Η πολυμεσική έκθεση “Οι Αποδείξεις Είναι Εδώ”, η οποία φιλοξενείται στον χώρο της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, είναι αφιερωμένη στους μετανάστες εργάτες γης από τη Νότια Ασία, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
“Συμμετέχουμε για να ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν εμάς και τα βάσανά μας”.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα σχεδόν 200.000 άνδρες χωρίς χαρτιά από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν. Συνήθως είναι νέοι, χωρίς μόρφωση ή εξειδίκευση, από αγροτικές οικογένειες χαμηλής κοινωνικής τάξης. Εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις, κυρίως στη γεωργία και στην αστική παραοικονομία.
Αυτές οι δουλειές έχουν ονομαστεί “3D jobs”. Dirty, δηλαδή βρώμικες, Demeaning, εξευτελιστικές και Dangerous, επικίνδυνες.
Ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές που εργάζεται στη συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα εξήγησε πως,
“Όλη τη μέρα πρέπει να σκύβουμε και να δουλεύουμε με λίγη ξεκούραση, μερικές φορές χωρίς καθόλου. Αυτό έχει επιβλαβές για την υγεία μας. Πόνοι στη μέση και στην πλάτη είναι η πιο συνηθισμένη ενόχληση ενώ ακολουθούν προβλήματα στα νεφρά, καθώς δεν μας επιτρέπεται διάλειμμα για ούρηση”.
Οι μετανάστες από τη Νότια Ασία, που εργάζονται ως εργάτες γης, ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ο όρος που χρησιμοποιούν οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές για να περιγράψουν το σπίτι τους είναι “baranga” και προέρχεται από την ελληνική λέξη “παράγκα”.
Στη Μανωλάδα χτίζουν μόνοι τους τις παράγκες από πλαστικό, χαρτόνι και καλάμια. Πρόκειται για εξαιρετικά εύφλεκτες καλύβες, που φιλοξενούν 12-30 άνδρες η κάθε μία. Δεν διαθέτουν καν νερό, ηλεκτρικό ή χώρους υγιεινής, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση διάφορων επιδημιών, όπως η χολέρα.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη μετανάστευση τους ποικίλλουν.
“Στο Μπαγκλαντές η μόνη διαθέσιμη εργασία είναι στις καλλιέργειες ρυζιού. Τα χρήματα είναι λίγα. Τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες και η βροχή κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τα χρέη μας να αυξάνονται και να μην μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας, να μορφώσουμε τα παιδιά μας ή να πληρώσουμε τα ιατρικά έξοδα. Ποιος θα ήθελε να αφήσει πίσω το νεογέννητο παιδί του και την οικογένειά του, για να μεταναστεύσει σε μια ξένη γη;”, δήλωσε ένας από τους μετανάστες που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Το πέρασμα των συνόρων
Το αφιλόξενο έδαφος, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, η αφυδάτωση και τα πυρά από τους συνοριοφύλακες είναι μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες από τη Νότια Ασία, που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, το ταξίδι μέσω ξηράς από το Πακιστάν στην Ελλάδα διαρκεί περίπου 40 με 50 ημέρες.
Ένας άντρας από το Πακιστάν, περιέγραψε:
“Όταν διασχίζεις περπατώντας την έρημο στο Αφγανιστάν ή το Ιράν, βλέπεις σκελετούς ανθρώπων που είχαν ονειρευτεί να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά κατέληξαν στην άμμο εξαιτίας της ζέστης ή της έλλειψης νερού”.
Η έκθεση με τίτλο “Οι αποδείξεις είναι εδώ: Μια εκ νέου απεικόνιση των μεταναστών αντρών από τη Νότια Ασία που μένουν στην Ελλάδα” αποτελεί μια συνεργασία διάρκειας δύο ετών, μεταξύ των μεταναστών και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Queen’s του Καναδά και επιμελήτριας της έκθεσης, Ρίνα Κουκρέγια (Reena Kukreja). Οι μετανάστες χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να τραβήξουν εικόνες και βίντεο από την καθημερινότητά τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται αυτές οι εικόνες, τα βίντεο και αφηγήσεις τους.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί 11-14 Απριλίου στην Αποθήκη της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στον Καναδά.
Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ.-2 μ.μ. και 5-10 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες: This is Evidence
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ