«Οι θαλασσιές σου οι χάντρες». Το σουξέ που γεννήθηκε από μία φάρσα του Πλέσσα και του Πρετεντέρη στον Χορν

«Οι θαλασσιές σου οι χάντρες». Το σουξέ που γεννήθηκε από μία φάρσα του Πλέσσα και του Πρετεντέρη στον Χορν

Ο Μίμης Πλέσσας είχε γράψει στον Δημήτρη Χορν το τραγούδι «Ποιος το ξέρει» για το θεατρικό έργο «Ρομανσέρο». Η επιτυχία ήταν τέτοια που ο συνθέτης είχε τιμηθεί με δύο βραβεία από το Θέατρο των Εθνών στο Παρίσι και από το κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Κάποτε, σε μια πρόβα που έκανε ο Χορν, για να μάθει το κομμάτι, βρέθηκε ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης. Σκέφτηκε ότι το τραγούδι θα μπορούσε να γυριστεί σε δίσκο. Αν και άρεσε η ιδέα στο Χορν, ήταν διστακτικός. Δεν ήθελε να συγκριθεί με καταξιωμένους λαϊκούς και ελαφρολαϊκούς τραγουδιστές.

Έτσι, ιδρύθηκε η Monte Carlo και ο Χορν ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι. Όμως, για να κυκλοφορήσει σε 45αρι, έπρεπε να ηχογραφηθεί άλλο ένα που θα έμπαινε στη δεύτερη πλευρά του δίσκου.

Τότε, ο Πρετεντέρης για να του κάνει πλάκα είπε: «Τάκη μου, επειδή το “Ποιος το ξέρει” είναι πολύ σοβαρό και ποιοτικό, από την άλλη πλευρά πρέπει να πεις ένα πιο εμπορικό».

«Δηλαδή;», απόρησε ο Χορν.

«Ε, τι δηλαδή, θα πεις ένα γύφτικο τσιφτετέλι», του απάντησε.

Ο ηθοποιός ήξερε ότι ο Πρετεντέρης ήταν γνωστό πειραχτήρι. Για αυτό, απευθύνθηκε στον Πλέσσα που τον θεωρούσε πιο σοβαρό. «Δηλαδή, Μίμη μου, τι εννοεί όταν λέει “γύφτικο τσιφτετέλι”;»

Ο συνθέτης, θέλοντας να συνεχίσει την πλάκα του είπε: «Τίποτα σπουδαίο, Τάκη μου, απλά θα κρατάς το ντέφι και θα λες λα, λα, λα, λα, λα». Τότε, ο Πλέσσας κάθισε στο πιάνο και του έπαιξε τη μουσική.

Ο Χορν, ακούγοντάς τη, φάνηκε να του αρέσει. «Χαριτωμένο είναι. Δεν έχω αντίρρηση να το πω!».

Ο Πρετεντέρης που βρισκόταν στην άλλη μεριά του πιάνου είχε σκάσει στα γέλια. Πήρε ένα χαρτί και άρχισε να γράφει: «Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες».

Έτσι, ο Πλέσσας από ένα αστείο συνέθεσε το πρώτο του λαϊκό κομμάτι. Την επόμενη μέρα, γνωρίστηκε με τον Ζαμπέτα, ο οποίος έπαιξε το τραγούδι στο μπουζούκι. Ήταν η αρχή της μακροχρόνιας συνεργασίας τους.

Μετά από λίγο οι «Θαλασσιές χάντρες» συμπεριλήφθηκαν στην ταινία «Η Αθήνα τη νύχτα», του Κλέαρχου Κονιτσιώτη.

Δημήτρης Χορν - Οι Θαλασσιές Σου Οι Χάντρες - Official Audio Release

Πηγή αρχικής εικόνας: ΑΠΕ

Πηγή πληροφοριών: «Μίμης Πλέσσας. Ένας δρόμος χίλιες νότες». Μάκης Δελαπόρτας. Εκδόσεις Άγκυρα

Διαβάστε ακόμη:

«Άνοιξε πέτρα». Η άγνωστη ιστορία με τη Μαρινέλλα, τη Βίκυ Λέανδρος και τη Μοσχολιού, που ωφελήθηκε εν αγνοία της

“Που με έφερες, μωρέ, εδώ μέσα;” Όταν ο Ζαμπέτας εγκατέλειψε σε μία νύχτα το Παγκράτι για το αγαπημένο του City

Η αγχωτική συνάντηση της Ρένας Βλαχοπούλου με την Αλέξια στο στούντιο. «Κοριτσάκι μου, συνειδητοποίησέ το να τελειώνουμε!» …

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr