Τους πύργους της Μάνης και την ιστορία τους παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 29 Απριλίου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη
Η εκπομπή στο πρώτο επεισόδιο καταγράφει τα γεγονότα μετά την πτώση του Μυστρά, όταν βυζαντινές αριστοκρατικές οικογένειες κατέφυγαν στη χερσόνησο, επειδή δεν ήθελαν να ζήσουν υπό τον τουρκικό ζυγό.
Ανάμεσα τους ήταν οι Κομνηνοί, οι Μελισσουργοί, οι Λασκαρέοι, οι Κοντόσταβλοι, οι Κοσμάδες, οι Φωκάδες, οι Παλαιολόγοι και άλλοι.
Σταδιακά, οι μεγάλες οικογένειες πήραν τον έλεγχο διάφορων περιοχών της Μάνης, όπως οι Νικλιάνοι στην Κοίτα ή οι Τρουπάκηδες – Μούρτζινοι στην Καρδαμύλη.
Στην Λακωνική Μάνη επικράτησαν οι πατριές, δηλαδή τα σόγια που βασίζονταν στη δύναμη των όπλων τους. Το πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις οικογένειες είχε η Γεροντική που λάμβανε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, για ειρηνικούς ή πολεμικούς σκοπούς.
Τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις της Μέσα Μάνης αποτελούσαν οι Ακουμπισμένοι που έφτιαχναν τα σπίτια δίπλα στους Νικλιάνους και οι Αχαμνότεροι που ουσιαστικά ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Το σύμβολο της εξουσίας κάθε ισχυρής οικογένειας ήταν οι πανύψηλοι πέτρινοι πύργοι που τους έχτιζαν σε στρατηγικά σημεία, για τον έλεγχο περιοχών και την άμυνα απέναντι στις εχθρικές πατριές.
Η εκπομπή παρουσιάζει πως κατασκευάστηκαν οι πύργοι και τα «μυστικά» τους
Η αρχιτεκτονική τους δεν ήταν τυχαία καθώς διέθεταν πολεμίστρες για τους τυφεκιοφόρους, ζεματίστρες από όπου έριχναν καυτό νερό ή λάδι, διόδους διαφυγής και άλλα αμυντικά χαρακτηριστικά.
Η ανέγερσή τους συχνά ξυπνούσε τις τοπικές αντιπαλότητες καθώς η κατασκευή τους συνιστούσε απειλή για τις άλλες οικογένειες.
Στη Μεσσηνιακή Μάνη κυρίαρχοι ήταν οι καπετάνιοι που δρούσαν από την Αρεόπολη μέχρι την Καλαμάτα και ήλεγχαν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, τις λεγόμενες Καπετανίες.
Οι πηγές πλουτισμού για τις πατριές και τις καπετανίες ήταν διαφορετικές, καθώς η Μέσα Μάνη ήταν άνυδρη, άγονη και πετρώδης, ενώ η Έξω Μάνη ήταν πιο εύφορη.
Οι πολεμικοί πύργοι και οι πυργοκατοικίες αποτελούσαν επίσης σύμβολα γοήτρου και εξουσίας για τους καπετάνιους, οι οποίοι μέσα στα οχυρά που έχτιζαν, κατασκεύαζαν επίσης λιοτρίβια, εκκλησίες ή άλλες εγκαταστάσεις.
Η Μηχανή του Χρόνου φωτίζει τη θέση της γυναίκας στην Μάνη, που για αιώνες δεν ήταν ισότιμη με του άνδρα. Οι Μανιάτισσες που εργάζονταν σκληρά στα σπίτια και τους αγρούς υπήρξαν το στήριγμα της οικογένειας, συμμετέχοντας ακόμη και σε πολεμικές συρράξεις αν χρειαζόταν.
Σε περίπτωση που δεν μπορούσε να γεννήσει αγόρια, δηλαδή ντουφέκια, όπως έλεγαν οι Μανιάτες, ήταν υποχρεωμένες να υποστούν το έθιμο της σύγκριας. Δηλαδή, το δικαίωμα του συζύγου να τεκνοποιήσει με άλλη γυναίκα με σκοπό την αρρενογονία.
Η εκπομπή κατέγραψε τους πύργους στην Κοίτα, τη Λάγια, τη Βάθεια, τον Πύργο Διρού, την Καρδαμύλη, την Καστάνια, τον Γερολιμένα και άλλες περιοχές, καθώς και τις ιστορίες που εκτυλίχθηκαν σε αυτούς, κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία και την προεπαναστατική περίοδο.
Στη εκπομπή μιλούν :
Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
Ευαγγελία Μηλίτση, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας,
Νίκος Βασιλάτος, ιστορικός και συγγραφέας,
Ιωάννης Σαϊτας, αρχιτέκτονας, συγγραφέας,
Καίτη Αραπάκη, αρχιτέκτονας, απόγονος της οικογένειας Αραπάκη,
Πέτρος Λυκουρέζος, απόγονος της οικογένειας Τρουπάκη – Μούρτζινου,
Σταύρος Καπετανάκης απόγονος της οικογένειας Καπετανάκη,
οι ιστορικοί ερευνητές: Γιώργος Σαμπατάκης, Δημήτρης Ροζάκης, Μπάμπης Παυλόπουλος, Ντόναλτ Μακφέιλ,
και ο Γιώργος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.
Στις σκηνές αναπαράστασης συμμετείχε η αναβιωτική ομάδα του Σπύρου Κατσίρα «Ελληνομνήμονες»
Ακολουθεί το Β’ Μέρος της εκπομπής που θα μεταδοθεί στις 27 Ιουνίου με θέμα τους Ανυπότακτους Πύργους, τις βεντέτες , τις δολοφονίες αγωνιστών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και όσα διαδραματίστηκαν στην Μάνη την περίοδο του 1821 και μετά.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
- Νότια Αφρική. H κυβέρνηση «παγίδευσε» 4.000 εργάτες σε παράνομο ορυχείο. Χωρίς νερό και τροφή μέχρι να τους συλλάβουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ