Οι θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για «άδειο θησαυροφυλάκιο» των ΗΠΑ στο Φορτ Νοξ. Πότε έγινε τελευταία φορά αυτοψία και γιατί αμφισβητείται

Οι θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για «άδειο θησαυροφυλάκιο» των ΗΠΑ στο Φορτ Νοξ. Πότε έγινε τελευταία φορά αυτοψία και γιατί αμφισβητείται
Μολονότι ο τελευταίος έλεγχος των αποθεμάτων χρυσού στο Φορτ Νοξ έγινε πριν από περίπου πέντε μήνες, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ εξακολουθούν. Για το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου, στο οποίο ασφαλίζονται αποθέματα χρυσού ακόμα και της Ελλάδας, οι απόψεις διίστανται.
Αν η ερώτηση έχει αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 5.000 τόνοι χρυσού.

Αν όμως ρωτήσει κανείς γερουσιαστές, δημοσιογράφους, ερευνητές και κυρίως συνωμοσιολόγους, θα υποστηρίξουν πως είναι παντελώς ή σχεδόν άδειο.

Πριν από 47 χρόνια, στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων πέρασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου και επιθεώρησαν τους τόνους χρυσού.

Η προηγούμενη καταγραφή των αποθεμάτων είχε γίνει το 1953 επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Στο 5% του χρυσού που εξετάστηκε δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα έρευνας κανένας ανεξάρτητος ερευνητής, με αποτέλεσμα ο μόνος εγγυητής για την ύπαρξη ή μη χρυσού στο Φορτ Νοξ, να είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

Έκτοτε, κανείς δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο κτίριο και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πραγματικά τι περιλαμβάνει το θησαυροφυλάκιο. Ακόμα και όσοι γερουσιαστές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, μετά από μέρες πήραν αρνητική απάντηση.

Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του γερουσιαστή, Ρον Πολ, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων.

Για την ασφάλεια του εσωτερικού του Φορτ Νοξ, έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 1.400 τόνοι χάλυβα και χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και γρανίτη, ενώ ταυτόχρονα πέρα από τα συρματοπλέγματα, τους ηλεκτρικούς φράχτες και τα ναρκοπέδια, το στρατόπεδο φυλάσσουν ένοπλοι φρουροί και ελικόπτερα Απάτσι, έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Μια πληθώρα επίσημων πηγών υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τμήματα του χρυσού της με τα αποθέματα να φτάνουν περίπου τους 5.000 τόνους χρυσού από τους 20.000 που καταγράφηκαν το 1953. Ο επιχειρηματίας Έντουαρντ Ντάρελ, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ότι μόνον 1.000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί με κατηγορηματικό τρόπο.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο επίσης ότι αρκετές κυβερνήσεις ξεπουλούσαν συχνά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του.

Έτσι, ένας νέος πιθανός έλεγχος θα κατέγραφε δραστική μείωση των αποθεμάτων και θα εξέθετε την οικονομία των ΗΠΑ.

Στο θησαυροφυλάκιο του Φορτ Νοξ είχε γυριστεί το 1964 η ταινία «Τζέιμς Μποντ εναντίον Χρυσοδάκτυλου» με τον Σον Κόνερι

Τελευταίες πηγές αναφέρουν πως τον Νοέμβριο του 2017, η περιουσία του Φορτ Νοξ ισοδυναμούσε με 4.593 τόνους χρυσού.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών έφτανε τα 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου 2,5 φορές περισσότερο χρυσό από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Γερμανία.

Η ποσότητα χρυσού των Γερμανών, με τον τελευταίο έλεγχο να έχει γίνει το 2014, εκτιμάται στους 3.380 τόνους. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν του οκτώ χιλιάδες τόνους με αποθέματα και εκτός Φορτ Νοξ.

Εξαιτίας των ασαφών διακηρύξεων του επίσημου κράτους και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει στοιχεία και ευρήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πράγματι αποθέματα χρυσού στο Φορτ Νοξ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, το κτίριο να διαθέτει μικρότερες ποσότητες χρυσού ή να είναι ακόμα και άδειο, όπως ισχυρίζεται o βραβευμένος για το ντοκιμαντέρ «The Secret of Oz», αμερικανός δημοσιογράφος, Μπιλ Στιλ.

Στην τελευταία «αυτοψία» που πραγματοποιήθηκε, ο 62ος  και νυν Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι, Ματ Μπέβιν δήλωσε:

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξαιρετικά ασφαλισμένο. Ο χρυσός είναι ασφαλής».

Όσο πάντως δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του Φορτ Νοξ θα παραμένει μυστήριο και μια διάσημη θεωρία συνωμοσίας.

Το Αποθετήριο Χρυσού εμφανίζεται και στο φινάλε της σειράς καρτούν μικρού μήκους της Looney Tunes «Bugs Bunny – 14 Carrot Rabbit» που χρονολογείται το 1952. Κάθως σκάβει, ο Bugs Bunny βρίσκει χιλιάδες τόνους χρυσού, προτού όμως ανακαλύψει ότι βρίσκεται στο Φορτ Νοξ!

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Μαύρη Παρασκευή». Οι δύο κερδοσκόποι που ξεγέλασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ και κατέστρεψαν την οικονομία με την τιμή του χρυσού. Πώς κατέρρευσε το χρηματιστήριο 60 χρόνια πριν από το κραχ του 1929

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.