Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου όσοι θεωρούνταν “εχθροί” των Ναζί κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άτομα με νοητικά προβλήματα, άστεγοι, ομοφυλόφιλοι, μετανάστες, Εβραίοι, Πολωνοί, μάρτυρες του Ιεχωβά και αιχμάλωτοι του πολέμου κρατούνταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Κάποιοι εκτελούνταν, ενώ πολλοί πέθαναν λόγω των βασανιστηρίων, του υποσιτισμού, της σκληρής καταναγκαστικής εργασίας και ασθενειών.
Από τη στιγμή που πατούσαν το πόδι τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έπρεπε να ξεχάσουν το όνομά τους. Πλέον ήταν αριθμοί με διαφορετικές χρωματικές ενδείξεις πάνω στη στολή τους που υποδείκνυαν τον “χαρακτηριστικό λόγο” που τους οδήγησε στα στρατόπεδα.
Όμως, ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν και κάποιοι που είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση και προνόμια. Τους ονόμαζαν “επίτιμους ή ιδιαίτερους κρατουμένους του Φύρερ” και συνήθως ήταν πολιτικοί γερμανοκρατούμενων περιοχών, βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, διπλωμάτες, κληρικοί, μεγαλοβιομήχανοι και συγγραφείς.
Φυσικά δεν έπαυαν να είναι κρατούμενοι και στο έλεος του Χίτλερ.
Υπήρχαν ακόμη και οι “προσωπικοί κρατούμενοι του Χίτλερ”, όπως ονομάζονταν εξέχοντες Γερμανοί αντίπαλοι του ναζιστικού καθεστώτος που δεν ήθελε την εξόντωσή τους, για διάφορους λόγους.
Οι επίτιμοι κρατούμενοι δεν υποχρεούνταν να κάνουν καταναγκαστικά έργα. Μπορούσαν να φοράνε πολιτικά ρούχα ή την στολή τους, ανάλογα με τη θέση τους. Οι κληρικοί μπορούσαν να φοράνε τα ράσα και δεν τους ξύριζαν. Έτρωγαν το ίδιο φαγητό με τους φύλακες.
Μετά τον πόλεμο ο Αυστριακός Ερνστ Κάλτενμπρουνερ ισχυρίστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι “οι επίτιμοι κρατούμενοι έτρωγαν εννιά φορές μεγαλύτερη μερίδα από αυτή που έτρωγε ένας απλός Γερμανός κατά τη διάρκεια του πολέμου”.
Σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, ένας κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έπαιρνε δυο κούπες καφέ, 300 γραμμάρια ψωμί χαμηλής ποιότητας, ένα πιάτο σούπα από λαχανικά κυρίως γογγύλια και ένα κομμάτι ψάρι ή τυρί δυο φορές την εβδομάδα.
Οι υψηλοί κρατούμενοι
Όπως έγραψε ο Γερμανός ιστορικός Volker Koop στο βιβλίο του “Στα χέρια του Χίτλερ, ενώ οι περισσότεροι κρατούμενοι λιποθυμούσαν από τα βασανιστήρια και πέθαιναν στα κελιά της Γκεστάπο και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, υπήρχαν κάποιοι που έπαιρναν ένα μπουκάλι σαμπάνια κάθε μέρα, ουίσκι, τσιγάρα, σοκολάτες, βιβλία και ξένο τύπο, όπως την σκωτσέζικη εφημερίδα, The Scotsman.
Είχαν επαφές με τη διοίκηση των SS και δεν ζούσαν μαζί με τους υπόλοιπους. Μεταφέρονταν σε άλλα απομονωμένα μέρη, όπως κάστρα, πρώην πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις που είχαν μετατραπεί σε “πεντάστερες φυλακές”, όπως ανέφερε ο Volker Koop. Σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφωνόταν ειδικός χώρος μέσα ή έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έτσι, είπε στη δίκη της Νυρεμβέργης ο γιατρός Βίντεσλο Χορν, συνεργάτης του Ναζί Γόλντερμαρ Χόβεν που ήταν ο γιατρός του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη.
“Ερχόταν ο Χόβεν και έλεγε “μπορώ να αφήσω ελεύθερους τρεις επίτιμους κρατουμένους. Γράψε μου τρεις άδειες”. Όταν τον ρωτούσα ποιους ήθελε να αποφυλακίσουμε, απαντούσε “Παρ’ το πάνω σου και αποφάσισε.” Με άλλα λόγια γινόταν με μια πολύ δημοκρατική διαδικασία”, είχε καταθέσει ο γιατρός σύμφωνα με τα αρχεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι περισσότεροι από τους επίτιμους κρατουμένους επέζησαν από τον πόλεμο. Ένας από τους λόγους που ο Χίτλερ δεν τους εκτελούσε ήταν επειδή ήθελε να τους χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση συνεργατών του που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντιπάλους.
“Επίτιμοι” κρατούμενοι
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ίδρυσε την αντιστασιακή ομάδα Στρατιωτική Ιεραρχία. Όταν η δράση του έγινε γνωστή, συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μαζί του συνελήφθησαν και τέσσερις αντιστράτηγοι, ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, ο Ιωάννης Πιτσίκας, ο Γεώργιος Κοσμάς και ο Παναγιώτης Δεδές και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν.
Ο Παπάγος παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους κρατουμένους. Ζούσε σε ξεχωριστό κοιτώνα στο Νταχάου και το κελί του ήταν ξεκλείδωτο και είχε ελεύθερη πρόσβαση σε μια ξεχωριστή αυλή του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με μαρτυρία του κρατουμένων των φυλακών Μπράνκο Ντορντέβικ που δημοσιεύτηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το καλοκαίρι του 1946 ο πατριάρχης δεν δέχτηκε σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο στρατόπεδο.
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Οι χιλιάδες μαζικές αυτοκτονίες στη Ναζιστική Γερμανία αμέσως μετά την αυτοκτονία του Φύρερ. Πολλοί σκότωναν πρώτα τα παιδιά τους, όπως ο Γκαίμπελς, που δολοφόνησε τα έξι παιδιά του
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr