Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολή τέχνης με καταφύγιο στη Μαριούπολη με 400 άτομα. Guardian: Ο Πούτιν ζητά από τον Άσαντ να ξεπληρώσει το χρέος του
το sky news μεταφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν μία σχολή τέχνης όπου 400 άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο από τον πόλεμο.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κανάλια Telegram του συμβουλίου της Μαριούπολης και της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα, το συμβούλιο είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μέσα και «βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια» του κατεστραμμένου καλλιτεχνικού σχολείου G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της πόλης. Πληροφορίες για θύματα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.
Το μήνυμα κατηγορούσε τους Ρώσους ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, απηχώντας την τελευταία ομιλία του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο στην είπε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου».
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι αντιμέτωποι με ένα συνεχές μπαράζ φονικών και απρόκλητων ρωσικών επιθέσεων. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και τα θανατηφόρα χτυπήματα σε ένα μαιευτήριο και ο βομβαρδισμός ενός θεάτρου το υπόγειο του οποίου λειτουργούσε ως καταφύγιο για χιλιάδες άτομα και οι απώλειες από τον οποίο είναι ακόμη άγνωστες καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.
Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται να πάνε στη Ρωσία, καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο
Συνοψίζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες, το CNN αναφέρεται στις τελευταίες καταγγελίες που έκανε η ουκρανική πλευρά καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε το Σάββατο ότι οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε συγκεκριμένα ανακοίνωση. «Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από την περιοχή Livoberezhny και από το καταφύγιο στο κτίριο του αθλητικού συλλόγου, όπου περισσότερα από χίλια άτομα (κυρίως γυναίκες και παιδιά) κρύβονταν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς».
Οι συλληφθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια ανακατεύθυναν ορισμένους από αυτούς σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».
«Αυτό που κάνουν οι κατακτητές σήμερα είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικιαστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν βίαια ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν με τη βία σε άλλη χώρα».
Νωρίτερα το Σάββατο, ένας διοικητής του ουκρανικού στρατού είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια και ισχυρίστηκε ότι το στρατηγικό λιμάνι αντιμετωπίζει τις πιο έντονες μάχες από οποιοδήποτε άλλο σημείο στη χώρα.
Με την επίθεση της Ρωσίας να μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα της, ο Ταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο, από το Σύνταγμα της Εθνικής Φρουράς Αζόφ, είπε στο CNN ότι οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στην πόλη ήταν πλέον σχεδόν ανελέητες.
«Συνήθως, η Μαριούπολη δέχεται πυρά όλη την ημέρα και τη νύχτα. Μερικές φορές (υπάρχουν) 30 λεπτά σιωπής, αλλά μετά η πόλη δέχεται ξανά επίθεση (από) τανκ, πυροβολικό, πολλαπλούς πυραύλους και (αεροσκάφη) όπως βομβαρδιστικά και ελικόπτερα», σημείωσε.
Ουκρανία: Οι δραματικές συνθήκες στη Μαριούπολη
Ο Προκοπένκο είπε ότι οι άνθρωποι στην πόλη ήταν πλέον απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα υπόγεια καταφύγιά τους ακόμη και για να πάρουν τα απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να πίνουν λιγότερο νερό και να τρώνε λιγότερο φαγητό, και ότι βγαίνουν μόνο για να ετοιμάσουν ζεστά γεύματα. «Οι άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στους δρόμους, ρισκάροντας τη ζωή τους κάτω από τους συνεχείς βομβαρδισμούς», είπε ο στρατιωτικός διοικητής. «Η θερμοκρασία είναι μείον 5 βαθμοί Κελσίου στο δρόμο».
Βασικές υπηρεσίες όπως φυσικό αέριο, ρεύμα και νερό, είναι όλες εκτός λειτουργίας στην πόλη. Τα σώματα αφήνονται στο δρόμο γιατί είτε δεν έχει απομείνει κανένας να τα μαζέψει, είτε επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να το επιχειρήσει.
Ο Προκοπένκο είπε ότι κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. «Κάποιοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από ερειπωμένα κτίρια, θαμμένοι ζωντανοί», είπε.
Στο μεταξύ νέες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την επίθεση σε θέατρο στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο.
Μια εικόνα που τραβήχτηκε το Σάββατο από τον πάροχο δορυφορικών εικόνων Maxar δείχνει περίπου τα δύο τρίτα του Δραματικού Θεάτρου της Μαριούπολης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με μόνο τη δυτική πρόσοψη να παραμένει όρθια.
Όπως επισημαίνει το CNN, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες μετά την επίθεση σε θέατρο στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο.
Μια εικόνα που τραβήχτηκε το Σάββατο από τον πάροχο δορυφορικών εικόνων Maxar δείχνει περίπου τα δύο τρίτα του Δραματικού Θεάτρου της Μαριούπολης να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με μόνο τη δυτική πρόσοψη να παραμένει όρθια.
Το κτίριο, το οποίο λειτουργούσε επίσης ως ο κύριος σταθμός συγκέντρωσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της πόλης, παρείχε μια προσωρινή στέγαση σε 800 έως 1.300 άτομα όταν χτυπήθηκε, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Ακόμα μάλιστα διακρίνεται καθαρά η ρωσική λέξη «παιδιά» ζωγραφισμένη με μεγάλα γράμματα στο έδαφος μπροστά από την είσοδο.
Από την πλευρά του ο Προκοπένκο επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι τα συνεχόμενα πυρά του ρωσικού πυροβολικού δυσχέραιναν τις προσπάθειες να διασωθούν επιζώντες από το κτίριο. Οι επικοινωνίες στην πολιορκημένη πόλη ήταν δύσκολες εδώ και μέρες και οι εργασίες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από τον κίνδυνο σχεδόν συνεχών βομβαρδισμών, σύμφωνα με αναφορές από το εσωτερικό της πόλης. Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι πολλοί επιζώντες έπρεπε να βγουν μόνοι τους από τα ερείπια. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αρκετούς Ουκρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, αναφέρουν ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ανάμεσα στα οποία ένα άτομο με σοβαρά τραύματα.
Μαριούπολη: 4.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο
Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.172 παιδιά, απομακρύνθηκαν το Σάββατο από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τον Κιρίλο Τιμοσένκο, ανώτερο στέλεχος του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαριούπολη βρίσκεται σε ένα τμήμα της ακτής που συνδέει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής για να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των δύο περιοχών.
Guardian: Ο Πούτιν ζητά από τον Άσαντ να ξεπληρώσει το χρέος του, Σύριοι ενισχύουν τους Ρώσους στην Ουκρανία
Μέσα σε λίγες ημέρες, Σύριοι στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τις ρωσικές πρώτες γραμμές στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποσπάσει ένα θανάσιμο τίμημα για τη διάσωση του ηγέτη της Συρίας από τη Μόσχα, σημειώνει ο Guardian.
Οι πρώτοι Σύριοι στρατιώτες που θα ενταχθούν στις δυνάμεις του Πούτιν- μια δύναμη 150 ατόμων- έφτασαν στη Ρωσία την Πέμπτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά ότι 40.000 Σύριοι έχουν συμφωνήσει να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ένας αριθμός που θα αντιπροσώπευσε ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού της χώρας που είναι έτοιμος για μάχη.
Στη μεταπολεμική Συρία, η καλύτερη- και ίσως μοναδική- κρατικά υποστηριζόμενη δουλειά που υπάρχει είναι εκείνη που όσοι την αναλάβουν ίσως να μην επιστρέψουν πίσω. Η συντριπτική πλειονότητα των νεοσύλλεκτων Σύριων μισθοφόρων ανταλλάσσουν έναν μισθό 15 δολαρίων με μηνιαίες συμφωνίες που κυμαίνονται από τα 600 έως τα 3.000 δολάρια. Ο βαθμός και η εμπειρία σε επιθέσεις εξασφαλίζουν περισσότερα χρήματα. Όμως, ακόμη και ο βασικός μισθός δελεάζει τους νεοσύλλεκτους που έχουν ελάχιστους τρόπους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Οι Σύριοι έχουν δείξει ετοιμότητα να δηλωθούν σε τουλάχιστον 14 κέντρα στρατολόγησης σε όλη τη χώρα στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, την Ντέιρ Αζούρ, τη Χομς και τη Χάμα, όπως και στη Ράκκα, όπου πριν από περίπου πέντε χρόνια ήταν το κέντρο του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Φτάνουν κατά δεκάδες στη βάση του καθεστώτος στη Ράκκα», δήλωσε Κούρδος μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Τους βλέπουμε να έρχονται. Οι Ρώσοι έχουν ζητήσει και (κουρδικές ομάδες) να συμμετάσχουν, αλλά δεν ξέρω αν το έχει κάνει κανείς έως τώρα», συμπλήρωσε.
Στη δυτική Συρία, κάποιες από τις κορυφαίες μονάδες του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι έχουν εγγράψει χιλιάδες στις τάξεις τους. Η 5η Μεραρχία, που έχει εκπαιδευθεί στη Μόσχα, η 4η, που είναι πιστή στον αδελφό του Άσαντ, Μαχέρ, και οι Tiger Forces, που έχουν παίξει εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο, είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας στρατολόγησης, που θα ενισχύσει σοβαρά τις εξαντλημένες τάξεις τους και πιθανόν θα μετατρέψει τον ετερόκλητο στρατό του Σύριου προέδρου στη μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη στην Ουκρανία.
Σχετικά ασφαλής στο παλάτι του, χάρη στη ρωσική στήριξη, και όντας υποχρεωμένος απέναντι τον Πούτιν, ο Άσαντ φαίνεται να έδωσε στη Μόσχα εν λευκώ έγκριση να αερομεταφέρει τον στρατό του και στους διοικητές του απόλυτη ελευθερία για στρατολόγηση. Ξεπληρώνει μια χάρη, κάτι που ο Σύριος ηγέτης δεν έχει άλλο τρόπο να το κάνει, σχολιάζει ο Guardian.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η μισθοφορική δύναμη θα μεταφερθεί από τη βάση του Χμέιμιμ με καθημερινές πτήσεις. Παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν πολεμήσει μαζί τους επίσης στρατολογούνται. Παλαιστίνιοι, ακόμη και ομάδες Σιιτών που πολέμησαν στη Συρία υπό την «αιγίδα» του Ιράν, επίσης συμμετέχουν.
Φιλοκαθεστωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται από ρωσικές μονάδες από τα τέλη του 2015, όταν ο Πούτιν παρενέβη επίσημα για να σώσει τον Άσαντ. Από τότε, ο Ρώσος έχει υπό την «κηδεμονία» του τον Άσαντ και σε επισκέψεις του στη Συρία σπάνια έχασε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του.
Σε επιθεώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χμέιμιμ, ο Πούτιν προπορευόταν, αναγκάζοντας τον Άσαντ να τον ακολουθεί από πίσω. Έχει επιμείνει να συναντιούνται σε ρωσικές βάσεις, αντί για το προεδρικό παλάτι, μια ξεκάθαρη υποτίμηση ενός ηγέτη για τον οποίο έχει παραπονεθεί πολλές φορές ότι δεν έχει ξεπληρώσει το αίμα και το χρήμα που διέθεσε η Ρωσία.
Στη Χομς, υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε κέντρο στρατολόγησης του καθεστώτος. «Έπρεπε να περιμένω για τρεις ώρες», δήλωσε ένας στρατιώτης, που ανέφερε ότι είχε λίγες τύψεις για το ταξίδι στην Ουκρανία. «Οι Ρώσοι μας βοήθησαν πολύ και τώρα τους βοηθάμε εμείς», είπε.
Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα θα παίρνει, απάντησε: «25 φορές περισσότερα από αυτά που βγάζω τώρα. Πιστεύετε ότι οι τρομοκράτες από το Ιντλίμπ δεν θα ενισχύσουν τους Ουκρανούς; Σαφώς θα το κάνουν. Θα πολεμήσουμε ξανά ο ένας κόντρα στον άλλον, αλλά αυτή τη φορά στο χιόνι».
Άλλος στρατιώτης- που πολέμησε τέσσερις μήνες με παραστρατιωτική οργάνωση στη νότια Συρία πέρυσι- δήλωσε ότι του πρόσφεραν 600 δολάρια και επίδομα θανάτου, για να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Αυτά είναι περισσότερα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να βγάλω στη Συρία. Το ξέρω ότι αυτό βάζει μια τιμή στη ζωή μου. Αλλά τόσο αξίζει η ζωή αυτές τις ημέρες. Αν πεθάνω εκεί, τουλάχιστον η οικογένειά μου θα μπορέσει να ζήσει», συμπληρώνει.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr