Οι διαμάχες για την εξουσία οδηγούσαν πάντα σε πολέμους, τους οποίους ξεχνάμε με τον καιρό, αλλά έχουν καθορίσει το πεπρωμένο ολόκληρων εθνών και διαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για καλό ή για κακό.
Αμέτρητες μάχες έχουν γίνει στο παρελθόν, όμως κάποιες από αυτές ήταν καθοριστικές για τον κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
- Η μάχη της Βιέννης εναντίον των Τούρκων
Το 1529 η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν κατάφερε να καταλάβει τη Βιέννη, αλλά επέστρεψε το 1683 υπό τον Μεγάλο Βεζύρη Καρά Μουσταφά Μερτζιφονλου και τους συμμάχους του από την Ουγγαρία και την Τρανσυλβανία.
Απέναντί του ήταν ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λεοπόλδος Α ‘, ο οποίος έκανε συμμαχία με την πολωνική-λιθουανική Κοινοπολιτεία, τη Βενετία, και το παπικό κράτος. Όταν οι Οθωμανοί πλησίασαν τη Βιέννη στις 7 Ιουλίου, ο Λεοπόλδος τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας την πόλη στον Κόμο φον Ερνστ και Ρούντιγκερ Στάρχεμπεργκ μαζί με 15.000 στρατιώτες.
Η πολιορκία άρχισε στις 14 Ιουλίου και η πείνα θέρισε τους υπερασπιστές μέχρι τη στιγμή που οι Πολωνοί πέρασαν τον Δούναβη στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι σύμμαχοι έφτασαν στις 12 Σεπτεμβρίου και τερμάτισαν οριστικά τις οθωμανικές επιδρομές στη Δυτική Ευρώπη. Ήταν η αρχή της κυριαρχίας των Αψβούργων στη νότια Ουγγαρία και την Τρανσυλβανία.
2. Η ναυμαχία του Γκράβελιν. Το τέλος του καθολικισμού στην Αγγλία
Η άνοδος της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ στον θρόνο το 1588, σηματοδότησε τη θεμελίωση του προτεσταντισμού στην Αγγλία. Παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν ακόμη καθολική και περιβαλλόταν από ισχυρά καθολικά έθνη, η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν ισχνή.
Αντέδρασε όμως ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας, που απέπλευσε με 130 πλοία για να αποκαταστήσει τον καθολικισμό. Η ναυμαχία ξέσπασε στις 29 Ιουλίου 1588 στο Πλύμουθ, όπου οι Βρετανοί απέφυγαν τη μάχη εκ του συστάδην και προτίμησαν να περιοριστούν στους κανονιοβολισμούς και τα φλογοβόλα. Τα βρετανικά πλοία ήταν μικρότερα και ευέλικτα κι έτσι στις 7 Αυγούστου, ο ισπανικός στόλος υποχώρησε.
Οι Βρετανοί κατάφεραν να νικήσουν την ανίκητη ισπανική αρμάδα. Η Ελισάβετ απέκτησε μεγάλο κύρος, ο Προτεσταντισμός καθιερώθηκε και ξεκίνησε η περίοδος υπεροχής της βρετανικής υπεροχής στη θάλασσα.
3. Μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ. Η αμερικανική ανεξαρτησία
Το αίτημα για ανεξαρτησία φούντωνε στις αμερικάνικες αποικίες και η βρετανική αυτοκρατορία αποφάσισε να καταπνίξει. Στις 19 Απριλίου 1775, ο αντισυνταγματάρχης Φράνσις Σμιθ οδήγησε 700 Βρετανούς στρατιώτες να κάνουν μια επιδρομή στο Λέξινγκτον για να αφοπλίσουν και να καταστείλουν τους υποκινητές μιας εξέγερσης, τους Σάμιουελ Άνταμς και Τζον Χάνκοκ.
Ένοπλες ομάδες γνωστές ως «οι άνθρωποι του λεπτού» γνώριζα για την επιδρομή και άρχισαν να μεταφέρουν τα όπλα σε κρύπτες και άλλα μέρη. Άλλοι έμειναν και παρά τη σύλληψη αρκετών συνέχισαν να αγωνίζονται. Υστερούσαν όμως αριθμητικά και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο Κόνκορντ και να χωριστούν.
Τα νέα διαδόθηκαν και άρχισαν αψιμαχίες και σε άλλες πόλεις. Οι βρετανικές δυνάμεις υποχώρησαν στη Βοστώνη όπου ξεκίνησε η περίφημη πολιορκία που τελείωσε τον Μάρτιο και έγινε η βάση για την αμερικανική ανεξαρτησία.
4. Η μάχη του Γιορκτάουν
H Αμερική κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1776, αλλά η Βρετανία εξακολουθούσε να ελέγχει διάφορες περιοχές. Το γαλλικό ναυτικό εξουδετέρωσε την απειλή από τη θάλασσα, αλλά η Νέα Υόρκη, το Γιόρκτάουν και η Βιρτζίνια παρέμειναν υπό τον έλεγχο τον Βρετανών.
Το 1780 οι Γάλλοι απελευθέρωσαν τη Νέα Υόρκη και ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον μπόρεσε να οδηγήσει τον αμερικανικό στρατό στο Γιορκτάουν να αντιμετωπίσει τον βρετανό στρατηγό Τσαρλς Κορνουάλις. Στο πλευρό του Ουάσινγκτον ήταν μία γαλλική μονάδα υπό την ηγεσία του Κόμη του Ροσαμπό.
Ο ισπανικός στόλος εμπόδισε το βρετανικό ναυτικό στην προσπάθειά του να σώσει τον Κορνουάλις, όσοι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι πολιορκούσαν το Γιορκτάουν. Στις 14 Οκτωβρίου 1781 διέλυσαν τις εξωτερικές θέσεις άμυνας της πόλης, αναγκάζοντας τον Κορνουάλλις να παραδοθεί στις 19 Οκτωβρίου και τη Βρετανία να ζητήσει ειρήνη. Η νίκη ενέπνευσε τη Γαλλική Επανάσταση.
5. Η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Η βρετανική κυριαρχία ανατέλλει
Έως τα τέλη του 1700, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Μπορεί ο Ναπολέων να κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά η Βρετανία, ως κυρίαρχη δύναμη των θαλασσών, επέβαλε αποκλεισμό στη Γαλλία.
Οι Γάλλοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό και ο στόλος τους σε συνεργασία με τους Ισπανούς, προσπάθησε να καταστρέψει το βρετανικό ναυτικό και να ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή στη Μεγάλη Βρετανία. Υπό τις διαταγές του ναυάρχου Νέλσον, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό συνάντησε τον γαλλο-ισπανικό στόλο στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ισπανίας στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ στις 21 Οκτωβρίου 1805.
Οι Βρετανοί κέρδισαν με απώλειες 458 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο Νέλσον, ενώ οι εχθροί τους έχασαν 3.243 άνδρες. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για τη βρετανική κυριαρχία στη θάλασσα και εξηγεί επίσης πώς τα αγγλικά έγιναν κύρια γλώσσα του κόσμου.
6. Η μάχη της Λειψίας. Η ήττα του Ναπολέοντα
Ο Ναπολέων ηττήθηκε οριστικά στο Βατερλό, αλλά η μάχη της Λειψίας ήταν η πρώτη στην οποία έφυγε νικημένος από το πεδίο της μάχης. Έχει μείνει στην ιστορία ως η μάχη των Εθνών, εξαιτίας του πλήθους των εμπλεκόμενων και του τεράστιου απολογισμού των 90 χιλιάδων θυμάτων, που αποτελούσε τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών σε μάχη έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την υποχώρηση του Ναπολέοντα από τη Ρωσία, η Ρωσία ένωσε τις δυνάμεις της με την Αυστρία, την Πρωσία, τη Σουηδία, τη Σαξωνία και τη Βυτεμβέργη και δημιούργησε έναν Συνασπισμό για τον τερματισμό της ναπολεόντειας κυριαρχίας στη Γηραιά ήπειρο.
Η Βυτεμβέργη και η Σαξονία είχαν ταχθεί αρχικά με τον Ναπολέοντα, όμως άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας μόνο τη Βαρσοβία, την Ιταλία και τη Νάπολη στο πλευρό της Γαλλίας. Η μάχη άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 1813 και στις 19 Οκτωβρίου ο Ναπολέων έχασε και υποχώρησε στο Παρίσι. Ο Συνασπισμός κυριάρχησε και τον εξόρισαν στην Έλβα.
7. Η Μάχη του Αντιενάμ ή του Σάρπσμπουργκ. Ο αμερικανικός εμφύλιος
Η μάχη του Σάρπσμπουργκ θεωρείται πως είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση του αμερικανικού εμφυλίου και η πιο αιματηρή σύγκρουση διάρκειας μίας ημέρας στην αμερικανική ιστορία.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1862 οι άνδρες της Ένωσης υπό τον Ταγματάρχη Τζόζεφ Χούκερ επιτέθηκαν στο αριστερό πλευρό του στρατού της Ομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι, δίπλα στον ποταμό κοντά στον ποταμό Αντίεταμ στο Μέριλαντ.
Ο στρατός της Ένωσης διέσπασε τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας, αλλά δεν εξουδετέρωσε το πλεονέκτημά τους. Ο στρατηγός της Ένωσης Αμβρόσιος Μπερνσάιντ επιτέθηκε στον ομόσπονδο στρατό, αλλά αποκρούστηκαν από τον στρατηγό της Ομοσπονδίας Α. Χιλ.
Οι Ομοσπονδιακοί τελικά υποχώρησαν για να ανασυνταχθούν αφού είχαν χάσει 1.546 άνδρες Η Ένωση έχασε 2.108 άνδρες αλλά αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια και ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Λίνκολν για να υπογράψει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
8. Η μάχη του Γκέτυσμπεργκ
Η μάχη του Γκέτυσμπεργκ θεωρείται ως η πιο καθοριστική του αμερικανικού εμφυλίου και ταυτόχρονα ήταν η πιο αιματηρή, καθώς πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι απ΄ όσους σε όλες τις υπόλοιπες μάχες του πολέμου. Τον Μάιο του 1863, ο στρατηγός της Ομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι οδήγησε τον στρατό του να επιτεθεί στις θέσεις της Ένωσης στη Φιλαδέλφεια και την Πενσυλβάνια.
Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος στις 3 Ιουλίου με τον στρατηγό της Ένωσης Τζορτζ Μιντ. Κατά τις πρώτες δύο ημέρες φαινόταν πως οι Ομοσπονδιακοί υπερείχαν, αλλά στις 3 Ιουλίου υποχώρησαν προς τη Βιρτζίνια. Εκτιμάται πως σκοτώθηκαν από 46 έως 51 χιλιάδες άνδρες και από τις δύο πλευρές και ο πρόεδρος Λίνκολν τίμησε τη θυσία τους με την περίφημο οδό Γκέτυσμπουργκ που δικαιολόγησε τη συνέχιση του πολέμου.
9. Η μάχη της Αγγλίας. Η ήττα του Χίτλερ
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε το 1939 όταν η Γερμανία εισέβαλλε στην Πολωνία. Έως τα τέλη Ιουνίου του 1940, η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή, όπως και η μισή Γαλλία.
Η μάχη της Βρετανίας ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 1940 όταν οι γερμανοί εξαπέλυσαν μια δριμύτατη εναέρια επίθεση στο νησί με σκοπό να καταστρέψουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις βιομηχανικές υποδομές. Η πρώτη φάση της επιχείρησης που περιλάμβανε μόνο τις αεροπορικές επιδρομές ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου με απολογισμό 40 χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες κατεστραμμένες πόλεις.
Αλλά η Βρετανία δεν κάμφθηκε, έφθειρε τους περιορισμένους πόρους της Γερμανίας που έχασε αρκετούς πιλότους και τελικά ανέτρεψε τους συσχετισμούς υπέρ της.
10. Η μάχη του Χουάι Χάι. Ο εμφύλιος της Κίνας με 600 χιλιάδες νεκρούς
Η Κίνα κατέρρεε στις αρχές του 20ου αιώνα και τότε αναδύθηκαν δύο κυρίαρχες δυνάμεις: το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Εθνικιστικό Κόμμα. Το 1936 άφησαν κατά μέρος τις διαφωνίες τους για να αντιμετωπίσουν την Ιαπωνία, αλλά η συμμαχία τους ήταν εύθραυστη.
Με την ήττα της Ιαπωνίας το 1945, οι δύο παρατάξεις άρχισαν να πολεμούν μέσα σε ένα χρόνο και έγιναν τρεις μεγάλες εκστρατείες που εξελίχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας.
Το αποκορύφωμα των συγκρούσεων ήταν τον Νοέμβριο του 1948 όταν οι Κομμουνιστές εξώθησαν τους Εθνικιστές από τις επαρχίες Σανντόνγκ, Τζιανσού, Ανχούι και Χενάν. Οι εχθροπραξίες τελείωσαν στις 10 Ιανουαρίου 1949 με 600 χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Ο ηγέτης των Εθνικιστών, Ζιάνγκ Κάισεκ, έφτασε με πλοίο στην Ταιβάν τον Δεκέμβριο του 1949 και ίδρυσε τη Δημοκρατία της Κίνας. Ο Μάο ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής και ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikipedia
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο στρατιώτης που έγινε στρατηγός και έκανε επαγγελματικό τον Βρετανικό Στρατό. Ο ρόλος του στη νίκη εναντίον του Ναπολέοντα. Ο Ραλφ Αμπερκρόμπι που έδινε μάχες μέχρι τα γεράματα
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ