεση, γιατί ένωσε τους Κουβανούς εναντίον του ξένου κινδύνου και ενίσχυσε το εθνικό αίσθημα.
Για να προστατευθούν από μετέπειτα επιθέσεις των Αμερικάνων, οι Κουβανοί στράφηκαν προς τον σύμμαχό τους, τη Σοβιετική Ένωση.
Οι Σοβιετικοί θα εγκαθιστούσαν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ένα σύμβολο αποτρεπτικής δύναμης.
Όμως ο Χρουστσώφ ήρθε σε μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο Κένεντι και δέχτηκε να πάρει πίσω τους πυραύλους, αν οι ΗΠΑ υπόσχονταν ότι δεν θα έκαναν επίθεση εναντίον της Κούβας.
Η κίνηση Χρουτσώφ θεωρήθηκε τεράστια προδοσία από τον Τσε Γκεβάρα. Πίστευε ότι η Κούβα έπρεπε να αναζητήσει νέους συμμάχους και στράφηκε προς την άλλη κομμουνιστική υπερδύναμη, την Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Κάστρο όμως, διατηρούσε επαφές με τη Σοβιετική Ένωση και από εκείνη τη στιγμή άρχισε η ρήξη των δύο αντρών.
Ο Τσε Γκεβάρα ήταν πλέον αυτόνομος, ακολουθούσε διαφορετική πολιτική από τον ηγέτη της Κούβας και είχε αρχίσει να γίνεται πολιτικό βαρίδι.
Τον Δεκέμβριο του 1964, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, μίλησε ανοιχτά εναντίον των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία κάλεσε να αναλάβει το κόστος της παγκόσμιας επανάστασης.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όταν επέστρεψε στην Κούβα, ο Κάστρο τον ώθησε να φύγει από τη χώρα και να απομακρυνθεί από τα πολιτικά της Κούβας, γιατί η συμπεριφορά του δυσχέραινε την εθνική πορεία.
Ο Τσε Γκεβάρα συμφώνησε και έφυγε για το Κονγκό, με σκοπό να ξεκινήσει μια καινούρια επανάσταση στην Αφρική που θεωρούσε ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος του καπιταλισμού.
Ο Ερνέστ Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1928.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ Κάστρο, σε λαϊκό δικαστήριο στο βουνό. Προσπαθούν να πείσουν τους αντάρτες να μην εκτελέσουν ένα συναγωνιστή τους αξιωματικό. Ποιο ήταν το αδίκημά του
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr